Horen is éen, zien is iets anders

Wie geregeld door de bossen wandelt heeft ongetwijfeld het geroffel van spechten gehoord. Een specht die je hoort kan nog honderden meters van je vandaan zitten. De kans dat je ze ziet is dus eerder klein. Toen ik laatst bij een groep rijzige populieren passeerde, had ik meer geluk. Zo ontstonden mijn eerste foto’s van spechten in hun natuurlijk leefgebied.

Niet bereid om te poseren

Met haar zwart-wit verenkleed en rode broek is de Grote Bonte Specht (Dendrocopos major) een tamelijk bekende verschijning die ook wel eens in je tuin kan opduiken. Het is onze meest algemene specht, maar dat wil niet zeggen dat ze zich gemakkelijk laat fotograferen. Deze zat laag tegen de boomstam haar kostje bij elkaar te scharrelen. Toen ik mijn camera met de 150-600 mm lens op haar richtte, bleek ze niet bereid voor om te poseren en vloog hoog de boom in. Pech voor mij… Toch maar proberen, dacht ik. De resultaten zijn dan ook verre van ideaal maar het werden wel mijn eerste foto’s van een specht.

Grote Bonte Specht

Al vroeg in het voorjaar laten ze zich horen om hun territorium af te bakenen. Ze hakken hun nest met ronde vliegopening uit in de zachtere houtsoorten zoals berken. Broeden doen ze vanaf april. Als standvogel blijven ze het gehele jaar in de omgeving van hun broedgebied. ’s Winters wagen ze zich ook wel eens tot bij onze voedertafels. Een roffelende Bonte Specht klopt haar snavel met een snelheid van 7 m/sec tegen de boomstam aan. Enkel de mannelijke exemplaren hebben een rode vlek op het achterhoofd (hier zien we dus een vrouwelijk exemplaar). Het luchtpatroon van deze specht is “golvend”.

Mijn grootste verrassing

Mijn grootste verrassinng beleefde ik in de namiddag. Een doordringende toon van een kloppende specht klonk zodanig dichtbij dat mijn nieuwschierigheid meteen gewekt was. Door me voorzichtig telkens een paar meter te verplaatsen, probeerde ik het geluid te localiseren. Toen ik, hoog in een beukenboom, een tamelijk grote zwarte vogel zag, gaf mijn visier me uitsluitsel, het was een Zwarte Specht (Dryocopus martius), de grootste Europese spechtensoort, lang niet zo algemeen en zeer schuw. Haar roffel is indrukwekkend luid en houdt relatief lang aan. Ook hier viel het niet mee om beelden te maken, dus we moeten het doen met de kans die de gegund werd.

De Zwarte Specht

Ook nu kan je deze specht dus horen, tenminste als je hun territorium, dat ze nu afbakenen, doorkruist en dat enkele vierkante kilometer in beslag kan nemen. Eigenlijk communiceert hij meer met een aantal kenmerkende roepen en veel minder met roffelen. Zijn nest hakt hij uit in oudere dikke beuken. Hun nesten, waarin ze zowel broeden als slapen, hebben ovalen vliegopeningen en kunnen tot 40 cm diep zijn.

Het eerste Vlaamse broedgeval van de Zwarte specht werd pas in 1903 vastgesteld in de Voerstreek. Momenteel komen ze, wat Vlaanderen betreft, vooral in de Kempen voor. Er zouden daar een duizendtal koppels broeden. De specht heeft de afmeting van een grote kraai, heeft een kenmerkende rode kap op de kop, een ivoorkleurige snavel en een witte ogen. De vlucht van de Zwarte Specht is “rechtlijnig” (niet golvend dus). Zwarte Spechten zijn zeer gevoelig voor verstoring !

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

59 gedachten over “2023 – n° 007 – Zwart of bont”

 1. ha die Rudi
  ik hoor ze elke dag , zo dicht bij is de hei en bos
  zie ze ook regelmatig , op de Zwarte na een enkele x wel de Groene als het in golven over de hei vliegt
  ze op foto krijgen is al zo je zegt een ander verhaal , ik vind dat het jou prima is gelukt

 2. Wat leuk dat je foto’s kon maken en met ons delen.
  De bonte specht zien we hier in de tuin om de voedertafel leeg te plunderen.
  Bijna altijd vaste tijden…maar mijn fotokunsten laten het afweten haha
  De zwarte nog nooit in het echt gezien…is ook mooi om te zien.
  Groetjes

  1. Wel Nellie, je zou best hele mooie foto’s kunnen maken van die bonte spechten hoor, mocht ik jouw tuintje hebben…. ik zou het wel weten. De zwarte zie een een stuk minder vaak, ik had er wel veel geluk mee.

 3. Mooie fotos Rudi, en zeker de zwarte is een buitenkansje, ik heb er zelf nooit één gezien, dus super leuk voor jou !
  Fijne avond nog !

   1. Ja, en ze zijn dan ook nog geweldig gelukt, want dat is meestal het tweede probleem. Maar bij jou zijn ze echt top !

 4. Merci pour ce partage Rudi, ce n’est pas évident de les voir même si on les entend et encore moins en effet de les photographier. Dans toute ma vie de photographe amateur je n’ai pu qu’une seule fois faire de belles photos d’un Pic, c’était il y a longtemps dans mon ancien grand jardin où il y avait beaucoup de grands arbres. Bravo pour les prises car je sais à quel point elles sont difficiles.

  1. Surtout si vous voulez les photographier dans la nature (pas dans un jardin ou dans un abri) c’est un très gros défi… il faut beaucoup de chance. J’espère pouvoir photographier plus et mieux les pics tachetés à l’avenir, si je verrai un jour un pic noir ou un pic vert est vraiment la question.

  1. Denk dat het ook een kwestie is van je ogen te trainen. Eigenlijk keek ik vroeger nooit naar dergelijke vogels. Nu probeer ik ze wel te lokaliseren en zie, sinds ik dat doe (en er reeds een paar zag) weet ik ze nu veel sneller te herkennen in het vrije veld. Dat wil echter nog niet zeggen dat ze voor mijn lens willen poseren… ha ha ha

 5. Op mijn 67ste zag ik voor het eerst een zwarte specht. Ik had hem nooit ontdekt als ik niet gewaarschuwd was door een bijzondere roep (naar een vrouwtje leerde ik later). Toen ik mijn camera schietklaar had, was ie alweer weg. Mooie foto’s zeg.

  1. Het geluid van de zwarte specht klinkt echt heftig, zeker als hij kortbij zit. Meestal zit hij op beukenbomen. Gezien zijn groot formaat moet je zoeken naar een kraai maar dan eentje die tegen een stam aan hangt. Dan zou het wel eens de zwarte specht kunnen zijn. Toegegeven, ik had wel veel geluk, denk ik, om ze in mijn gezichtsveld te krijgen en er dan ook nog een foto van te kunnen maken.

 6. In mijn tuin komt bijna iedere dag een bonte specht op bezoek. Het beestje is altijd op zoek naar insecten en dergelijke. Als ik de achterdeur heel traag opendoe is de vogel direct weg…Om die vogel in mijn camera te “vangen” zal zeker niet simpel zijn.Je hebt toch wel leuke foto’s gemaakt van deze zeldzame vogels.

  1. Bonte spechten zijn niet zo zeldzaam hoor, zoals je zelf al schrijft, zeker in de wintermaanden komen ze graag in tuinen naar iets eetbaars zoeken. Schuw zijn ze zeker, maar daar ga je zeker nog wel iets op vinden, denk ik. Zwarte spechten is een ander verhaal. Denk dat ik heel veel geluk had om ze te zien…. en ja, dan om ook nog foto’s te kunnen maken was helemaal top.

 7. Wat een prachtige serie van die zwarte specht, Rudi, dat was echt een buiten kansje waar je goed gebruik van gemaakt hebt.
  Meer dan de grote bonte specht heb ik hier nog niet voor de lens gehad. En voor die grote bonte moest ik nog een keer hard werken ook. Die speelde een spelletje met me door om de boom heen te blijven draaien.
  Prettige avond verder.

  1. Ja, spechten verstoppen zich meteen aan de achterkant van de boom als ze onraad zien. Je moet het dus echt van het toeval hebben en dan ook nog heel snel kunnen reageren. Ik wens het je in ieder geval nog een keer toe om een specht (welke ook) te kunnen fotograferen.

 8. I have never seen a black woodpecker. Indeed, I had never even heard of one until I read this post so this was a real treat. Thank you.

 9. Dat heb je weer goed gefikst want meestal draaien ze om de boom heen. Ik heb ze al allemaal een keertje kunnen fotograferen, de groene meermaals maar de zwarte nog nooit.

 10. Well spotted. I can only imagine how excited you would be to photograph these 2 woodpeckers. Thanks for the information about their appearance, habitat and calls. The Black Woodpecker sounds like its very large. We don’t get woodpeckers here in Australia.

  And yes, sometimes we have to make do with the best shots we can get. Not all birds are in the best location for our heavy long telephoto lenses and/or stand still and pose in the angle we might like. Personally, I’m always happy when I get a good shot of a bird, no matter how large or small their size.

  Bird photography is not as easy as non-photographers might think. 🙂

  1. Exciting it was indeed ! I was so proud to have captures of the black woodpecker. As you say, photographing birds in free nature (not in your garden at a feeder or in a bird hide) is a real challange !

  1. Was er zelf enorm blij mee Hans. Het was voor mij de allereerste keer dat ik er eentje zag en ik kreeg hem dan ook nog min of meer op de foto ook.
   Bedankt voor je reactie en nog een fijne dag gewenst.

 11. Grote bonte specht is zeker mooi om te zien. Prachtig! Maar zwarte specht heb ik nooit gezien. Echt super dat je tegen kwam en dan gelijk foto maken. Echt mazzel. Fijne dag verder.

 12. I have heard them but never seen a woodpecker (here it would be Great Spotted) so your photos are encouraging me to look for them! Thanks, Rudi, for this wonderful post. 🙋‍♂️

  1. I’m sure you can do it Ashley, if I can….. you an too…. you just need some luck.
   Lots of succes and if you succeed, don’t forget to post them, OK ?

 13. De grote bonte en ook de groene specht zie ik met enige regelmaat in mijn tuin, ik heb er nog niet de beste foto’s van, maar die zwarte specht zou ik ook wel eens in het echt willen horen en zien. Prachtig! Ik ben een beetje jaloers 🙂

  1. Bij mij is het dan weer eerder de groene specht die ik tot hiertoe nog nooit zag. Mijn foto’s zijn evenmin echt ideaal te noemen hoor, in de vrije natuur is heel anders van vanuit een vogelkijkhut zoals velen doen. Doch ben ik wel een klein beetje trots op deze eerste beelden. Nog een hele fijne dag gewenst en bedankt voor je reactie hier Peter.

 14. Prachtige blog Rudi. Natuurlijk wil ik deze blog volgen. Mooi die spechten, ik heb er al gehoord maar nog geen gezien. Fijn weekend. Groetjes Caroline

  1. Bedankt Caroline voor je reactie en de getoonde belangstelling hoor. Het waren ook mijn eerste spechten voor de lens en dan al meteen ook nog de zwarte specht erbij… wat een buitenkans.
   Ook voor jou nog een een fijn aankomend weekend gewenst al gaat het weer wel niet echt meezitten.
   Groetjes,
   Rudi

 15. We zijn al flink verwend met het dagelijks bezoek van de zwarte specht in onze tuin. Maar….. de zwarte specht, dat is geweldig dat je die zag en zo op de foto hebt gekregen.

  1. Inderdaad Jetske, ik was niet alleen verrast door ze te vinden, ook de uit paar foto’s die ik in de vlucht probeerde te maken kon ik er een paar over houden voor publicatie.

 16. I know exactly what you mean trying to find the drilling, Rudi! 😉 Two great series of captures on these woodpeckers, I am especially fascinated with your Black Woodpecker, quite handsome!

  1. It’s a relative big woodpecker Donn and it helped me to find him. I’m so happy that I was able to make these shots as it is not so common here.

 17. Wat geweldig de zwarte specht, zonder de GBS tekort te doen. De zwarte specht heb ik misschien drie keer in mijn leven gezien, dat vind ik al super maar fotograferen, ho maar.Gefeliciteerd hiermee!

  1. Heel erg bedankt Willie, ik moet echt super geluk gehad hebben dat ik ze spotte en dan nog foto’s er bovenop was helemaal top ! Fijn Paasweekend en sorry voor de late reactie 🙂

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.