Een ware explosie

De tweede helft van oktober was echt paddenstoelentijd bij uitstek. Overal waar je keek, stonden ze onze bossen te sieren. De regenval had duidelijk zijn werk gedaan.  Ik toon jullie hier nog een verzameling aan foto’s die het tot hiertoe niet haalden in mijn vorige blog. Waar mogelijk, geef ik ook een naam mee, bij de andere laat ik de determinatie aan de lezers zelf over tenzij ze met gewoon kijken ook reeds tevreden zijn.

1. en 2. Parelstuifzwam (Lycoperdon perlatum) – 3. Gele aardappelbovist (Scleroderma citrinum)

1. Krulzoom (Praxillus sp.) – 2. Witgele resula(Russula ochroleuca) – 3. Vliegenzwam (Amanita muscari) – 4. Bruine ringboleet (Suillus luteus) – 5. (Onbekend) – 6. Dennenvoetzwam (Phaeolus schweinitzii)

Witte koraalzwam (Clavulina coralloides)

1. (Onbekend) – 2. Gele ringboleet (Suillus grevillei) – 3. Geschubde inktzwam (Coprinus comatus) – 4. Resula (Resula sp.) – 5. Gele knolamaniet (Amanita citrina)

1. Roodbruine slanke amaniet (Amanita fulva) – 2. Papilrussula (Russula caerulea) – 3. Bonte berkenboleet (Leccinum variicolor) – 4. Gewone zwavelkop (Hypholoma fasciculare) – 5. Gewone fopzwam (Laccaria laccata) – 6. Prachtmycena (Mycena crocata) – 7. Reuzenzwam (Meripilus giganteus)

Roodbruine slanke amaniet (Amanita fulva) – onder voorbehoud.

Ziet u een verkeerde naamgeving, laat het me gerust weten. Graag doe ik de nodige aanpassingen.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

87 gedachten over “2023 – n° 075 – Paddenstoelen 2023 – (8)”

 1. Vraiment dommage que ta région soit si loin car dans mon coin je ne vois plus de champignons sauf quelques uns dans le parc de la mairie mais je ne vais plus comme avant en forêt ou en moyenne montagne où j’en trouvais jadis. Alors merci pour ce joli festival en images de plein de jolis champignons, même si tous ne sont pas comestibles.

  1. C’est dommage qu’on ne puisse plus visiter les forêts de l’intérieur. Je comprends très bien qu’on y trouve bien plus de champignons, sans doute même plus qu’ici dans la région où j’habite. Mais je suis très heureuse que tu apprécies autant mes photos, Marie, alors encore un petit temps champignon pour toi 🙂
   Bon week-end et bissous.

 2. Mooie foto’s. Ik verbaas me over hoeveel soorten ik dit jaar zag … maar misschien heb ik er dit jaar beter op gelet.

  1. Heel erg bedankt voor je reactie Luuk. De paddenstoelen hebben een enorme boost gekregen door de regen van de voorbije weken.
   Mag ik je nog een heel fijn weekend wensen en vele groetjes,
   Rudi

 3. ha die Rudi
  ik kan je met de namen niet helpen , maar deze schitterende opnamen van deze parels bekijken is geweldig mooi

  rustige avond groet

 4. Quelle énorme collection de champignons aux formes et aux couleurs différentes……j’avoue que je n’en connais pas beaucoup n’ayant pas de forêt à proximité.J’ai lu les noms mais ce n’est pas facile de les retenir . 😳
  J’adore les découvertes et tes photos sont toujours très réussies.
  Merci Rudi et bon week-end peut-être sous la pluie comme chez nous.

  1. Eh bien, les noms sont en fait secondaires, si vous appréciez la beauté, c’est la chose la plus importante de toutes. Car la survie de ces espèces est ainsi renforcée. Nous te souhaitons également un très bon week-end, Andrée, malgré les fortes pluies qui tombent du ciel.

 5. Zo je hebt een hele reeks mooie ook nog eens.
  De namen fijn dat ze erbij staan want ik weet ze niet haha
  Groetjes en fijn weekend

 6. De Parelstuifzwam is echt een mysterieus juweeltje ! Heel knap gefotografeerd.
  Maar de Prachtmycena gaat met de hoofdprijs van mooiste paddestoeltje lopen vandaag.

 7. Wat zijn we door de vele nattigheid en zachte temperaturen verwent geweest deze herfst..
  Prachtige collectie en grote verscheidenheid aan soorten en prachtig gefotografeerd.

  1. Dank je Marylou en dan heb ik lang nog niet alles kunnen fotograferen wat er momenteel in onze bossen te vinden is. De standplaats moet het ook toelaten om er een ietwat toonbare foto van te maken hé. 😉

 8. Het wordt eentonig, maar je beelden van deze paddenstoelen vind ik weer heel erg fraai.
  Ook ik probeer zoveel mogelijk met mijn neus op de bosgrond te liggen en te genieten van alle paddenstoelen.
  Dank je weer voor het delen van jouw selectie.

  1. Daarom probeerde ik mijn paddenstoelen-reeks een beetje te onderbreken met andere bijdragen Hans 🙂 Maar geef toe, de zwammen zijn nu zo massaal aanwezig dat je er als fotograaf moeilijk aan voorbij kan hé. Dus we doen lekker verder want lang duurt het niet meer, alvorens ze weer voor langere tijd verdwenen zijn.

 9. Prachtige foto’s Rudi en leerzaam meer kan ik niet zeggen, ik zou zeggen doe zo door

 10. Nooit erbij stilgestaan dat er zoveel verschillende soorten zijn, de juweeltjes van het herfstseizoen.

  1. Er zijn honderden verschillende paddenstoelen die in onze streken voorkomen en dit in zeer diverse verschijningsvormen. Dus wat ik hier toon is nog maar een heel klein percentage hoor. Maar toch ontdek je elk jaar wel eens iets nieuws… vooral doordat je beter leert speuren en ook kennis opdoet over groeiplaatsen.
   Juweeltjes zijn het ongetwijfeld. Fijn weekend en groetjes.

  1. Ik was inderdaad ook een beetje verrast door hun “hoogte”, meestal zie ik ze veel lager bij de grond. Doch volgens ObsIdentify bleek het duidelijk over de parelstuifzwam te gaan. Ik blijf echter open staan voor suggesties.

 11. Dat is weer een mooie en knap in beeld gebrachte collectie, Rudi.
  Het was ook hier feest met de paddenstoelen de afgelopen weken. Zo’n mooie verzameling als die van jou heb ik niet kunnen scoren, maar ik heb mijn archief de afgelopen week ook aardig kunnen aanvullen. Ik heb ervan genoten, maar nu is het echt genoeg geweest met dat laag-bij-de grondse gedoe.
  Prettig weekend verder, Rudi.

  1. Ja, je was ook helemaal “into fungi” de voorbije week en je boekte hele mooie resultaten Jan. Overal waar ik kijk, blijf ik paddenstoelen vinden, het is echt één groot feest momenteel ! Dus, ik probeer er nog wat van te genieten alvorens ze weer voor langere tijd verdwenen zijn. Fijn weekend en rust jij nu maar even lekker uit 😉

 12. Zoals je terecht opmerkt: oktober was een verwennerij voor de paddenstoelenliefhebber. De herfst is- en blijft dan ook m’n lievelingsseizoen, ondermeer om de vreugde die deze juweeltjes me schenken. Mooi Rudi!

  1. Dank je Hilde maar de herfst is natuurlijk ook veel meer dan alleen maar paddenstoelen, er is ook nog de kleurenpracht in de bossen en parken en dat is voor veel fotografen ook een uitdaging hé. Fijn weekend en groetjes.

   1. Het is een prachtig seizoen (vind ik). Ik houd het rustig momenteel, zoals de natuur en in het bijzonder de herfst het me voordoet.

 13. Mooie fotos Rudi, die eerste heb ik nog nooit gezien, dat is wel iets heel speciaal, en koraalzwammen heb ik ook nog maar één keer tegengekomen. Je weet ze blijkbaar goed te vinden. Fijn weekend.

  1. Oogjes open houden en hoe meer je je ogen trraint, hoe meer je begint te ontdekken. Tenminste zo ervaar ik het toch. Maar is dat niet een beetje met elke soort van fotografie 😉

  1. I see that the Google translated “Parelstuifzwam” into Butterfly mushroom. This doesn’t make sence !
   The english name for it appears to be “Common puffball”.

  1. Bedankt voor het compliment Willy, dit groepje stuifzwammen stond anders op geen gemakkelijke plek om er een deftige foto van te maken. Was achteraf zelf ook aangenaam verrast van het resultaat. Fijn weekend verder en groetjes.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.