Overstromingsgebied oververzadigd

In de vallei van de Kleine Nete, een rivier die vanuit de Kempen richting de Schelde stroomt, liggen verspreid diverse overstromingsgebieden. Deze bufferen overtollig regenwater uit noordelijk gelegen gebieden. Doch met de neerslag die we de voorbije weken kenden, bleken deze gebieden niet toereikend te zijn…

Natuur- en overstromingsgebied "Viersels gebroekt"

Wie ook de vorige jaren mijn (oude) blog reeds volgde, herinnert zich misschien nog de winterse beelden van de overstroomde en bevroren gebieden in het Viersels Gebroekt. Enkele dagen geleden fietste ik er vanuit Antwerpen naar Viersel om de huidige situatie te gaan bekijken.  De weilanden bleken getransformeerd te zijn in één groot meer. Dit zie je duidelijk op de foto’s die ik in dit blog toon.

De limieten bereikt

Doorheen het Viersels Gebroekt stromen twee beken, de Molenbeek en de Kleine Beek, ze zorgen deels voor de afvoer van het water uit de Centrale Kempen rond Malle en Wechelterzande. Dit water wordt o.a. gebufferd in het Viersels Gebroekt alvorens het in de Nete (Netekanaal) terecht komt. Jammer genoeg heeft elk buffer zijn limieten.

 

Het voorbije weekend werden door het alsmaar stijgende waterpeil deze limieten bereikt. De uitstroom van het waterbekken, via de Tappelbeek, kon het water niet langer aan en trad eveneens buiten de oevers ! Hierdoor kwam een drukke verbindingsweg onder water te staan waardoor alle verkeer moest afgesloten worden. Dit zou zo blijven tot en met maandag (gisteren dus).

Negatieve temperaturen

Voor deze week zijn vriestemperaturen voorspeld die ook overdag zouden aanhouden. Dus, de kans bestaat dat er opnieuw een grote ijsvlakte zal ontstaan die merkelijk groter zal zijn dan die van enkele jaren geleden…

Als ik de kans zie, trekt ik er één dezer dagen terug naar toe. Misschien krijgen jullie dan ook nog een update van de situatie te zien…

 

De aanhoudende hoge waterstanden kunnen ook een negatieve invloed hebben op een aantal dieren die er ondergronds overwinteren. Tenzij ze nog tijdig wisten te ontkomen, verdrinken ze letterlijk in hun schuilplaatsen!

Met dit alles wil ik gewoon aantonen dat de huidige overstromingsgebieden niet volstaan, zeker niet vanwege het feit dat dergelijke situaties meer en meer zullen gaan voorkomen als gevolg van de klimaatopwarming. Ik toon jullie hier slechts één gebied maar er waren plaatsen in België waar de situatie veel erger was. Op diverse plekken in het land werden, sinds de eindejaarsperiode, ook woningen door het stijgende water getroffen.

Ook jij kan helpen…

Elke vierkante meter die je kan ontharden, zorgt er voor dat meer regenwater in de bodem infiltreert en minder snel wegstroomt naar beken en rivieren.

WANDELTIP

Zelf zin om dit gebied te verkennen ?

Een wandeling die ik jullie zeker kan aanbevelen is deze: Wandeling doorheen het Viersels Gebroekt   (Komoot)

Wil je echt genieten van de van de rijkdom  aan natuur, wacht dan tot de lente, wanneer alles terug genormaliseerd is.
Momenteel is het gebied niet toegankelijk!
Enkel vanop de dijk langs het Netekanaal kan je het natuurgebied zien liggen.

Bedankt voor uw bezoek

Volg m’n blog en blijf op de hoogte van nieuw verschenen berichten.

61 gedachten over “2024 – n° 003 – Verdronken landschappen”

 1. Ces inondations un peu partout chez nous aussi sont dramatiques et font de gros dégâts mais tes photos sont magnifiques malgré cette triste période. Les photos de plans d’eau sont souvent très belles et on ne peut que souhaiter que tout revienne rapidement comme avant. Belle soirée Rudi.

  1. Tant que seule la nature est partiellement inondée, je peux aussi l’apprécier comme un paysage attrayant. La situation ne fait qu’empirer lorsque les maisons sont touchées par l’eau. Ce n’est pas du tout le cas ici, mais comme chez vous, il y avait aussi des régions de Belgique où c’était le cas.

 2. Hoe erg de situatie ook moge wezen, toch leverde het mooie foto’s op.
  Nu afwachten hoe de overheid zulke problemen gaat aanpakken.

  1. Gelukkig deed de overheid al heel wat en weten de natuurorganistaties de juiste mensen te overtuigen om actie te ondernemen. Het is ondertussen wel voor iedereen duidelijk dat dergelijke gebieden meer moeten ingericht worden.

 3. ha die Rudi
  mooi in beeld gebracht al dat overtollige water , ze zijn dus niet toereikend de waterbuffers
  stel je nu eens voor dat deze buffers er niet waren gekomen pppfffttt
  het is bar en boos geweest al die regen vorig jaar , en wie weet wat er nog weer komt
  de ” ruimte voor de rivier ” is een goede zaak , maar er zal meer nodig zijn
  ja hopelijk hebben de overwinterende dieren zich weten te redden

  1. Dat laatste hoop ik ook Karel, al zullen er ongetwijfeld wel slachtoffers gevallen zijn. Er wordt gelukkig gewerkt aan de aanleg van meer buffers maar ondertussen moeten we het doen met wat er voor handen is….

 4. Ha aan de dieren die een winterslaap houden had ik nog niet eens bij stil gestaan.
  Daar zeg je zowat…
  Prachtige beelden met als mooi plaatje de hond die uitgelaten word 😉
  Dan heb je wel goede laarzen nodig 🙂

  1. Waar die mensen met de hond lopen, liep ik 2 jaar geleden ook (met rubberlaarzen). Nu was ik met de fiets ter plaatse en kon ik het gebied niet in. Zo lang het water geen woningen treft, kan ik het ook wel als “mooi” beoordelen.

 5. Sneeuw en ijs zijn niet nodig voor mooie winterfoto’s. Wat betreft eigen bijdrage, ik heb als enige in mijn buurt nog een tuin. De rest spekt de betonindustrie. Maar het gaat toch allemaal om peanuts. Zomerse droogte en winterse regenval, daar kun je alleen iets aan doen met grote diepe meren als buffers/voorraden.

 6. Buiten alle kommer en kwel heeft het veel weg van ‘Verdronken land van Saeftinghe’. Bijzonder schitterende landschapsfotografie Rudi, en zeker deze met het meisje en hond in weerspiegeling… subliem!

  Vrees dat de geleverde inspanningen van veel te klein kaliber zijn. Wat gaan ze doen als er eens een springtij extra erbij te pas komt?

  Mijn bescheiden mening is, dat de natuur haar eigen gangetje gaat. Er zijn veel te lange periodes met droogte geweest, en dat moet worden aangevuld.

  Groetjes,
  Marc

  1. De grondwaterstanden zijn grotendeels op peil ondertussen. Hier gaat het over overtollig oppervlaktewater. De combinatie dan langdurende regenval en springtij zal zeker de situatie kunnen verergeren. Het probleem is dat de van origine aanwezige beken en rivieren grotendeels maar ’s mens goeddunken zijn verlegd en ingedijkt of gekanaliseerd, in het voordeel van landbouw of goedkope bouwgronden. Een rivierenstelsel moet vrij kunnen overstromen en daar zijn ruimtes voor nodig die we ontnomen hebben. Al jaren kampen mensen met deze situaties, niet enkel nu met deze wat meer uitzonderlijke neerslaghoeveelheden. Veel problemen die mensen hebben, werden door henzelf gecreeërd… Nu, sinds de bewustwording van de klimaatveranderingen, staat het politiek mooi, om werk te maken van iets wat al decenia terug had moeten gebeuren.
   Enfin, de beelden hier zijn inderdaad wel te smaken en het water heeft niemand gehinderd (behalve dan die éne dag dat er een verkeersweg moest afgesloten worden 🙂

   1. Het schandaal van goedkopere bouwgrond is pas echt mensen in zak en as zetten. De miserie komt later wel. Enfin de mensheid heeft veel te veel naar zijn hand willen zetten, en dan komt de natuur om haar boontje!
    Verbetering is zeer twijfelachtig…maar anderzijds kan men nu niet komen aandraven dat er water tekorten zijn.

    Van harte bedankt voor je toffe reactie en aanvullende informatie Rudi, altijd leuk te lezen.
    👍🙋‍♂️

    1. Graag gedaan Marc en we gaan proberen positief te blijven hé…. misschien komt er nu toch een beetje verandering in en wordt er meer geluisterd naar de wetenschap in plaats van de geldbeugels.

 7. It is sad when well planned buffers get overwhelmed. Perhaps sights like these will actually galvanise people and politicians into making the changes that are needed and not just talking about the need to make changes which is what they are doing now..

 8. De desolaatheid knap weergegeven. De mensen die er wandelen met de hond nemen risico’s want op sommige plekken zie je niet waar de weg of beken lopen. De vorige keer dat het Viersels Gebroekt onderstond is daar iemand in de problemen gekomen. Schaatsen mag men er ook niet en verleden keer dat alles er in ijs was veranderd is na ongeval 100 moeten uitrukken en kwam politie ter plaatse die alle schaatsers verplichtte domein te verlaten

  1. Waar deze 2 mensen liepen is een weg en als je het gebied kent, is die goed herkenbaar. Zo’n 2 jaar geleden liep ik daar ook over die weg. In de rest van het gebied blijft je inderdaad best weg onder de huidige omstandigheden.
   Het ware misschien zelfs beter dat men de toegangswegen volledig zou afsluiten tot bij nader order.

 9. Het is wel erg daar. Je kunt al niet meer lopen. De mensen nemen wel risico om te wandelen. Hond ook….Je ziet het niet waar je loopt. Vreselijk.. Ik zal dit nooit doen. Schaatsen komt wel misschien. Bij sommige plekken kunnen al schaatsen had ik gehoord op tv. Dan zakken de mensen erin. Moet niet aandenken. Je hebt wel mooie foto’s kunnen maken Rudi!

  1. Waar de 2 mensen liepen is was een veldweg hoor en die was nog herkenbaar, zelf liep ik er zo’n 2 jaar geleden ook toen het overstroomd was. Op alle andere plekken moet je wegblijven en schaatsen is er totaal verboden.
   Bedankt voor de complimenten over de foto’s hoor.

 10. Je hebt het probleem wel heel goed aan de kaak gesteld. Over die dieren had ik nog geeneens nagedacht.
  Prachtige foto’s.

  1. Niet meteen iets waar je als eerste slachtoffers aan denkt bij een overstroming Neeltje. Trouwens ik werd er recent zelf ook op gewezen en daarom heb ik het hier op mijn blog ook gebruikt.

 11. Ik hoop dat er water genoeg is nu. voor mij mag het even stoppen nu. het grondwater begint ook stilletjes in mijn kelder te komen, dat heb ik maar 1 keer gehad en ik woon er bijna 34 jaar.

  1. Oei, dat is minder. De grondwaterstanden zijn volledig op peil maar als de bodem oververzadigd wordt, dan krijg je dit soort problemen. Gelukkig is het nu enkele dagen droog vriesweer. Het water kan nu langzaam zijn weg zoeken naar die plekken waar het hoort te zijn. Hopelijk blijft de schade in je kelder beperkt…

 12. Ici, dans le midi de la France, nous manquons d’eau et les nappes phréatiques sont encore au plus bas … et dans le Nord et chez toi c’est le contraire ! Mais vous êtes encore plus à plaindre que nous ! Bon courage ! Amitiés !

  1. Personnellement, nous n’avons aucun problème avec l’eau… C’était le cas plus à l’ouest de notre pays. Ce que je montre ici est une zone prévue pour tamponner l’excès d’eau… seulement pendant plusieurs heures, plus d’eau est entrée qu’elle ne pouvait en supporter. Mais personne n’a subi de dégâts 😉 Merci pour l’inquiétude Guy.

 13. Mooie serie, Rudi, ook bij jullie leveren die ondergelopen landerijen mooie en indrukwekkende beelden op. De schop zal de komende tijd nog eens in de grond moeten om nog meer ruimte voor het water te creëren.
  Hier in Fryslân kon het Waterschap het redden met het inzetten van de helft van de beschikbare retentiepolders, heb ik begrepen.

  1. Jullie hebben historisch gezien altijd al leren leven met dit soort toestanden en zijn er dus ook veel beter voor uitgerust. Hier leefde men sinds decenia met de kop in het zand en heeft men rivieren en beken ingedijkt en gekanaliseerd om meer grond te hebben voor landbouw en als goedkope bouwgronden. Doch de mensen die er ooit bouwden hebben zich dat al jaren beklaagd… De situatie die we hier zien had geen enkel nadelig gevolg voor de omwonenden (op een tijdelijk afgesloten rijweg na). Er zijn echter andere plekken in ons landje…. Nu, met de klimaatopwarming die bezig is, staat het politiek mooi om gebieden terug te geven aan de rivieren en dat is dan weer voor sommigen een tweede slag in hun gezicht.

   1. Het is bij ons ook op verschillende plekken kantje boord geweest. Ook bij ons zal verder gedacht worden om klaar te zijn voor de toekomst, want dat zijn we landelijk gezien zeker nog niet.

 14. een interessante weergave van de situatie in dit gebied Rudi

  werk op de plank, voor de overheid

  men zal de plannen moeten herzien, waarbij men met langetermijnoplossingen zal moeten zoeken

  helaas werkt de overheid wel heel traag

  hier in het Denderbekken, is er na de overstromingen van 2009 bijna niets gebeurd

  prettige dag gewenst

  1. Klopt Willy en dat was dus nu ook weer duidelijk te zien…. Er moet nog enorm veel gebeuren en men heeft te lang vanaf de zijlijn toegekeken niet niets gedaan. Nu moet het allemaal snel en dat kan nu eenmaal niet… Het positieve is dat er wél iets begint te gebeuren. Maar er zullen nog lang mensen natte voeten hebben in de komende jaren.

 15. Ik zag net de foto’s van Jan met al het water in Friesland, bij jullie is het net zo erg denk ik. Je hebt er mooie foto’s van gemaakt die een goed beeld geven!

  1. In Nederland is het ongetwijfeld veel erger (veel grotere oppervlakten dus) maar ook hier in België waren er dus overstromingsgebieden die blank stonden. Vandaag is er trouwens al aardig wat geschaatst, maar niet op de plek die ik hier toon, daar is het uitdrukkelijk verboden.

 16. Stimmungsvolle Bilder und eine nachdenkliche Botschaft. Es wird mehr und mehr solcher Ereignisse geben. Wir haben nur die Wahl, uns darauf vorzubereiten – sonst enden wir, wie das Mäuschen in ihrem unterirdischen Versteck…

  1. Hoffen wir, dass es uns nicht wie den kleinen Mäusen ergeht 🙂 Zum Glück ist das Wasser für uns vorerst nicht tief genug. Natürlich bleiben diese Situationen fragwürdig Kasia.

 17. Dit zijn wel erge mooie duidelijke overstromingsfoto`s, maar wel erg dramatisch voor alle gedupeerden.
  Gelukkig viel het hier aan de kust wel mee, maar nu praat ik weer in mijn eigen straatje …sorry !!

  1. Ook hier, waar ik de foto’s nam, waren er geen gedupeerden onder de omwonenden hoor. De slachtoffers die vielen zal je eerder moeten zoeken onder de ingegraven insecten of kleine zoogdieren die niet tijdig weg geraakt zijn.
   Ondanks dat, leverde het inderdaad hele aparte beelden op, zowel hier als in Nederland.

 18. Toch heeft het weer een paar mooie fotos opgeleverd Rudi – al zal dat water niet voor iedereen leuk zijn. Hopelijk hebben we nu een paar zonnige dagen in het verschiet.

 19. We worden in deze periode wel wakker geschud. De boodschap is niet leuk, maar het leverde je wel een mooie fotoserie op.
  Ben je weer een beetje op de been?

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.