Waaiertje

Schizophyllum commune (Waaiertje)

Het Waaiertje is een kosmopoliet die wereldwijd kan worden aangetroffen, behalve op de polen. Het grijswitte schelpvormige waaiertje is circa één tot zes centimeter breed en kan het hele jaar door worden gevonden. De bovenkant is fijn viltig behaard. Hij komt vooral voor op loofhout en eerder zelden op naaldhout.

 

Het Waaiertje is een paddenstoel om rekening mee te houden!

Het Waaiertje beroemd en berucht tegelijk.

  • Berucht vanwege een aantal gevallen van infecties.Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij mensen met een sterk verminderd afweersysteem werden geïnfecteerd door het Waaiertje. In één enkel geval groeide er zelfs een vruchtlichaam in iemands neusholte of longen.
  • Beroemd vanwege de stoffen die het bevat: zo wordt het Waaiertje in het groot gekweekt om er de polysaccharide Schizophyllan uit te winnen, een medicinaal bestanddeel bij de behandeling van baarmoederhalskanker.
    Ook bevat het Waaiertje de stof Hydrofobine met sterk waterafstotende eigenschappen, toegepast in verschillende industriële en medische toepassingen. Het wordt bijvoorbeeld toegepast in waterproof sterilisatiepapier en allerlei andere oppervlakten waterafstotend mee te maken.

Gewone boomwrat

Lycogala epidendrum (Gewone boomwrat)

De gewone boomwrat, ook wel bloedweizwam of  “blotebilletjeszwam” genoemd, heeft een vruchtlichaam dat qua vorm lijkt op kleine kiezelstenen. Deze zijn bolvormig of kussenvormig en zijn 3-15 mm groot. Ze staan alleen of in groepen. Het vruchtlichaam is aanvankelijk zacht en lichtroze, wordt later roodgrijs en vervolgens geelbruin tot zwartachtig. De gewone boomwrat is een saprofyt die voorkomt op dood hout van loof- en naaldbomen. Je kan hem eigenlijk het hele jaar door aantreffen.

 

De gewone boomwrat is feitelijk geen paddenstoel, maar een slijmschimmel (Myxomyceet). De levenscyclus van slijmschimmels omvat een ééncellig en een meercellig stadium. De sporen van de boomwrat (en andere Myxomyceten) kunnen bij mensen die er gevoelig voor zijn, hooikoortsachtige allergieën veroorzaken.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

67 gedachten over “2023 – n° 062 – Paddenstoelen 2023 – (2)”

    1. Het rijk der paddenstoelen en zwammen is heel rijk aan kleuren en vormen die voor veel mensen totaal onbekend zijn.
      Nu het weer zwammentijd is, zullen er hier ongetwijfeld nog wel meer exemplaren te zien zijn.
      Fijne avond nog.

      1. Ben super benieuwd. Hier gaan we zaterdag naar de tuindagen in beervelden en gaan we ook eventjes in de bossen achter paddenstoel gaan kijken. Bedankt voor de leuke info

        1. Veel succes met de zoektocht, ik heb de indruk dat ze momenteel boven de grond beginnen te komen. De nachten zijn iets vochtiger door de dauw en de temperaturen blijven nog redelijk hoog. Vooral op plekken waar de ondergrond wat vochtig is maak je de meeste kans. Doch zijn de bossen over het algemeen nog heel erg droog op dit moment.

          1. Oei dan zal ik er geen vinden. Maar kan maar proberen. Zal op mijn blog wel voorbij komen en op mijne Instagram 😉

  1. De foto van het waaiertje vind ik heel mooi. De serie met de boomwratten vind ik heel geslaagd door het spelen met de scherpte/diepte.
    Fijne avond.

    1. Voor de boomwratten ware foto stacking eigenlijk wenselijk geweest, maar ik geef toe dat ik het nagelaten heb. De onstane onscherpte valt hier gelukkig nog goed uit. De waaiertjes zijn inderdaad fraaie verschijningen hé.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.