Het einde van mijn Gezwam (*)

 (*)Voor de anderstalige lezers:
“Gezwam” is hier een woordspeling: in het Nederlands betekent “Zwam” (als synoniem) paddenstoel en
“Gezwam” betekent: onzinnige praat.
Neem nu deze beide betekenissen samen en je zal de zelfspot in mijn titel beter begrijpen.

 

Met deze laatste foto sluit ik de voorgaande 10 blogs over paddenstoelen voor dit jaar  definitief af. Het was weer een plezier om de bossen in te trekken en te trachten om de schoonheid van de zwammen op een zo aantrekkelijk mogelijke manier vast te leggen. Ik had zelfs het geluk om voor mij nieuwe soorten te mogen ontdekken, die echt een ware “de kers op de taart” vormden.

 

Toch heb ik ook nog een hele belangrijke boodschap die ik aan iedereen die het bos in trekt, wil meegeven. Negeer ze a.u.b. niet ! Het is in uw eigen belang maar ook van iedereen die met u mee wandelt…. Wat ik bedoel, lees je onder de foto.

Paddenstoelen kunnen op hun beurt ook weer ten prooi vallen aan schimmels.

Wie geregeld door de bossen wandelt in de herfst, heeft ze al wel eens gezien, paddenstoelen die hun beste dagen gehad hebben en zelf door schimmels worden “aangetast”. Soms uit zich dat als een typische laag wit poeder op de hoed van de paddenstoel. Hier bovenaan zien we een wat stubielere vorm het ten prooi vallen. Het lijkt hier wel alsof de paddenstoel haargroei begint te vertonen.

Let echter heel goed op, val er zelf niet aan ten prooi !

Het ogenschijnlijk onschuldig haarvormig zwammetje dat zeer veelvuldig op de hoeden van paddenstoelen voorkomt kan gevaarlijk gevaarlijk zijn. Het gaat hier om de Mycenaparasiet (Spinellus fusiger) die zoals de naam reeds doet vermoeden, heel veel om Mycena soorten voorkomt. Daarnaast vind je hem ook op Collybia, Amanita, Gymnopus, en Hygrophorus soorten.

De Mycenaparasiet is giftig, inname kan tot een aantal symptomen leiden.

 

Blijf dus weg van door schimmels aangetaste paddenstoelen.

Wat velen onder u waarschijnlijk niet weten...

Sommige van deze nietige schimmels zijn qua gevaar echt niet te onderschatten. Door het feit dat ze zo klein zijn en gemakkelijk losraken van het hun substraat, kunnen ze via de longen ingeademd worden. Van daaruit bereiken ze via het bloed andere organen en kunnen deze via de vaatwanden aanvallen. Bij mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem kan dit zeker tot de dood leiden.

Neen, dit is géén “gezwam” !

Daarom is het uiterst belangrijk om zulke informatie te delen met anderen en niet in het minst met kinderen.
Hoe nodig schimmels ook zijn als schakel in het voortbestaan van het leven op aarde, er sluipen zoals overal in de natuur, ook gevaarlijke indivuën tussen waarvoor we ons moeten behoeden.
Het zijn niet altijd de meest gekende giftige paddenstoelen die voor problemen kunnen zorgen !

Om deze en vele andere reden is kennis van de natuur en zijn gevaren heel belangrijk.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

58 gedachten over “2023 – n° 080 – Paddenstoelen 2023 – (11)”

 1. Ce fut un plaisir pour nous Rudi de suivre ta chasse aux champignons car j’ai beaucoup appris et vu des champignons jamais vus auparavant. J’aime qu’un site montre non seulement de bonnes photos mais cultive au passage les visiteurs. Un grand merci.

  1. C’est un très beau compliment Marie, peut-être est-ce simplement dû au fait que pour moi la photographie et l’intérêt pour la nature elle-même sont fortement liés.

 2. Dank voor de waarschuwing … ik wil nog weleens wat blad weg halen voor een mooie foto. wel een prachtige foto.

    1. En vooral ook anderen er over inlichten want als je een stuk naar onder scrollt in deze reacties, dan vindt je de comment van JetskeFotografie en die bevestigd vanuit haar medische achtergrond de ernst van dit gevaar.

 3. ha die Rudi
  ja mooie taal dat Nederlands , goed te zien in je titel 🙂
  ik heb genoten van al je gezwam over paddenstoelen en zwammen
  maar het meest toch van je mooie foto’s

  rustige avond groet

  1. Ce fut un vrai plaisir Sylvie, j’ai aussi beaucoup apprécié la beauté de l’automne et les champignons. Il est maintenant temps de chercher d’autres sujets pour mes blogs 🙂

 4. Hallo Rudi,
  da hast Du aber eine außergewöhnliche Art von Pilzen aufgenommen. Toll!
  Viele Grüße, Horst

 5. Dat schimmels niet ongevaarlijk zijn, dat wist ik al lang.
  Maar dat ze echt wel levensbedreigend kunnen zijn, dat wist ik niet.
  Daarom, een dikke merci om deze informatie met ons te delen 👍

 6. The LIKE button is not working for me either, so even though I may not have time to comment, I always read your latest post and thoroughly enjoy it every time.

  Great to see your warnings about the potential dangers with fungus too. 🙂

 7. Ik heb ze ook al tegen gekomen en gefotografeerd en toen ik uitleg opgezocht schrok ik ook dat ze een gevaar kunnen betekenen voor de gezondheid.. Goed dat je het nog eens extra onder de aandacht brengt..

  1. Graag gedaan Marylou… geef toe, je zou het echt niet verwachten van zo’n onschuldig lijkende “haartjes”
   Hopelijk bleef de boodschap voldoende hangen bij onze lezers.

  1. Ook ik was verwonderd toen ik het las. Het is zeker een opsteker, niet enkel voor jezelf maar vooral ook voor onze kinderen en kleinkinderen. Dit is iets wat iedereen bekend zou moeten zijn.

  1. Dat ga ik zeker ook doen Edward, maar je zal wel moeten wachten tot in het najaar van 2024 😉
   (tenzij ik voor die tijd al op iets zou botsen dat echt het vermelden waard is)

  1. Il est important que les gens soient également informés des dangers que la nature nous réserve. Vous n’auriez jamais imaginé cela avec quelque chose comme ces “poils apparemment innocents”. Espérons que le message continuera à résonner et sera transmis, notamment à nos enfants et petits-enfants.
   Bonne journée Guy

 8. Een mooie en passende foto om het paddenstoelen seizoen mee af te sluiten.
  De waarschuwing waar je het seizoen vervolgens ook in woorden afsluit, lijkt me zeer terecht. Hij komt alleen een beetje laat. Uche uche …. 😉
  Gelukkig ben ik ver uit de buurt gebleven van de laatste grote paddenstoel die ik tijdens mijn fotokuier gisteren heb gefotografeerd.

  1. Ik had hem graag eerder getoond Jan, maar dan had ik hem ook vroeger moeten gevonden hebben…. sorry hoor 😉
   Maar goed, nu je het weet, ga je met meer veiligheid de volgende herfst tegemoet .
   Groetjes, Rudi

   1. Dat zal toch vanzelf wel gebeuren. naar mate ik meer halsbrekende toeren moet uithalen om dicht bij de grond macrofoto’s te maken, zal ik de paddenstoelen steeds minder opzoeken, denk ik. 🙂

 9. Nou, dit is zeker geen gezwam maar een terechte waarschuwing. Het is wel een eyeopener! Dank voor dit bericht.
  Ik ken de schimmel (in mond of slokdarm) wel in de gezondheidszorg bij mensen met verminderde weerstand, bijvoorbeeld de mensen die chemotherapie krijgen.
  Wil je ons in het volgende zwammenseizoen nog een keer waarschuwen en dan aan het begin van het seizoen?

  Hoe gaat het nu met jullie na het overlijden van Beau?

  1. Bedankt Jetske, ik zal je raadgeving proberen te onthouden en jammer dat ik pas kort geleden achter deze waarheden kwam. Inderdaad een beetje laat, maar ik tracht het volgend jaar terug in herinnering te brengen als het zwammenseizoen weer van start gaat.
   Wat Beau betreft, zal ik niet zeggen dat het eenvoudig is, maar onze troost bestaat vooral uit het feit dat we hem uit zijn lijden hebben verlost. Ons verdriet is iets wat ze zelf moeten verwerken… dat vraagt tijd maar het zal wel lukken hoor. Heel attent van je om er naar te informeren Jetske.

 10. Jammer dat het gezwam over is, ik heb er van opgestoken en genoten van de fraaie foto’s. Op naar volgend jaar!

  1. Dank je Willie en ja, het is zeker iets om te onthouden over die schimmelhaartjes (zie de opmerking hierboven van JetskeFotografie… zij beaamt het verhaal vanuit haar medische achtergrond).

 11. Jemig, dat die schimmels zo ziekmakend kunnen zijn realiseerde ik me nooit bij het door het bos kruipen… Dank voor het delen!

  1. Het zijn dus vooral die hele fijne haartjes (die dus ook schimmels op zich zijn) waar het grote gevaar in schuilt. Dus deze info delen met vooral kinderen en allen wie het horen wil, kan zeker geen kwaad. (zie ook de opmerking van JetskeFotografie in één van de vorige reacties). Fijn weekend en groetjes.

 12. Marc De Bisschop

  Prachtig artikel Rudi, en leuk geschreven met schitterende foto’s zoals ik wel weet te waarderen. Dit fenomeen wist ik ook een tijdje te ontdekken bij twee verschillende soorten zwammen.

  1. Bedankt Marc maar is schrok wel een beetje van het gevaar dat deze onschuldig lijkende “haartjes” (schimmels dus) kunnen veroorzaken. Vandaar dat ik het ook met de nodige nadruk vermeld heb.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.