Het vermoeden wordt bevestigd

Reeds in mijn vorige blog over de mezen, waren er tal van lezers die er van uit gingen dat er een nest in aanbouw was. Ze hadden overschot van gelijk. Maar de vraag bleef waar het nest zich precies bevond. Wel dat wordt duidelijk als je dit blog leest.

Goede stuurmanskunst

Door de hevige windvlagen langs de zijkant van het appartementsgebouw verliep het aanvliegen niet  altijd even vlot. Niet te geloven hoe zo’n klein vogeltje er toch steeds feilloos in slaagt om zonder ongelukken een veilige landing uit te voeren.

Aanvoer van bouwmateriaal en voedsel

Het leidt geen twijfel dat er één en ander in aanbouw is. Geregeld  komen de mezen aanvliegen, hun bekjes gevuld met mos, haartjes en kleine donsveertjes. Ze zorgen dus voor een zeer comfortabel en veilig onderkomen voor hun kroost. Het voer (o.a. kleine rupsen) is waarschijnlijk nog bedoeld als attentie voor het vrouwtje dat het nestmateriaal aan het verwerken is. Zijn spendeert duidelijk meer tijd in het nest dan het mannetje.

Bekijk ook de life opnames in onderstaande video

De twee mezen boden mij de ultieme ideale kans om ook eens wat te experimenteren met bewegende beelden. De opnames zijn genomen, deels met de 200 mm en de 600 mm lens, uiteraard vanop een statief vanuit de keuken. Er is dus door het vensterglas gefilmd (en gefotografeerd).

Waar wordt nu precies dat nest gebouwd ?

Wel, de foto’s maken het duidelijk, hoop ik. Het geheim zit in het metalen zijprofiel van de borstwering. Dit profiel is namelijk hol. Tussen de stenen borstwering vooraan en het zijprofiel bevindt zich een smalle spleet waar de mezen zich weten doorheen te wringen. Op de meest linkse foto zie je duidelijk waar het nest in aanbouw is.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

82 gedachten over “2023 – n° 020 – Het raadsel van de mezen”

  1. Met een statief opgesteld op een tablet achteraan de keuken, in combinatie met mijn 150-600 mm telelens was het best doenbaar om deze resultaten te behalen.

 1. Mooi gefotografeerd verslag van de nesteldrang. Wonderlijk zo’n plekje voor een nestje, maar het lijkt wel heel veilig. Benieuwd hoeveel nakomelingen er uit voort komen.

  1. Ja, je moet er als pimpelmees maar opkomen om het daar te gaan zoeken he.
   Voor zover ik kon zien (als beiden het nest even verlaten hadden) nog steeds geen eitjes.

 2. Wowwww, wat een geweldig fotoserie en video. Maar vooral ook wat een ingenieus plekje hebben ze gevonden. En jij zit mooi eersterangs. Kunnen jullie nu nog wel op het balkon zitten of stoor je ze dan teveel?

  1. Ja Jetske, ze wisten hun plek wel te kiezen, die pimpelmezen 🙂 Het is een klein balkonnetje waar we zelden komen, tenzij om tussendoor even de planten water te geven indien nodig. De mezen krijgen dus de rust die ze verdienen. Fijn weekend en groetjes.

  1. Ihr regelmäßiges Ein- und Ausfliegen hat sie verraten…. Seitdem wissen wir, was in der Brüstung unseres Balkons vor sich geht.
   Schönes Wochenende Claudia und viele Grüße

 3. Wat ik me nu afvraag, is of jullie nog wel op het terras kunnen zitten dan. De mezen hebben wel een goed plekje uitgekozen zo te lezen Rudi. Het was heerlijk om hierover mee te komen lezen. Ik zie het al helemaal voor me.

  1. Het is een heel klein balkon waar enkel een bloembak hangt en een bloempot staat, meer niet. De vogels hebben dus alle rust en we houden het schuifraam nu bewust dicht. We hebben nog wel twee grote terrassen waar we wel op kunnen om te genieten bij mooi weer.

 4. Wat schattig. En het is verbazingwekkend wat voor geweldige plekken de vogels vinden. Hier nestelen ze graag in ventilatiesleuven in het metselwerk. Deze zijn maar een paar centimeter breed. Verbazingwekkend voor mij!

  1. Es ist in der Tat unglaublich, wie sie es schaffen, sich durch diese engen Öffnungen zu arbeiten. Der Zugang, den sie hier haben, ist etwa 2 cm breit, vergleichbar mit den Lüftungsschlitzen bei Ihnen.

 5. What a clever little bird – possibly one of the finest nesting areas it could have found – save from larger predators and some protection from the elements. Thanks for the video. really shows the full behavior.

 6. Hoe vindingrijk kunnen mezen zijn. Het filmpje toont hun slim gevonden plekje. Nooit gedacht dat ze daar een nest zouden bouwen. Heel leuk filmpje. Hier zijn de nestjes koolmezen al uitgevlogen Een nestje van 4 en één van 5.Daar ik even weg was. heb ik alleen de eitjes gezien. In de week hoorde ik hen altijd piepen toen de ouders in aantocht waren. Controleerde gisteren even en ze zijn allen uitgevlogen maar heb het dit jaar wel gemist

 7. De foto’s van de mezen met hun bekjes vol bouwmateriaal zijn echt adembenemend. Ze werken hard aan het creëren van een comfortabele en veilige plek voor hun kroost. Het vrouwtje lijkt het meest bezig te zijn met het verwerken van het nestmateriaal, terwijl het mannetje misschien druk bezig is met het zoeken naar voedsel om zijn partner te verwennen.

  1. Hallo Manu,
   vielen Dank für deinen Kommentar. Ja, die Meisen waren sehr damit beschäftigt, ihr Nest zu bauen. Leider hatte ich keinen wirklichen Einblick in das Nest und konnte daher keinen Blick auf die geborenen Jungen werfen. Der Flug deiner jungen Titten muss auch zu einer Zeit passiert sein, als wir nicht zu Hause waren. Während sie die Tage zuvor beide damit beschäftigt waren, hin und her zu fliegen, gab es am nächsten Tag keine Bewegung. Vielleicht kommen sie nächste Saison wieder, zumindest hoffen wir das 🙂
   Liebe Grüße und immer willkommen auf meinen Blogs,
   Rudi

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.