Overstromingsgebied oververzadigd
In de vallei van de Kleine Nete, een rivier die vanuit de Kempen richting de Schelde stroomt, liggen verspreid diverse overstromingsgebieden. Deze bufferen overtollig regenwater uit noordelijk gelegen gebieden. Doch met de neerslag die we de voorbije weken kenden, bleken deze gebieden niet toereikend te zijn…
Natuur- en overstromingsgebied "Viersels gebroekt"
Wie ook de vorige jaren mijn (oude) blog reeds volgde, herinnert zich misschien nog de winterse beelden van de overstroomde en bevroren gebieden in het Viersels Gebroekt. Enkele dagen geleden fietste ik er vanuit Antwerpen naar Viersel om de huidige situatie te gaan bekijken. De weilanden bleken getransformeerd te zijn in één groot meer. Dit zie je duidelijk op de foto’s die ik in dit blog toon.
De limieten bereikt
Doorheen het Viersels Gebroekt stromen twee beken, de Molenbeek en de Kleine Beek, ze zorgen deels voor de afvoer van het water uit de Centrale Kempen rond Malle en Wechelterzande. Dit water wordt o.a. gebufferd in het Viersels Gebroekt alvorens het in de Nete (Netekanaal) terecht komt. Jammer genoeg heeft elk buffer zijn limieten.
Het voorbije weekend werden door het alsmaar stijgende waterpeil deze limieten bereikt. De uitstroom van het waterbekken, via de Tappelbeek, kon het water niet langer aan en trad eveneens buiten de oevers ! Hierdoor kwam een drukke verbindingsweg onder water te staan waardoor alle verkeer moest afgesloten worden. Dit zou zo blijven tot en met maandag (gisteren dus).
Negatieve temperaturen
Voor deze week zijn vriestemperaturen voorspeld die ook overdag zouden aanhouden. Dus, de kans bestaat dat er opnieuw een grote ijsvlakte zal ontstaan die merkelijk groter zal zijn dan die van enkele jaren geleden…
Als ik de kans zie, trekt ik er één dezer dagen terug naar toe. Misschien krijgen jullie dan ook nog een update van de situatie te zien…
De aanhoudende hoge waterstanden kunnen ook een negatieve invloed hebben op een aantal dieren die er ondergronds overwinteren. Tenzij ze nog tijdig wisten te ontkomen, verdrinken ze letterlijk in hun schuilplaatsen!
Met dit alles wil ik gewoon aantonen dat de huidige overstromingsgebieden niet volstaan, zeker niet vanwege het feit dat dergelijke situaties meer en meer zullen gaan voorkomen als gevolg van de klimaatopwarming. Ik toon jullie hier slechts één gebied maar er waren plaatsen in België waar de situatie veel erger was. Op diverse plekken in het land werden, sinds de eindejaarsperiode, ook woningen door het stijgende water getroffen.
Ook jij kan helpen…
Elke vierkante meter die je kan ontharden, zorgt er voor dat meer regenwater in de bodem infiltreert en minder snel wegstroomt naar beken en rivieren.
WANDELTIP
Zelf zin om dit gebied te verkennen ?
Een wandeling die ik jullie zeker kan aanbevelen is deze: Wandeling doorheen het Viersels Gebroekt (Komoot)
Wil je echt genieten van de van de rijkdom aan natuur, wacht dan tot de lente, wanneer alles terug genormaliseerd is.
Momenteel is het gebied niet toegankelijk!
Enkel vanop de dijk langs het Netekanaal kan je het natuurgebied zien liggen.
Bedankt voor uw bezoek
Volg m’n blog en blijf op de hoogte van nieuw verschenen berichten.
When I see the word “oversaturated” I think of too high a degree of color in a photograph. You were using the word literally.
Probably not the best translation by Google, sorry Steve 🙂
Oh gosh, I’m sorry to see the landscapes inundated. I agree that finding ways to replace impervious surfaces with those that permit water to soak in rather than to run off is critical. Preserving wetlands is only beginning to be practiced here in the Houston area, but at least we have started the effort.
Creating these area’s is becomming more and more important as a result of climate change and more extreme weather conditions Sam….
These shots are true beauty to me, Rudi! 🙂