Kerst in het middeleeuwse Brugge

Na de preview van begin deze week, volgen dan hier een aantal sfeerbeelden van wat er leeft in de Brugse binnenstad tijdens de Kerstdagen. Enerzijds heb je natuurlijk het prachtige middeleeuws kader waardoor het lijkt dat je in een openluchtmuseum wandelt, anderzijds zijn het de oneindige vele etalages  die nu meer dan ooit de aandacht van de voorbijgangers wisten te trekken.

Zwaar bewolkt maar droog

We hebben onze wandeling aangevat rond het middaguur en bleven tot kort na zonsondergang. De fotoreeks volgt dan ook deze tijdslijn. Ik wil jullie wel waarschuwen voor het feit dat een aantal beelden meer dan “suikerzoet” uitgevallen zijn. Dat hangt dan weer samen met de enorme promotie die er gevoerd wordt voor de “Belgium Chocolates“. Starten doen we evenwel met een paar sfeerbeelden van de stad Brugge zelf.

De Kerstmarkt "Wintergloed"

De Kerstmarkt in Brugge is verdeeld over twee pleinen, een kleiner gedeelte op het Simon Stevinplein en het grootste deel op de Grote Markt. Hier zijn het vooral de stalletjes met warme- of alcoholische dranken die in trek zijn met er tussen wat aanbieders van sfeervolle kerstversieringen. Ook de paarden die de koetsen met toeristen door de stad trokken, ontsnapten niet aan het kerstgebeuren.

Window shopping

Natuurlijk deed de stad Brugge zijn best om in de straten en aan de gebouwen extra kerstverlichting aan te brengen, maar voor ons waren het toch vooral de etalages die er voor zorgend dat het onmogelijk was om je in een ander seizoen te wanen. Aan de chocolade, de wafels en andere zoetigheden viel echt niet te ontkomen !

Toen de avond viel, werd het echt sprookjesachtig

Tot zover ons dagje Brugge.  –  Heb je trouwens de foto met de Nar (clown) aangeklikt ? 

Zeker doen hoor…  dan leer je alles over een unieke ondergrondse bierleiding ! De foto voor de Nar (clown) toont je een sfeerbeeld van de Huisbrouwerij “Halve Maan” – de thuishaven van biermerken zoals Brugse Zot, Straffe Hendrik en Blanche De Bruges. Lees het verhaal van een Brugse brouwersfamilie die altijd is blijven geloven in authentiek Brugs bier.

Na zo’n biertje gaat het schaatsen op de schaatspiste bij het Minnewater ongetwijfeld een stuk vlotter !

 Met deze woorden beëindig dit blogje en wens al mijn trouwe lezers en volgers hele fijne Kerstdagen toe.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

65 gedachten over “2023 – n° 087 – Kerst in Brugge”

 1. Je sfeervolle foto’s bij duisternis spreken me het meest aan. Brugge is altijd de moeite waard om te beleven, in elk seizoen.
  Wat de laatste foto betreft… ik heb meerdere stofjes (in het blauw) geteld op je sensor.
  Het zal tijd worden dat je die sensor eens proper maakt (of laat proper maken)

  1. De foto’s zijn genomen met mijn mobieltje Dirk…. daarna zijn ze door photoshop gehaald. Ik vrees het daar iets mee te maken zal hebben. Ik was niet van plan om mijn foto-apparatuur mee te zeulen voor een gezellig window shopping bezoekje met mijn partner…. je weet best waarom, denk ik 🙂
   Toch bedankt dat je mee over de schouder kijkt en bedankt voor je reactie. Brugge werd inderdaad nog een stuk boeiender toen de duisternis viel.

 2. Slim om het in categorieën in te delen. Zo maakte je het voor de kijker overzichtelijk. Daarbij heb je een mooie opbouw gehanteerd. Het was echt genieten hier.

  1. Dat doet me plezier om dit te mogen lezen Jetske. Wat voor ons zo evident lijkt, is het niet altijd voor lezers van over de landsgrenzen hé. Fijne Kerstdag en groetjes.

 3. Brugge is een prachtige stad met een zeer rijke geschiedenis. Als kleine jongen ging ik om de 3 weken samen met vader naar Sint-Andries (daar zat zijn moeder in een home), om daarna naar een boer te rijden voor verse boter, spek en eieren. Het Minnewater waar toen heel veel zwanen zwommen…

  Een verzameling van prachtige foto’s Rudi die zoals je kon merken, aardig wat herinneringen bij me los maakten.
  Dat van die bieren (de bierenpijplijn) zal zoiets gelijkaardig zijn aan brouwerij De Koninck. Maar leuk dat je daar de aandacht op vestigde.

  Groetjes,
  Marc

  1. Dat Brugge een prachtige stad is, hoeft geen betoog… getuige de massa internationale toeristen die er jaarlijks landen. Leuk dat mijn foto’s weer wat herinneringen bij jou naar boven brachten. De zwanen bij het Minnewater zijn er nog steeds hoor, maar het licht was er niet meteen ideaal om er foto’s van te nemen. Uiteindelijk toon ik hier maar een heel klein stukje van Brugge maar ik hoop toch dat de sfeer die er deze dagen heerst, een beetje voelbaar was.
   Inderdaad, De Koninck heeft ook een pijplijn maar de Bruggelingen beweren dat de hunne de langste is 🙂 Ik liet het maar in het midden….
   Fijne Kerstdag verder,
   Rudi

   1. Mijn vader zaliger was een Bruggeling, en wat hij zei was ook altijd zo: de beste, de langste… enzovoorts 😀

 4. Opnieuw heb je mij weer, en dit maal, een heerlijk en sfeervol kijkje gegund in een van jullie mooie en gezellige Belgische plaatsen. Dank je weer voor het delen Rudi!

 5. Opnieuw heb je mij en dit maal vooral ook een heerlijk kijkje gegund in een van jullie mooie, interessante en fotogenieke plaatsen in België Rudi.

 6. Wirklich schön und stimmungsvoll. Eine sehenswerte Stadt, besonders um die Weihnachtszeit herum. Und die Schokolade soll, wie ich gehört habe, der Wahnsinn sein 🙂

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.