Wolvenberg wordt opgewaardeerd

De Wolvenberg is het enige erkende natuurgebied aan de rand van de stad van Antwerpen. Het ligt op een boogscheut van het station van Berchem, tussen de Posthofbrug en de Grote Steenweg. Het is een overblijfsel van de Brialmontvestiging – de oude stadsomwalling die ooit de stad omsloot.

Een verwilderde indruk

Struwelen, waterplassen en graslanden maken van het gebied een waardevol temeer omdat het deel uitmaakt van een groene as langs de spoorlijn langs waar vossen, egels en bunzingen zich kunnen verplaatsen. Spoorwegen dragen tevens hun bijdrage aan de verdere verspreiding van plantenzaden bij.

Dierenhotel en avontuurlijke paadjes

Bij het grote grasland bevindt zich het Dierenhotel, een torenvormige constructie met etages. Met natuurlijke materialen werden schuilplaatsen gecreëerd voor tal van vogels, insecten en zoogdieren. Zowel in het grasland als in het meer beboste deel vinden we een plantengroei die met het jaar interessanter wordt.

Beheer zorgt voor behoud

Sinds 1992 staat het terrein onder beheer van Natuurpunt. Door het geringe maaien ontstaan arme graslanden waardoor de plantenrijkdom toeneemt. Een deel van het gebied is ingericht als recreatiegebied terwijl in het beboste gebied de aanwezige poelen onder handen genomen gaan worden om verlanding te voorkomen.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

59 gedachten over “2023 – n° 024 – Wolvenberg”

  1. Ik kende het gebied niet Rudi, nu ik je artikel gelezen heb zal ik het zeker wel eens bezoeken. Bedankt voor je mooi overzicht en knappe fotos.

  2. Hallo Rudi, Naturschutzgebiete sind immer etwas sehr schönes. Man sieht unheimlich viel wenn man sich da verweilt und einfach mal wartet. Sehr schöne Impressionen zeigst Du hier.
    Lieber Gruss Claudia

  3. Dit mooie schrijven van jou had ik gemist en het was ook geheel onbekend voor mij maar is hier wel mooi. En ja ik las de reactie van je ergens dat het hier nogal verwilderd is maar dat is wel mooi want dan heb je kans om veel insecten of andere mooie natuur te zien. Het is natuurlijk ook eens goed als men het zal gaan onderhouden om meer verschillende natuur te ontvangen vann bloem of struken. Helaas te ver weg voor mij maar zeker wel een tip voor je lezers of bezoekers die in de omgeving zijn er eens willen gaan wandelen zoals jij deed. Dank voor het delen en je mooie fotografie. Natuurgroetjes, Tine

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.