Porcelein

In het diepste van m’n ziel Ben ik eenzaam en fragiel Maar ik staar de wereld aan Als een winnaar…

Neen het gaat hier niet over het lied van wijlen Yasmine dat  ongetwijfeld ook een enorme breekbaarheid uitstraalt. Wij hebben het over de Porceleinzwam (Oudemansiella mucida) die we nu op het hout van nog in leven zijnde of dode beuken zien verschijnen.

Wit, glimmend en lichtdoorlatend

De porceleinzwam is creme- tot witkleurig en hij is voorzien van een slijmlaag die er voor zorgt dat hij een glimmend uiterlijk krijgt. Hij heeft een prachtige licht doorlatende hoed met mooi gevormde lamellen, die met tegenlicht heel mooie beelden opleveren.

Deze paddenstoel leeft als parasiet of saprofiet op levende en dode stammen, stronken en takken van loofbomen, maar in hoofdzaak op beuken. Als de exemplaren nog betrekkelijk jong zijn, tonen ze zich op zijn mooist. Het lijkt wel een wonder hoe de grote bundels probleemloos door de stam van de beuk weten door te breken.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

84 gedachten over “2023 – n° 067 – Paddenstoelen 2023 – (5)”

 1. Encore une fois tu m’offres un joli spectacle avec ce champignon dont tu as su gérer la lumière parfaitement. Certainement pas comestible mais à savourer avec les yeux. Merci Rudi

  1. Merci Marie. Les champignons de porcelaine sont comestibles, mais apparemment pas très savoureux… Il est donc préférable de les déguster uniquement avec les yeux 🙂 Bon week-end.

 2. ha die Rudi
  ja dat zo iets fragiels door de bast geraakt is zeker een wonder
  het is een schitterende zwam , door jouw weer schitterend in beeld gebracht

  rustige avond groet

 3. peter grey

  Wow! Het is een schitterend paddestoeltje. En je hebt ze weergaloos in beeld gebracht Rudi!

 4. Quels merveilleux champignons que tu décris à merveille et qui,à mes yeux,sont des oeuvres d’art .Je les découvre grâce à tes photos qui sont toujours aussi parfaites.
  Bon week-end à toi,Rudi.
  J’espère que chez toi,il ne pleut pas comme ici.

  1. Merci Andrée 🙂
   Ce sont pour moi les champignons les plus fascinants que l’on puisse trouver dans notre région. Avec un peu de chance, vous les trouverez sur les hêtres en septembre et octobre.
   Ici, à Anvers, il a également plu toute la journée hier, mais pas très fort et il n’y avait pas de vent et pas vraiment froid.
   Passe un bon week-end.

 5. De porceleinzwam is een wondermooie glanzende paddenstoel. Als het licht goed staat kan je zelfs spiegelbeelden krijgen in hun hoed

  1. Wondermooi zijn ze heel zeker Marylou. Ik kan me die spiegelingen wel voorstellen hoor maar ik zag ze tot hiertoe nog niet op die manier. Misschien de volgende keer zoeken naar een geschikt standpunt 😉 Wie weet….
   Fijn weekend en groetjes.

  1. Dank je Joke 😉 De manier van fotograferen is vaak ook afhankelijk van de standplaats waar je de porceleinzwammen aantreft. Deze stonden op de stam van een nog in leven zijnde beuk. De laatste foto is er een op een dode boomstam die tegen de grond lag (wat meer mogelijkheden geeft).
   Fijn weekend en groetjes.

 6. Your photos have really shown this tiny mushroom at its best. A very attractive species.

 7. Wow deze is zeker heel mooi om te zien. Dit heb ik nooit gezien. Glimmende paddenstoelen op de rij heb je heel goed gezien. Glimmende paddenstoelen valt heel erg op. Op de rij is zeker apart. Mooie foto’s. Compliment!!! Wat zie je dan veel van. Fijne dag.

  1. Heel erg bedankt voor de complimentjes maar de grootste eer komt toe aan de paddenstoelen zelf die zo sprookjesachtig mooi zijn hé.
   Nog een heel fijn weekend gewenst en groetjes.
   (PS: ik zal de test-berichtjes verwijderen)

 8. Het zijn wel heel mooie exemplaren nog een prettig weekend. Ik zit nu voor de laatste keer nog eens 2 weken in bos, en hier staan ook mooie exemplaren

  1. Dank je Rudy en leuk dat er bij jou in het bos ook zo veel paddenstoelen staan. Mag ik vragen waar je ergens je zalige plekje in het bos gevonden hebt of hou je dat liever privé ?
   Nu het langzamerhand kouder wordt zal er inderdaad wel een einde komen aan je verblijf temidden van de natuur… Nu maar voor een tijdje de behaaglijke warmte van je woning opzoeken.
   Geniet nog van de laatste bosdagen en van de paddenstoelenpracht !

  1. Celles-ci sont très recherchés par les photographes en raison de leur beauté, de leur éclat et de leur transparence.
   Bon week-end Guy et amitiés.

  1. Dank je Edward, ik heb geprobeerd om er het beste uit te halen. Ze groeiden op een nog levende boom en dan is het altijd net iets moeilijker (ook redening houdend met de lichtinval van het moment).

 9. Mooie serie van deze prachtige zwammetjes, Rudi, je hebt ze vanuit verschillende standpunten netjes in beeld gebracht. Ik vind het met zijn glans altijd één van de mooiste soorten.

  1. Die spikkeltjes waren kleine schorsdeeltjes die op de hoed terecht waren gekomen. Dit heb je enkel bij exemplaren die op een nog in leven zijnde boom groeien. Nij een dode neerliggende boom heb je dit niet zoals je ziet op de laatste foto.

  1. Thanks Ashley. These mushrooms have a kind of slime on the hood (no rain). That makes them extra shiny, together with the transparancy makes them very appreciates by photographers.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.