Wat kruipt en vliegt daar ?
Dat er dit jaar opvallend minder insecten waargenomen worden, is iets wat me door meerdere bloggers werd bevestigd. Zelfs nu te temperaturen gestegen zijn tot die van een ware hittegolf, blijft het zoeken naar vertegenwoordigers van de orde der insecten. Met die hitte maakte ik het mij wel iets gemakkelijker, de foto’s werden genomen zonder statief. Er werd dus evenmin foto stacking toegepast.
Libellula fulva (Bruine korenbout)
Het blijft nog steeds zo dat je het meest kans maakt om libellen en waterjuffers te zien vliegen rond poelen, plassen en beken. Hier zien we een Bruine Korenbout (aldus de Obsidentify App). Het zou dan wel een vrouwtje moeten zijn, want enkel de mannetjes kleuren bruin, de vrouwtjes behouden een blauw berijpt achterlijf. Ze vliegen vooral in mei en juni maar je kan ze waarnemen tot september. Met een lichaamslengte van 42 to 45 millimeter vallen ze zeker goed op.
Nemophora degeerella (Geelbandlangsprietmot)
Als er iemand recordhouder is van het dragen van de langste voelsprieten, dan staat deze mot wel heel hoog in het klassement. Vooral op de rechter foto is te zien tot wat voor lengte de voelsprieten kunnen uitgroeien. Enkel bij de mannetjes groeien de sprieten uit tot 4 keer de lengte van hun vleugels. Bij de vrouwtjes op de linkerfoto’s zien we dat ze duidelijk korter zijn. De vlinder komt voor in nat bosrijk gebied en voedt zich vooral met adderwortel, gewone margriet en de brandnetel.
Bombus vestalis (Grote Koekoekshommel)
De Grote koekoekshommel is een zogenaamde broedparasiet, ze bouwen geen nesten maar dringen die van andere hommels binnen om eieren af te zetten. Als de koekoekshommel erin slaagt om eieren af te zetten in een jong nest – waarbij de werksters nog als larve leven – worden de eieren door de werksters van de geparasiteerde soort grootgebracht. Ze gebruiken voornamelijk de nesten van de Aardhommel (Bombus terrestris) die we op de 4e foto zien, maar ook van andere grotere soorten hommels.
Panorpa communis (Gewone schorpioenvlieg)
De Gewone schorpioenvlieg kan meestal worden gevonden in hagen en van brandnetel . Ze leven van dode insecten (soms ook wel levende bladluizen), van plantensappen en vruchten. Hier zien we duidelijk een vrouwtje omdat de typische schorpioenstaart niet aanwezig is. Mocht je een mannetje zien, wees niet bevreesd… de staart dient niet om te steken !
Lucilia sericata (Groene aasvlieg)
Langdurende droge en warme periodes zorgen voor een snellere ontwikkeling en verspreiding van de Groene aasvlieg. Ze is te herkennen aan de metaalachtige blauwgroene of gouden kleuring op de rug. De mannetjes voeden zich met nectar van bloemen terwijl de vrouwtjes leven van rottend vlees. In dit vlees (soms ook van levende en/of gewonde dieren) leggen de vrouwtjes hun eitjes waaruit na één dag reeds larven tevoorschijn komen. Groene aasvliegen kunnen etenswaren bederven en bovendien virussen en bacteriën overbrengen op mensen dier !
Libellula depressa (Platbuik)
We sluiten af in schoonheid met deze prachtige Platbuik en ik maak tevens van de gelegenheid gebruik om een fabeltje de wereld uit te helpen:
Libellen kunnen niet steken of bijten. Om te steken hebben ze simpelweg de middelen niet ! Libellen hebben geen angel. Ze hebben wel kaken, waarmee ze insecten fijnkauwen. Deze kaken zijn bij de meeste soorten te zwak om door de menselijke huid heen te komen.
Ik wens jullie op deze eerste zomerdag nog vele mooie en rustige natuurwandelingen toe.
Bedankt voor uw bezoek
Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen
Wat veranderen die kleine – soms irritante – wezentjes dan toch in prachtexemplaren als je ze van zo dichtbij bekijkt.
Door ze op deze manier te tonen met al hun details, hoop ik om ze “dichter” bij de mens te brengen zodat er meer waardering, kennis en begrip voor mag ontstaan. Mag ik je een hele fijne zomer toewensen Neeltje.
Dat gaat helemaal lukken en uiteraard wens ik jou hetzelfde.
Komt voor mekaar Neeltje 🙂
wat weer een pracht opnamen welke je maakte
en leerzame weetjes er bij Rudi
hopelijk doet de regen en nu weer de warmte het insecten bestand goed
Laat ons hopen dat de welkome afkoeling zowel plant als dier deugd mag gedaan hebben Karel, heb was wel hoog nodig hé. Geniet van de zomer !
ja dat was zeker nodig Rudi , en zal ook zeker deugd hebben gedaan
ga ik doen , en jij vast en zeker ook
Komt goed Karel !
Merci pour ces belles photos et infos 🙂
par contre par ici je vois beaucoup d’insectes autant que les autres années si ce n’est plus.
J’aime à le croire Sylvie, mais je pense aussi que la nature est beaucoup moins sollicitée chez vous que chez nous en Belgique. Je ne peux qu’applaudir le fait que vous ayez encore autant d’insectes parce que nous en avons besoin, même s’il y a encore beaucoup de gens qui ne s’en rendent pas compte. Profitez d’un été heureux!
Knap macrowerk weer, Rudi. De geelbandlangsprietmot is mijn favoriet in deze serie. Ik sta er elke keer weer van te kijken dat die beestjes kunnen vliegen met die enorme antennes.Ook je schorpioenvlieg mag er zijn, jammer dat het geen mannetje is, want die zijn toch net wat indrukwekkender.
In onze tuin is het nog steeds huilen met de pet op als het om insecten gaat. Gelukkig ben ik met dank aan de iLark vorige week op een paar plekjes geweest waar ik eindelijk weer wat waterjuffers en libellen heb kunnen fotograferen.
Maak er een mooie dag van.
Misschien volgende keer een mannetje op de foto, je moet nemen wat aan je voorbij komt hé….
Met je vergrootte actieradius ga je ongetwijfeld veel meer dingen kunnen ontdekken in de toekomst.
Geniet er van met de zomer die nu net begonnen is – hopelijk blijven de temperaturen een beetje binnen de perken.
Hele fraaie opnamen Rudi, de Bruine korenbout, is mijn favoriet.
Dank je Edward 🙂 Geniet van de zomerse maanden ….
Je moet ze maar in beeld kunnen brengen! Moooiiiii…!
Lie(f)s.
Dank je Lies, maar de hitte werkte soms wel wat tegen… niet echt het moment om lang op één plek te blijven stilstaan, dus het was allemaal uit de losse hand deze keer.
Ha zie hier diertjes die ik nog nooit gezien heb…die korenbout is wel heel bijzonder.
Nou ja en de gewone schorpioenvlieg is zo gewoon nog niet 🙂
Mooie opnames
Groetjes en fijne dag
Ja Nellie, zeg nooit zomaar schorpioenvlieg tegen een gewone vlieg hoor !!! ha ha ha 🙂
Amazing collection of insects, some beautiful, other disgusting. I appreciate your patience in tracing them, I don’t think you asked them to turn up in a given place at a given time 😄
No I didn’t Starszy, you can be sure ! People who ware retired have much time for tracing insects, flowers and other stuf 😉
Have a lovely summertime.
Flowers are easier to trace, being immobile 🙂🙂
That’s true….
Prachtige reeks macro’s! Je hebt er werk van gemaakt Rudi. Soms te warm om erop uit te trekken. Zag er vorig weekend veel maar ze bleven niet zitten 😀
Ook dat is een probleem met de warmte, dan zijn de insecten super actief…. tenminste deze dit aanwezig zijn.
Het was inderdaad schroeiheet op sommige dagen en dan wil je snel werken…. niet altijd de beste keuze hoor 🙂
Wow, I have never seen some of these insects, they are native to Europe I guess. Excellent photos, Rudi! ❤️
No idea if there are similar species in the USA, probably yes. At least, non of the mentioned insects are rare, where I live they are very common.
J’admire les macros d’insectes mais plus précisément celles des insectes que je ne connais pas.Les deux découvertes sont “la mouche scorpion commune” très fine et très élégante avec le bout de son corps orange et le “Némophora à longue queue à bandes jaunes” dont les antennes sont très longues.
La canicule n’est pas terminée chez nous.Dommage!
Néanmoins, ce sont deux insectes qui ne sont pas si rares… mais ils sont bien sûr un peu moins perceptibles qu’une coccinelle ou une abeille que tout le monde connaît.
Ici il fait un peu plus frais et hier soir il y a eu un peu de précipitation mais vraiment peu.
Bonne soirée Andrée.
Mooie gedachte van je Rudi door deze creaties van dichtbij te fotograferen ook dichterbij de mens te brengen. Precies dat is ook wat ik in gedachten heb. Nu nog heel veel bezoekers trekken. Hartelijke groet uit Houten, Hans
Dank je Hans en ik denk wel dat de overgrote meerderheid van mijn beperkte groep lezers en volgers wel voldoende begaan in met het welzijn van de natuur.
Wieder eine interessante Reise in die Welt der Insekten. Dass Hummelarten parasitär leben können, war mir neu. Dankeschön.
Wenn ich einer Person jeweils eine Neuheit pro Blog beibringen könnte, würde ich das Design als sehr gelungen bezeichnen. Also vielen Dank, Kasia… und gern geschehen.
Zeer mooie macro’s Rudi ! Die mot heb ik nog niet eerder opgemerkt, iets heel speciaal vindt ik.
Dat van het bijten van de libellen wist ik, maar ik moet eerlijk zijn, al vindt ik ze prachtig, ook ik ben er voorzichtig mee al weet ik beter – het zit tussen de oren denk ik. Fijne avond.
Voorzichtig zijn kan nooit kwaad Marc, ik bewonder de libellen ook vanop afstand al gebeurde het reeds dat er een plots op mijn arm kwam zitten. Gewoon rustig blijven en niet bewegen…. meestal is dat om uit te rusten. Na een aantal seconden zijn ze terug weg.
Wat is het hier weer genieten van de mooie natuur. Voor mij was het veel te warm dus bleef ik meer binnen.Misschien dat ik nog eens probeer te gaan wandelen als de temperatuur onder de 25° blijft. Prachtige macro’s zijn het geworden
Het waren inderdaad hete dagen, ook ik heb me er dus een beetje naar aangepast. Minder foto’s de voorbije weken en meer op de fiets met een verkoelend windje 🙂 Bedankt voor de reactie en de waardering Marylou.
I like that scorpion fly.
I like it too Steve… maybe next time a mail with the real scorpion tail 🙂
Very nice, Rudi! Great details!
Thanks Donna for the compliment. Have a lovely summer time 🙂
C’est toujours un grand plaisir de voir la capture des insectes qui nous entourent et auxquels souvent nous ne faisions pas attention avant de faire de la photographie. L’oeil du photographe nous permet de voir tous les détails, je te félicite pour cette belle série. Bonne journée Rudi.
Merci Marie pour les beaux mots que tu sais toujours formuler en commentaires sur mes blogs. Bien sûr, j’apprécie beaucoup cela et c’est aussi motivant de fournir de nouvelles histoires et photos encore et encore.
Weer zeer mooi in beeld gebracht Rudi echt knap
Dank je Rudi, ik vind het altijd een leuke uitdaging om deze foto’s te maken en ze met jullie hier te delen.
Geniet met volle teugen van de zomermaanden die ondertussen van start zijn gegaaan !
Libellen of juffers die heb ik nog niet veel gezien. Maar toch had ik enige ontmoetingen van insecten in bos waar veel wandelen gaat .Soms moet je dan wel echt zoeken want door de warmte zitten ze verscholen onder bladerdek van struiken met deze warmte. Enige die jij liet zien had ik wel ontmoet en de schorpioenvliegen waren de meeste die ik daar zag. Mooie fotos en info daarbij Rudi. Zomergroetjes, Tine
Het verwondert me dat je nog niet veel libellen en juffers zag, natuurlijk moet je die wel langs de waterkant gaan zoeken en misschien heb je de niet meteen in de buurt. Leuk dat je de schorpioenvlieg herkende. Heb ook al gemerkt dat vroeg op de ochtend en later op de avond de insecten zich wat vlotter tonen. Na de verkoelende regen van vandaag is de schroeiende hitte wel voor een tijdje verdwenen, hoop ik. Groetjes retour en nog veel mooie wandelingen.
Dank voor je reactie terug en ik heb eens geschreven over de Gewone schorpioenvlieg op de natuuur website. Zoek er maar op Rudi dan zie je ook mijn filmpje eronder. En wandelen doe ik zeker wel en al mijn wandelingen met fotografie staan op mijn Yt kanaal en ik plaats ze niet altijd onder de woorden op blogs. Wens jou ook mooie momenten toe in onze mooie natuurwereld.
Bedankt voor de tips Tine, ik ga er zeker een kijkje nemen ! Doei
Mooie blog met al die verschillende insecten, fraai gefotografeerd en hopelijk kom je nog meer tegen.
Dank je Willie en er gaan er hopelijk nog wel meer volgen 😉
Weer een macro logje om lekker van te genieten !
Van alle (knappe!) foto’s vind ik de schorpioenvlieg de mooiste. Je hebt dat nuttig beestje heel mooi in zijn/haar natuurlijke omgeving kunnen vangen met je lens.Wat me (net als jij) verontrust zijn de vele meldingen van collega natuurliefhebber én natuur fotografen dat het insecten bestand elk jaar ferm onderuit gaat…
Dank je Dirk, alleen jammer dat het geen mannetje was want die hebben de kenmerkende schorpioenstaart… misschien een volgende keer 🙂
Ja, klopt, ik ben niet de enige die vaststelt dat er elk jaar opvallend minder insecten zijn…. de oorzaak ligt zeker niet in de natuur zelf maar bij hen die er nog steeds alles aan doen om elk jaar opnieuw chemicaliën in te zetten.
De oprukkende mono cultuur bij onze boeren is ook één van de oorzaken dat de insecten populatie achteruit gaat…
Zeker weten Dirk !
Really excellent viewing and photography.
Thanks Tommy, glad you liked it.
Lots of bike fun during the weekend.
Encore une magnifique série, Rudi ! Tous ces petits insectes méritent bien d’être photographiés ! Bonne journée et amitiés !
Merci Guy 🙂 Bon week-end plein de soleil.
een heerlijke reeks Rudi
deze van de “grote koekoekshommel” hebben hier mijn voorkeur
een prettige zomerse dag gewenst
Dank je Willy, ik hoop dat de determinatie van ObsIdentify correct is… 🙂