Mijn foto apparatuur

Een niet bindende leidraad

Je wil starten met fotografie maar…  “Hoe maak ik mijn keuze?”

 

Twee belangrijke vragen

  • Start met jezelf de vraag stellen: “Wat en wanneer ga je fotograferen”. Zijn het vakantiefoto’s, foto’s de kids / familie / vrienden, wat snelle snapshots als souvenir of streef je andere doelen na: landschappen, natuur, architectuur, portret enz.
  • De tweede vraag: “Wat is je budget?” Zeker als beginneling heeft het geen zin om voor dure apparatuur te gaan. Leren fotograferen (in de zin van een mooie compositie maken) kan je zelfs met een doorsnee smartphone!

Mijn website toont duidelijk dat mijn keuze moest gebaseerd zijn op de combinatie van een zo ruim mogelijk inzetbereik en een betaalbare prijs. 

Mijn aanschaf (in 2020) oversteeg de tweeduizend euro net niet.  Een bedrag dat veel fotografen enkel aan hun body (camera zonder lens) spenderen. 

Laat je dus niet overweldigen door snode verkopers, maar vorm eerst je eigen idee van wat je wil en blijf binnen die grenzen.

Camera

Prijs niet de enige factor !

Mijn keuze viel op de Nikon D5600, een gebruiksvriendelijke spiegelreflexcamera voorzien van een DX-formaat beeldsensor met 24,2 megapixels en een draaibaar én kantelbaar touchscreen. De body weegt zo’n 465 gram wat zeker niet overdreven zwaar is. De D5600 is de opvolger van de D5500 die in alle tests zeer positieve reviews kreeg.

Camera objectieven

Ook alternative merken doen het goed !

Lenzen zijn de meest belangrijke, maar ook vaak de duurste aankopen. Het evenwicht zoekende tussen kwaliteit en prijs bracht me bij twee alternatieve merken: Sigma en Tamron. Beide zijn aan elkaar gewaagd. Voor mij won Sigma.

 

Vanwege de  brede inzetbaarheid (ook macro-/detialfotografie) viel mijn keuze op:
  – de Sigma AF 17-70 mm   f/2,8-4,0 DC OS HSM C (makro)
  – de Sigma AF 18-200 mm f/3,5-6,3 DC OS HSM C (makro)
    (uiteraard beide met Nikon vatting)

De Sigma 150-600 mm F5-6.3 DG OS HSM volgde later.
Deze lens neem ik, vanwege zijn aanzienlijk gewicht (1.830 gr), niet altijd mee als ik op pad ga !

Statief

Accessoires afgestemd op je behoeften !

Het werd me al heel snel duidelijk dat een statief voor mij een strikte noodzaak was. Zeker voor macro-/detailfotografie, maar ook bij het gebruik van de 150-600 mm lens, is dit item werkelijk onmisbaar.
Mijn keuze viel op de Rollei Compact Traveler.

 

Met een beetje creativiteit valt dit statief ook nog in andere dan de klassieke standen te positioneren, wat zeker handig is voor macro opnames.

Accessoires

Accessoires afgestemd op je behoeften !

Een UV-filter, een polarisatiefilter, enkele grijsfilters, een teleconverter (1.4x) en zonnekappen voor de lenzen, ook die passen allemaal in mijn fototas.

Vergeten we vooral het lensdoekje, een borsteltje (met blaasbalg) en de opgeladen reservebatterij(en) niet !

Macro-accessoires

Voor macro- en detailfotografie

Verder gaan ook een macroslede en een bedrade afstandsbediening steeds mee. Deze zijn uiteraard alleen voor zij die zich in macro- of detailfotografie willen verdiepen.
Ook dit alles past perfect in mijn medium formaat fototas (rugzak).

Beeldbewerkingssoftware

Adobe Photoshop® (of het minder prijzige Photoshop Express®) en Lightroom® behoren uiteraard tot de top maar vragen wel om een niet onbelangrijke investering.

Wie het liever houdt bij gratis programma’s, die kan als alternatief voor Photoshop® kiezen voor Gimp of Photopee en voor Lightroom is er RawTherapee of Darktable.

Als laatste wil ik nog oplossingen van Skylum onder jullie aandacht brengen: ze brachten enerzijds Luminar AI® (artificial intelligence) uit en hun meest recente telg is Luminar neo®.

Begrijp de samenhang tussen deze drie begrippen

Diafragma (f)

Bepaalt de grootte van de opening en dus de hoeveelheid licht dat binnenvalt. Hoe groter deze opening (klein f-getal) hoe minder dieptescherpte men mag verwachten en omgekeerd.

Sluitersnelheid

Bepaalt te tijd dat het diafragma geopend blijft. Hoe langer die tijd, hoe meer een bewegend beeld onscherp zal zijn. Een korte sluitersnelheid "bevriest" het beeld.

ISO-waarde

De ISO-waarde is een maatstaf voor de gevoeligheid van je sensor. Weinig licht noodzaakt je soms tot het kiezen voor een hogere ISO waarde. Hoge waarden geven aanleiding tot meer ruis.

Vocht en stof

Draag zorg voor uw fotouitrusting, vocht en stof zijn de grootste vijanden.
Voorkom condensvorming door plotse temperatuurwijzigingen !

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen