Wat kruipt en vliegt daar ?
Dat er dit jaar opvallend minder insecten waargenomen worden, is iets wat me door meerdere bloggers werd bevestigd. Zelfs nu te temperaturen gestegen zijn tot die van een ware hittegolf, blijft het zoeken naar vertegenwoordigers van de orde der insecten. Met die hitte maakte ik het mij wel iets gemakkelijker, de foto’s werden genomen zonder statief. Er werd dus evenmin foto stacking toegepast.
Libellula fulva (Bruine korenbout)
Het blijft nog steeds zo dat je het meest kans maakt om libellen en waterjuffers te zien vliegen rond poelen, plassen en beken. Hier zien we een Bruine Korenbout (aldus de Obsidentify App). Het zou dan wel een vrouwtje moeten zijn, want enkel de mannetjes kleuren bruin, de vrouwtjes behouden een blauw berijpt achterlijf. Ze vliegen vooral in mei en juni maar je kan ze waarnemen tot september. Met een lichaamslengte van 42 to 45 millimeter vallen ze zeker goed op.
Nemophora degeerella (Geelbandlangsprietmot)
Als er iemand recordhouder is van het dragen van de langste voelsprieten, dan staat deze mot wel heel hoog in het klassement. Vooral op de rechter foto is te zien tot wat voor lengte de voelsprieten kunnen uitgroeien. Enkel bij de mannetjes groeien de sprieten uit tot 4 keer de lengte van hun vleugels. Bij de vrouwtjes op de linkerfoto’s zien we dat ze duidelijk korter zijn. De vlinder komt voor in nat bosrijk gebied en voedt zich vooral met adderwortel, gewone margriet en de brandnetel.
Bombus vestalis (Grote Koekoekshommel)
De Grote koekoekshommel is een zogenaamde broedparasiet, ze bouwen geen nesten maar dringen die van andere hommels binnen om eieren af te zetten. Als de koekoekshommel erin slaagt om eieren af te zetten in een jong nest – waarbij de werksters nog als larve leven – worden de eieren door de werksters van de geparasiteerde soort grootgebracht. Ze gebruiken voornamelijk de nesten van de Aardhommel (Bombus terrestris) die we op de 4e foto zien, maar ook van andere grotere soorten hommels.
Panorpa communis (Gewone schorpioenvlieg)
De Gewone schorpioenvlieg kan meestal worden gevonden in hagen en van brandnetel . Ze leven van dode insecten (soms ook wel levende bladluizen), van plantensappen en vruchten. Hier zien we duidelijk een vrouwtje omdat de typische schorpioenstaart niet aanwezig is. Mocht je een mannetje zien, wees niet bevreesd… de staart dient niet om te steken !
Lucilia sericata (Groene aasvlieg)
Langdurende droge en warme periodes zorgen voor een snellere ontwikkeling en verspreiding van de Groene aasvlieg. Ze is te herkennen aan de metaalachtige blauwgroene of gouden kleuring op de rug. De mannetjes voeden zich met nectar van bloemen terwijl de vrouwtjes leven van rottend vlees. In dit vlees (soms ook van levende en/of gewonde dieren) leggen de vrouwtjes hun eitjes waaruit na één dag reeds larven tevoorschijn komen. Groene aasvliegen kunnen etenswaren bederven en bovendien virussen en bacteriën overbrengen op mensen dier !
Libellula depressa (Platbuik)
We sluiten af in schoonheid met deze prachtige Platbuik en ik maak tevens van de gelegenheid gebruik om een fabeltje de wereld uit te helpen:
Libellen kunnen niet steken of bijten. Om te steken hebben ze simpelweg de middelen niet ! Libellen hebben geen angel. Ze hebben wel kaken, waarmee ze insecten fijnkauwen. Deze kaken zijn bij de meeste soorten te zwak om door de menselijke huid heen te komen.
Ik wens jullie op deze eerste zomerdag nog vele mooie en rustige natuurwandelingen toe.
Bedankt voor uw bezoek
Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen
Ik plaatste net een bericht over de voorjaarsdip voor vlinders, ik wist niet dat het voor alle insecten gold. Jij hebt wel een mooie verzameling hier gescoord. Het verhaal van de koekoekshommel is wel interessant, het bestaan van deze hommel kende ik niet.
Ik zie wel een serie met knoopkruid, maar geen schorpioenvlieg. Ligt dat nu aan mij?
Geeen idee wat er hier mis liep, daarstraks bij het maken van mijn “Zomer” blog had ik problemen met het invoegen van de foto’s. Er verschenen plots hele andere dingen dan dat ik koos… Blijkbaar had dit zelfs een impact op een vorig blog. Enfin, de schorpioenvlieg zou er terug moeten staan nu. Bedankt voor de opmerking trouwens !
👍😃
Weer een mooie reeks close-ups is het geworden Rudi en dat zonder statief, knap! Die gewone schorpioenvlieg, lijkt me niet eentje om dicht bij in de buurt te komen, al schrijf je hier dat het geen kwaad kan.
Van de schorpioenvlieg heb je echt niet veel te vrezen hoor, enkel gezoem en gekriebel misschien 🙂
Bedankt voor de mooie commentaar. Voor meer uitvoerige macrofotografie is het me wat te heet momenteel….
Hier loopt het fotograferen momenteel ook op een laag pitje. Het komt wel terug, met tijd en boterhammen zoals ze hier zeggen.