Antwerp City Airport

Op dinsdag 23 mei 2023 bestaat de Luchthaven van Antwerpen precies 100 jaar. Naar aanleiding  van deze gelegenheid vonden er op 20 en 21 mei een Static Show en een Air Show plaats. Vandaag verwelkom ik u op de luchthaven zelf. Ik geef u een stukje geschiedenis mee alsook een kijk op de luchthaven van vandaag.

Luchtvaartfanaten-treffen in de vertrekhal

Op 6 mei was er, vooraf gaan aan de verjaardag van het 100 jarig gestaan, een treffen van luchtvaartfanaten. Ze waren met diverse standjes aanwezig in de vertrekhal van de luchthaven. Maquettes, bouwdozen, luchtvaartboeken, fotoverzamelingen van spotters, vliegtuigonderdelen  en diens meer werden tentoongesteld en voor verkoop aangeboden.

Piet van Riet - een legendarisch militair- en burgerpiloot

Ook Piet Van Riet, voormalig gevechtspiloot en boordcommandant bij Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena, stelde zijn nieuw boek voor waarin hij vertelt over zijn belevenissen in de luchtvaart. Een objectieve beschrijving van een 40 jaar durende succesvolle loopbaan, doorspekt met humor en tragedie (weldra ook verkrijgbaar in de engelse taal). Je ziet Piet op onderstaande foto’s – de man in het midden met bril.

Sabena bestaat sinds 7 november 2001 niet meer… maar de duizenden personeelsleden, piloten en hostessen vinden het verdwijnen van de maatschappij, na 78 jaar bestaan te hebben, nog steeds een heel emotioneel gegeven.

Geschiedenis van de luchthaven

De luchthaven van Deurne ging open in 1923. Ze kwam er op vraag van luchtvaartpionier  Jan Olieslagers, hij was de voornaamste ijveraar voor de bouw van de luchthaven van Antwerpen te Deurne (je ziet hem op de postzegel gans onderaan dit blog). Op 25 mei 1923 werd het vliegveld dan officieel geopend. In oktober van dat jaar vestigde Jean Stampe (de piloot van koning Albert I) zich op de luchthaven. In 1930 bouwde hij samen met zijn vriend Maurice Vertongen een werkplaatst waar de Russische ingenieur en piloot Ivanov de nog steeds wereldberoemde vliegtuigjes – de SV-4  – ontwierp die hier nog steeds vliegen en hun thuishaven hebben op deze luchthaven.

Al snel startte Sabena na de opening van de luchthaven met o.a. een luchtlijnen naar Hamburg en Londen.

Tijdens de Duitse bezetting speelde het vliegveld een rol bij de Slag om Engeland. Ook de beruchte V1-bom is nog steeds te bezichtigen in het Stampe & Vertongen museum te bezichtigen, net zoals een aantal oude vliegtuigen waartegen Jean Stampe (zie foto’s onderaan) nog gevochten heeft.

De luchthaven vandaag

De Luchthaven van Antwerpen leeft meer dan ooit ! Vorig jaar sloot de luchthaven voor 5 weken. De reden was de aanleg van een totaal vernieuwde start- en landingsbaan met een moderne en milieuvriendelijke infrastructuur (o.a. gerecycleerd asfalt en LED lampen). Dit garandeert het voortbestaan van de luchthaven voor de komende 20 jaar. De lengte van de startbaan werd hierbij niet gewijzigd.

De luchthaven herbergt tal van bedrijven in die actief zijn in de rand van de luchtvaartactiviteiten (een opsomming van al deze bedrijven vind u hier.

Diverse maatschappijen zorgen samen voor maar liefst 17 verschillende bestemmingen. In tegenstelling tot de grotere luchthavens verloopt de check-in een stuk vlotter wat je reistijden merkelijk inkort. Jaarlijks verwelkomt de luchthaven tussen de 250.000 en 300.000 reizigers, vertrekt er gemiddeld 2500 ton vracht en zijn er tussen de 36.000 en 45.000 vliegbewegingen per jaar.

Tal van private maatschappijen verzorgen privé zakenvluchten met de meest moderne toestellen. Een sterk groeiende tak in de moderne luchtvaart.

Ook aan de dagjes-mensen werd gedacht. Je kan een bezoek brengen aan het Stampe & Vertongen museum, de Sky bar/restaurant, tal van shops, geleide bezoeken (groepen) of een rondvlucht maken (zoals nu tijdens de herdenkingsfeesten).

Met een gerust geweten durf ik Antwerp City Airport een volwaardige luchthaven noemen.

Volgende keer bezoeken we de STATIC SHOW !

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

38 gedachten over “2023 – n° 025 – 100 jaar Luchthaven Antwerpen (1)”

 1. ha die Rudi
  als ex medewerker op Schiphol , heb ik natuurlijk een klein beetje binding met de luchtvaart
  hoor ik een vliegtuig , kijk ik omhoog en zeg ex werk , verder dan dat gaat de binding niet 🙂
  maar donderdag 11 mei was ik bij een crematie van een geliefd oud collega , en trof vele oud collega’s , die binding is er nog wel

  mooi verslag van dit vliegveld en wat er allemaal gebeuren gaat tijdens de viering van 100 jaar luchthaven Antwerpen , mij onbekend , Brussel is meer bekend

  1. Brussel is dan ook onze nationale luchthaven Karel. De luchthaven van Antwerpen is een stuk kleiner geschaald hoor ! Toch verdient ze al 100 jaar een plaats in het Belgische luchtvaartgebeuren.

    1. Het is heel zeker een mooi alternatief voor een aantal bestemmingen binnen Europa, zeker voor die reizigers die in de provincie Antwerpen wonen en niet houden van de hectiek op grote internationale luchthavens.

 2. Now I know why I haven’t heard the name Sabena in a long time.

  Wiktionary notes that lucht is presumed to have been luft in Old Dutch, matching German.

  1. Je kan niet van alles op de hoogte zijn Dirk. Mij heeft luchtvaart altijd gefascineerd, als kind heb ik uren gespendeerd bij de luchthaven en…. in gedachten weggedroomd 😉

  1. Dank je Lies, als Antwerpenaar die best wel trots is op onze luchthaven (waar ik reeds als kind uren heb gespendeerd) vond ik het wel gepast om deze gebeurtenis even onder de aandacht te brengen.

 3. Dat Antwerpen een luchthaven heeft wist ik niet. Voor de hand ligt het natuurlijk wel. Mooi overzicht van de geschiedenis Rudi en mooi foto’s. In het Atomium in Brussel is ook een gave tentoonstelling over de luchtvaart in België, waaronder over Sabena.

 4. Fijne post. Jaren geleden bezocht ik de luchthaven en museum al een keer met gids en was toe al verbaasd over wat ik daar allelmaal gezien heb. Denk dat het nu nog meer informatie zal bevatten

  1. De luchthaven zet wel eens meer de deuren open voor het grote publiek maar nu was het weer een hele tijd geleden. Deze verjaardag was natuurlijk een gepast moment. Als Antwerpenaar zijn we natuurlijk niet alleen trots op onze luchthaven maar ook op de luchtvaartpioniers die aan “de vliegplein” zoals wij ze hier noemen hebben bijgedragen.

 5. Wat ik weet over luchthavens is weinig en deïcen geleerd van karel 😉
  Je filmpje is wel heel erg mooi om te zien 🙂
  Veel plezier nog dit weekend

  1. Dank je Nellie, ikzelf ben van kinds af altijd door vliegtuigen gefascineerd geweest en het trekt me nog steeds aan, dus… ik ga de komende 2 dagen niet veel online zijn, vrees ik 🙂 Fijn weekend gewenst hoor.

 6. Congrats! I would enjoy to visit. Anyway I remember very well when Sabena went bankrupt as I was working in Verona, of course. It was that sad moment of airline crisis after the Twin Towers terrorist attack.

  1. Indeed, it was a very sad moment and it still lives on for thousands op people… 🙁
   Enjoy the weekend, here nice weather is predicted so perfect for the events on Antwerp Airport.

 7. Mooi overzicht van de geschiedenis van luchthaven Antwerpen en de huidige activiteiten.
  Ik heb het niet zo op vliegen Ik vind dat zeker privé- en zakenvluchten geen groeisector zouden mogen zijn.

  1. Het vliegen op zich vind ik eerlijk gezegd wel geweldig maar toegegeven, de impact op het milieu is er ongetwijfeld. Gelukkig worden daar ook heel veel inspanningen geleverd én met resultaten ! Dat geeft toch weer een beetje hoop. Fijn weekend nog Jan.

 8. Ik vind de geschiedenis van de luchtvaar interessanter dan de huidige luchtvloot. De films waarbij die oude vliegtuigen worden gebruikt zoals oorlogfilms die vind ik indrukwekkend.
  Je hebt een mooi overzicht gemaakt. Mooi standbeeld trouwens.

 9. een interessant logje over de luchthaven Rudi

  zelf ben ik er wel nooit geweest

  hoofdzakelijk voor zakenvluchten, dacht ik

  ik kijk al uit naar het vervolg

  prettige dag

  1. TUY onderhoud een aantal vaste lijndiensten, verder inderdaad zakenvluchten en pleziervluchten. Mocht je eens in Antwerpen (Deurne) zijn, zeker eens langs gaan hoor. Ook het Stampe en Vertongen museum is een bezoekje waard en een drankje kan in de taverne (Bel Air) waar je boven op het terras kan genieten met uitzicht op de luchthaven.

 10. Het museum lijkt me dan wel weer leuk om te bezichtigen. We hebben hier in Flevoland het Aviodrome. Als je daar eens in de buurt mocht zijn is een bezoek echt de moeite waard. Wat ik zelf aan vliegtuigen mooi vindt zijn de vlieg en stuntshows

  1. Het museum is zeker interessant en de collectie aan SV-4 toestellen is echt uniek. De Static en Air Show was zeer mooi, rekening houdend met de beperking die gelden in het luchtruim boven Antwerpen. Bedankt voor de tip over de Aviodrome. Ook in Brussel is er een luchtvaartmuseum dat zeer gekend is. Bedankt voor je reactie en nog een fijne nieuwe week gewenst Henk.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.