Halloween anders bekeken

Veel mensen zien in Halloween een voortzetting van het Keltische nieuwjaarsfeest, ook wel Samhain genoemd. Volgens de overlevering zou op die nacht de grens tussen de wereld van de doden en die van de levenden vervagen. Mensen probeerden de doden van zich af te weren door bizarre, angstwekkende maskers te dragen en vuurlichtjes te maken. Toch willen veel mensen graag geloven dat het feest Europese wortels heeft enen geen louter Amerikaanse traditie is.

Het feest heeft wel degelijk een Europese geschiedenis, zij het iets minder spectaculair. Halloween was ooit een variant van de christelijke feestdagen Allerheiligen en Allerzielen (in de 9de eeuw door paus Gregorius IV vastgelegd op 1 en 2 november). Op die dagen gingen mensen naar het kerkhof en brandden ze kaarsen om hun doden te herdenken. In de 16de eeuw werd Engeland protestants en werd Allerheiligen en Allerzielen afgeschaft omdat ze in strijd waren met de reformatorische leer. Allerheiligenavond bleef echter verder leven als het wereldlijke feest “All Hallow’s Eve“. Van daaruit heeft het zich verder verspreid. Engelse, Schotse en Ierse immigranten introduceerden het feest in Amerika.

Conclusie

Eigenlijk is Halloween dus ontstaan uit dezelfde behoefte om onze overledenen te herdenken. Het was en is dus een beetje de vooravond van Allerheiligen en Allerzielen.  Alleen werd die gedachte totaal uit het oog verloren en resulteerde het in soort een kinderfeest dat onder de invloed van de commercie uitgroeide tot wat het nu geworden is…. Heel ver afgeweken van de eigenlijke origine dus.

Wat jij er wil in zien, maakt mij niet uit zolang je er maar een leuke avond aan over houdt.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

56 gedachten over “2023 – n° 070 – 3 dagen, slechts 1 gedachte – (1)”

  1. Merci pour cet article Rudi, je suis POUR LES TRADITIONS mais pas pour la fête commerciale qu’elle est devenue en France et sans doute dans toute l’Europe. En plus, et pour le fun, laisser quémander des bonbons par les enfants en frappant aux portes fait la fortune à la fois des vendeurs de sucreries et celle des dentistes. LOL! Joyeux Halloween! j’ai posté sur un site où je poste de temps à autre ma vision d’Halloween : https://marie.aminus3.com

  2. Bravo pour ta compo. Si tu veux voir ma création Halloween sur Aminus3, oublié de te dire que les parutions ne sortent pas avant 7 h sur ce site. Si tu passes avant tu auras ma création d’hier qui n’a rien à voir avec cette fête.

  3. mogge Rudi
    ik denk dat veel in de USofA wel z’n oorsprong vind in de afkomst van de bewoners van dat land
    aan zoiets als hallowie doe ik niet 🙂

    geniet de dag

    1. Halloween is van oorsprong juist geen Amerikaanse traditie maar Europese wortels, zoals ik in mijn blog neerschreef. Amerika was wel de natie die er mee begon om het sterk commercieel uit te buiten.

      1. ja dat zei ik al , de immigranten namen al die tradities mee van hier
        de commercie kwam nadien , vreselijk is dat 🙁

    1. En effet Guy, la plupart des gens ne savent même pas d’où vient la fête, mais ils sont impliqués dans les événements commerciaux. Il s’agissait en fait de la toute première forme de commémoration des morts.

  4. Halloween is heel erg in Amerika. Kwam wel slecht uit. Doden gevallen. Maar in Haarlem hebben ook Halloween gedaan. Normaal doen nooit. Nu wel…..Halloween doe ik normaal niet. Nooit gedaan. Fijne dag.

    1. Niks mis mee hoor, wij doen ook niet echt mee aan het commerciële Halloween. Hier wou ik alleen aangeven dat de eigenlijke oorsprong van dit feest ligt in één van de eerste manieren van dodenherdenking.

  5. Het is één van de commerciële feestjes waar ik helemaal niets mee heb. Er zijn zo al genoeg enge dingen op de wereld.
    Wij vieren liever op 11 november Sint Maarten, waarbij kleine kinderen zingend met lampionnen langs de deuren trekken om snoep te vergaren. 🙂
    Maak er een mooie dag van, Rudi.

    1. Sint Maarten is ook leuk, in België vieren ze dat in sommige streken ook in plaats van het Sinterklaasfeest. Wij hier in Antwerpen hebben enkel Sinterklaas. De mooie dag ziet er hier eerder verregend uit op dit moment 🙂

  6. Daar zeg je wat…en wij maar denken dat alles uit Amerika komt overwaaien.
    Als ik zie dat hier de kinderen ervan genieten mag het van mij…maar dat schrikken vind ik toch wel een dingetje en zie daar nog problemen ontstaan voor sommige kinderen.
    Groetjes

    1. Tuurlijk mag het best ook een kinderfeest zijn… eigenlijk een beetje zoals Kerst. Ook dat vindt zijn oorsprong in het geloof maar daar denken de kinderen een stuk minder aan als ze de pakjes mogen openen….

    1. Geen idee hoe ze in Mexico Halloween vieren Joke. Wat ik je wel kan meegeven dat het hier niet verder gaat dan een paar pompoenen ter versiering waar we daarna lekkere soep van maken 🙂

  7. peter grey

    Wat Jan schrijft, hier in het noorden heerst Sint Maarten. De gebeurtenissen lijken natuurlijk als twee druppels water op elkaar, iets met een lichtje en snoep ophalen. Bij St. maarten komen er dan wel liedjes aan te pas, die, het moet gezegd, steeds inventiever worden. Wij deden het vroeger nog met: Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten… 🙂 Goeie uitleg trouwens Rudi, ik heb weer wat opgestoken.

    1. Sint Maarten kennen wij in bepaalde streken ook, maar dat is bij ons dan eigenlijk een alternatief voor Sinterklaas. Hier in Anwerpen vieren we dat niet. Wij houden het op het nachtje van de Goede Sint en piet.

  8. J’aime bien ta création d’Halloween,Rudi mais je n’aime pas le porte à porte.Je n’ouvre jamais.
    Bonne soirée.

    1. J’ai l’impression que le porte-à-porte ne se fait que dans les zones plus rurales. Ici, dans la grande ville, on ne voit plus ça du tout, Andrée.

  9. Ik heb nooit geweten dat er van oorsprong een connectie zat tussen Halloween en Allerzielen. Voor mijn gevoel staat het wereldwijd van elkaar af, althans zoals het nu wordt vormgegeven. Ik heb niets met occulte zaken en heksendingen. Ik heb wel veel met het herdenken van de overledenen. Dat doen we ieder jaar bij de afsluiting van het kerkelijk jaar en tijdens de Wereldlichtjesdag.

    1. En toch…. toen er nog geen Christelijk geloof bestond, werd op wat men Samhein noemde evenzeer de doden herdacht. Voor die tijd gold dat op die nacht de overledenen de overtocht maakten van het aardse bestaan naar de “overkant”. Deze manier van eren van hun doden werd door de kerk als ketterij gezien en zodoende kwam Samhein ook terecht in de wereld van de hekserij (met vervolging tot gevolg). Allerheilingen en Allerzielen werden door het Christelijk geloof in het leven geroepen zodat met de Samhein avond totaal zou gaan vergeten.
      Gewoon een verschuiving van beleving vanuit een natuurlijk bestaan naar een beleving die ons werd opgelegd door de kerkelijke wereld. Eigenlijk deden zij, en doen wij nu, een beetje hetzelfde (het gekke commerciele gebeuren wat de Amerikanen er van maakten, te buiten gelaten).

  10. Hier zijn geen kleine kinderen meer. Dus geen halloween te vieren hier. Toch ken ik volwassenen die ook graag meedoen aan dat spookgedoe.

  11. De grote zal met snoep en koekjes staat al klaar voor wanneer de kleine bengels komen bellen en achter snoekjes vragen 😋

  12. Our Halloween is more muted than the US version but it too has become commercialised. Still it is good to see the groups of children going round the streets ready to sing or tell a joke to earn a few sweeties. It brings back memories of being young parents for us old folk. As far as the origins go, I think of it the ‘autumn party’. The ‘spring party’ is Easter, the ‘summer party’ is Midsummer’s Day and the ‘winter party’ is Christmas or New Year. Everything traditional belongs to the seasons rather than to religion which came on top of what was already there.

  13. Tof te lezen dat het ook een Europese ondergrond heeft. De puurste en mooiste vorm van Allerheiligen en Allerzielen vond ik terug in Mexico op 1 en 2 november. Ik heb daar enkele maanden gewoond en beleefde daar “Dia’s de los Muertos” mee. Ze vieren dat feest op begraafplaatsen en versieren hun graven kleurrijk met bloemen en plaatsen honderden kaarsjes .Met muziek trekken de overlevenden in stoet met eten en drinken voor doden en zichzelf naar de graven en maken er een groot feest. De uitstalramen van bakkers staan vol met suikeren doodshoofden met de naam van doden op .Iets dat ik nooit zal vergeten.

    1. Dat moet een heel mooie gebeuren zijn en wat leuk dat jij het daar hebt mogen bijwonen. Ik probeer me hier nu de uitstalramen van de bakkers voor te stellen zoals in Mexico, dat zou nog eens iets origineels zijn !

  14. Met Halloween heb ik helemaal niets, tenzij de mooie kant zoals de kaarslichtjes in huis, versiering met de lampionplant en natuurlijk zo’n heerlijke pompoensoep in alle varianten. Ben niet zo’n meeloper in alles wat hip, trendy of ‘in’ is. Ik volg gewoon m’n eigen weg.

  15. Mij zegt het niets, pompoenen in allerlei geurige bereidingen lust ik wel.
    Gisteravond zijn hier zeker 5 groepjes komen aanbellen, de deur ging niet open, wij doen er niet aan mee.

    1. Aanbellen wordt hier bij mijn weten nog maar heel zelden gedaan in de stad. Pompoensoep hoort er hier ook wel bij en een paar kleine pompoenen ter decoratie, maar daar stopt het dan ook mee.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.