Wie had zijn schoentje klaargezet ?

De nacht van 5 op 6 december is het nachtje van Sinterklaas. Tijdens deze nacht komt de Sint en zijn helpers (vroeger “zwarte pieten” genaamd) langs bij de huizen waar kleine (of grotere) brave kinderen wonen. Volgens de legende rijdt de Sint met zijn paard over de daken en de pieten komen via de schoorsteen de huizen binnen. Kinderen zetten daarom hun schoen bij de haard met een wortel voor het paard en een brief, gericht aan de Sint, waarin ze hun verlanglijst neerschrijven.

 

Zij die het voorbije jaar braaf waren, vinden op de ochtend van 6 december hun gevraagde cadeautjes bij de haard. De stouterikken hebben pecht, die vinden niets dan enkel hun lege schoen.

 

Ik ben benieuwd hoe het jullie verging…  was het enkel een lege schoen of was het pakjes openen en speculoos of mandarijntjes eten ?  Ik hoor het graag in jullie reacties.

 

Blijkbaar viel het voor mij goed mee…  er stond een bord vol lekkere mandarijnen, aangevuld met heerlijk geurende speculoos.

Er lag ook nog een briefje bij met de tekst:

 

“Cadeautjes koop je op jouw leeftijd best zelf !”

 

’t Ja…  misschien zit er wel waarheid in, maar ik weet tenminste wel dat ik het voorbije jaar heel braaf ben geweest.

En nu jij …  was het smullen of op tanden de bijten ?

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

60 gedachten over “2023 – n° 082 – Waar zijn de brave kindjes ?”

 1. Leuk dat jij aan dit kinderfeest aandacht besteed met jouw leuke verhaal en mooie foto’s.
  Net als Marc heb ik vanuit mijn jeugd niet zo veel met Sinterklaas.

  Desondanks was ik menig jaar hulp Sinterklaas in de zorginstelling waar ik ooit werkte.
  Tuurlijk vind ik het een geweldig feest voor de kleintjes waaronder onze kleinkinderen, maar zelf…?

  Wat ik wel echt jammer vind is dat dit kinderfeest sinds een aantal jaren wordt overschaduwd door het gedoe rond naamgeving van de ‘helpers’, zoals jij hen zo mooi benoemd.

  Maar….ik gun het iedereen die hier wel veel plezier aan beleeft en goed dat jij aan deze oeroude traditie aandacht besteed!

  1. Sorry voor de late reactie Hans… Het is inderdaad jammer dat men sinds jaren nu ook al ons grootste kinderfeest moet belasten met dit soort pampergedrag met als gevolg een inperking erfgoed. Niet te begrijpen dat men dit als een ernstig punt van discriminatie heeft beschouwd. Wie wordt er hier eigenlijk gediscrimineerd ?

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.