Strenge vorst tovert kunstig ijs

Water bevriest nu eenmaal bij temperaturen beneden de nul graden, dat is niks nieuws onder de zon. Wat wel verrassend kan is, zijn de structuren die kunnen ontstaan in het bevroren water van plassen en meertjes.

De natuur als kunstenaar

We hebben allemaal al wel eens de mooie rondingen gezien die ontstaan in de witte laagjes ijs die zich vormen op ondiepe plassen en beken. Menig fotograaf raakte al geïnspireerd om er mooie beelden van te maken.

Maar het kan ook anders

Toen ik een paar weken geleden op een koude namiddag langs de oever van een klein meertje liep, viel me een opvallend patroon in het bevroren wateroppervlak op. Zo goed als mogelijk probeerde ik er een paar beelden van te maken. Toen ik de resultaten thuis bekeek, dacht ik bij mezelf: “Had de hand van een kunstenaar het beter gekund?”

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

60 gedachten over “2023 – n° 005 – Vorst tovert kunstig ijs”

 1. They say only nature can generate true randomness and based on these images and my own ice encounters I believe that wholeheartedly. Nice snaps.

 2. mooi Rudi
  die mooie rondingen zijn gasbellen , wij als kwajongens vroeger , staken de punt van de schaats er in en gelijk een lucifer er bij , met wat geluk had je een mooie knal 🙂
  het kunstwerk er onder als of de paden van de Waterlopers bevroren zijn
  schitterend mooi

 3. Mooie foto’s van die natuurlijke ijskunst, Rudi.
  Zelf ben ik gek op dergelijke patronen, er gaat geen winter(tje) voorbij zonder dat ik ze fotografeer.
  Fijne avond.

 4. Dame nature est une magicienne, elle peut se passer de l’homme mais l’homme ne pourra jamais se passer d’elle car elle le domine et c’est bien ainsi. Si seulement tous les individus de ce monde pouvaient comprendre à quel point ils étaient petits face à elle et toutes les beautés qu’elle nous offre….

  1. De natuur maakt hele mooie dingen, we moeten er alleen oog voor hebben hé.
   Misschien moet ik eens wat meer aandacht besteden aan deze dingen als zich de gelegenheid voordoet.

   1. Sinds ik bewuster bezig ben met fotograferen, sta ik zo mogelijk nog vaker stil bij de dingen, de schoonheid der natuur…

 5. Op die compleet randomized figuren in het ijs ben ik ook verzot. De natuur kan de mooiste én gekste kapriolen maken als het vries.Maar de laatste jaren is vriesweer bij ons min of meer een zeldzaamheid gevonden… Daarom ben ik blij dat je nog wat kunstig ijs, mét meetkundige figuren erin hebt gevonden ! Knappe ijs fotografie Rudi !

 6. De natuur brengt de mooiste kunstwerken voort, vind ik.
  Je tweede foto spreekt mij het meest aan.
  Fijne avond, ook al schiet de avond al mooi op. 😉

  1. In plassen en poelen kan je echt zeer verrassende patronen vinden, misschien moet ik er eens wat meer aandacht aan gaan schenken, tekens als het gevroren heeft.

 7. Wonend in een wijk met tal van vennen is dit herkenbaar uiteraard….alleen moet ik dan extra alert zijn want de honden hebben niet in de gaten dat ‘over 1 nacht ijs gaan’ niet zo heel slim is… zeker niet met een 2-voeter bij hen die hen niet kan tillen 😉

   1. Wij hebben er nog maar 1 … mede door onze afnemende mobiliteit en ook omdat er vaak logee honden over de vloer komen
    En daarbij is onze hond chronisch ziek dus daar zit een kostenplaatje aan.

    Waarom nu niet meer dan?

    1. Laat het ons er op houden dat mijn leven een andere wending kreeg… waardoor er nu een poes in huis is waar je ongetwijfeld (mede door blogs uit het verleden) al kennis mee kon maken.

 8. IJsvormingen in de water zie je hier heel goed. Mooi gedaan deze foto’s. Luchtbelletjes in de water van vormen is zeker heel mooi. Verlopig geen vorst meer denk ik. Fijne dag.

  1. Sorry to hear that Tommy, I don’t know how you subscribed as I did not get a message of your subscription as admin of the website.
   If you do not succeed, I will ad you from my back end of the website, just let me know, OK ?
   Greets, Rudi

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.