Het bloeiseizoen loopt op z'n eind

Terwijl de meeste zomerbloeiers hooguit nog in het zaad zijn of zelfs reeds van het toneel verdwenen zijn, vinden we in de plantentuin bij het Kasteel Vordenstein toch nog aardig wat kleur. Opvallend waren de grote hoeveelheden dahlia’s die daar op het eind van de maand oktober nog stonden te pronken. Hun rijkdom aan vormen en kleuren lijkt wel geen eind te kennen. Maar niet  alleen dahlias zorgden nog voor een beetje kleur. Met onderstaande beelden hoop ik jullie een paar indrukken te geven van de hoe de situatie er voor stond. De tuin van de keuken- en geneeskrachtige kruiden was door de talrijke vrijwilligers die er werken al helemaal winterklaar gemaakt.

Park Vordenstein

De naam Vordenstein is onlosmakelijk verboden met de tomeloze inzet van de vrijwilligers van Vordenstein en de ploeg van Natuur en Bos. Samen slagen zij er in om van deze plek een unieke belevenis te maken. Naast de oranjerie (kasteeltuin) waarvan we hier de beelden zien, kan je in Park Vordenstein genieten van 110 hectare aan zeldzame bomen, brede majestueuze lanen, open grasland en natuurlijke vijvers. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet die je laten kennismaken met alle uithoekjes  van dit park dat in 2019 de Green Flag Award verdiende.

Met deze beelden gaan we langzaam de donkere maanden tegemoet in waarin regen, wind en donkere dagen weer de boventoon krijgen.  De natuur gaat langzaam in winterslaap en bereidt zich er op voor om in het komende jaar weer vol nieuw leven terug tevoorschijn te komen.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

73 gedachten over “2023 – n° 074 – Toch bloeit er nog iets”

 1. Heerlijk al die kleuren. Ook tijdens de wandelingen kom ik af en toe nog wat bloeiends tegen maar het loopt nu wel op zijn eind.
  Over een paar maanden kijken we al weer uit naar het voorjaar en kan ik de winter gebruiken voor nieuwe plannen.

  1. De foto’s zijn wel genomen voor de grote weer-omslag die we eind oktober kregen hoor… Denk dat er nu niet veel bloemen zullen overgebleven zijn. Eerlijk is eerlijk hé.

 2. wat een pracht Rudi
  110 HA is een flink park van dat mooie huis
  ja tuinen winterklaar maken is nu wel aan de orden , we moeten maar afwachten wat de winter doet

  rustige avond groet

  1. Er waren tijden dat de adel zich zulke tuinen konden permiteren. Nu hebben ze vaak problemen om alleen nog maar hun woonst te onderhouden… De reden waarom er zoveel kastelen in het bezit van de gemeenten komen.

  1. Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat deze foto’s gemaakt zijn voor de najaarsstormen die we recent hadden. Denk niet dat er nu nog veel van over zal gebleven zijn Lies.

 3. Il est difficile, à la suite des trombes d’eau que nous avons eues dans les Alpes depuis plus de deux semaines, d’imaginer encore voir des dahlias dans les jardins. Nous n’avons pas non plus de belles couleurs d’automne, la pluie et le vent ayant fait tomber un bon nombre de feuilles avant qu’elles ne prennent des teintes dorées ou rouges. Alors merci Rudi de partager ce joli parc avec nous.

  1. Merci Sylvie. Je crains que cette beauté florale ait maintenant pratiquement disparu à cause des fortes tempêtes d’automne que nous avons reçues ici….

 4. Vooral de dahlias weten niet van ophouden met bloeien. Ook bij ons in de tuin. Ik vind het ook erg opvallend dat er nogal zoveel groen blad aan de bomen hangt.

  1. Misschien komt het ook wel omdat deze foto’s genomen zijn voor de najaarsstormen die we hier kregen. Toen lagen de tempereaturen nog hoger. Nu is het is de verkleuring inderdaad stukken duidelijker.

 5. Met bloemen kan je alle kanten uit, maar ook in de komende ‘donkere’ maanden is er heel wat moois te ontdekken in de natuur.
  Je hebt hier een paar knappe macro’s bij elkaar gezet 👍

  1. Dank je Dirk, zo’n middagje in de oranjerie is altijd een beetje een feest (en niet enkel voor de biertjes hoor !!)
   Nog een fijne avond gewenst.

 6. Ik herkende het direkt, je hebt het domein en de bloemen mooi in beeld gebracht Rudi. ben er zelf al verschillende keren geweest maar ik vind er nooit mijn draai, weet niet waarom.

  1. Voor mij is het gewoon één van de plekken waar ik geregeld kom, maar een “wilde natuur” is het natuurlijk niet.
   Doch, als je in een stad woont, is het al een hele verademing als er plekken zijn als deze.

 7. Het einde komt met deze mooie bloemen. Broeikas ziet heel mooi uit met beschildering erop.
  Dat maakt dan vrolijker daardoor. Mooie foto’s. Fijne dag.

 8. Prachtig aangelegd daar en wat een bloemenweelde vorige maand nog. Je hebt er mooie foto’s van gemaakt en zo kan iedereen nog lang van deze bloemenpracht genieten!

 9. Hallo Rudi, het is een zachte herfst deze maand met veel regenbuien en menige bloemen zijn hier ook nog te zien. Maar de vele regenbuien die nu steeds meer komen maken vast straks ook de laatste bloemen stuk. Je bezoek en fotos vond ik ook weer heel mooi.

  1. Heel erg bedankt Tine voor je reactie en ja, je hebt helemaal gelijk hoor. Het mooie weer in oktober speelde zeker in het voordeel van veel bloemen. Doch, sinds de stormen en de regen die we recent te verwerken krgen zal er niet veel meer van overgebleven zijn. De foto’s zijn dan ook van voor deze stormen 🙂

 10. I love a garden “out of season” when there are perhaps fewer visitors & still some beautiful flowers in bloom. We must be alike because that is exactly where we went yesterday here in Northern Ireland. Hopefully I will write that post shortly although not many flowers here. 🙋‍♂️

 11. Un régal pour les yeux … les photographes … et les insectes ! Il faut que tous profitent de ces superbes fleurs quand il y en a encore Bonne journée et amitiés, Rudi !

  1. Merci Guy. C’était probablement l’un des derniers moments dont on pouvait profiter. Après les tempêtes que nous avons eues, il ne restera probablement plus grand-chose. 🙂

 12. Ben blij met ons postzegeltuintje dat is zelf bij te houden.
  Maar tuinen zoals deze zijn wel heel mooi en bewerkelijk.
  De zomerbloeiers doen het hier nog steeds…zonde om weg te halen 😉
  Zag zelfs een van de bloemen uit de pps van karel 😉
  Groetjes

 13. Wat een weelde he? Het is me opgevallen dat veel bloemen heel lang gebloeid hebben, ook wel weer mooi. Prachtige foto’s!

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.