Muizenstaarten en heksenboter
We zagen hem in één van mijn vorige blogs reeds verschijnen op een kleine dennenappel, hier staat er twee op een dennentak te pronken. Het Muizenstaartje (Baeospora myosura) heeft een kleine, gladde, gebolde tot bijna vlakke, bleekbruine hoed (Ø 1-3 cm), meestal met zwakke bult (umbo). De steel is grijsbruin met grijze haartjes wat aan een muizenstaartje doet denken . De geur is eerder muf. Hij groeit (van september tot november) op zandige bodem in naald- en gemengde bossen. Vaak op kegels van naaldbomen, vooral van dennen en sparren.
Muizenstaartje (Baeospora myosura)
Heksenboter (Fuligo septica)
De geelgekleurde Heksenboter brengt ons terug naar het rijk van de slijmzwammen. Soms wordt hij ook we eens trollenkots of hondenslijm genoemd (niet echt flaterend). Deze slijmzwammen hebben geen zwamdraden die het substraat in gaan, hierdoor zijn ze in staat om zich te verplaatsen over het oppervlak waarop ze zich bevinden. Hierbij laten ze soms een slijmachtig spoor na.
Hoewel ze slijmzwammen genoemd worden, zijn het zelfs geen zwammen, schimmels of wat dan ook. Bij nadere bestudering blijkt het geheel een kolonie van eencellige organismen te zijn, dat zich als één organisme gedraagt. Op deze manier inspireerden ze al vaak de makers van Science-fiction films. Bekijk zeker de video (time lapse) waar je in versnelde weergave ziet hoe het slijm zich beweegt op zoek naar voedsel.
Heksenboter (Fuligo septica)
Bekijk zeker de video (time lapse) waar je in versnelde weergave ziet hoe het slijm zich beweegt op zoek naar voedsel.
Schubbige fopzwam (Laccaria proxima)
De Schubbige fopzwam heeft een voorkeur voor berk, eik en den als symbiosepartner en is vooral op zandige terreinen te vinden, in heide- en veengebieden. Vandaar dat hij ook wel heidefopzwam wordt genoemd. Fopzwammen zijn eetbaar, vooral de hoeden want de stelen zijn nogal taai.
Omdat deze soort grote hoeveelheden metalen en zout zou kunnen opnemen, zou hij mogelijk ingezet kunnen worden op plaatsen met erge bodemverontreiniging. Op zulke plekken (industriegronden dus) is het NIET aan te raden om Fopzwammen te plukken !
Prachtvlamhoed (Gymnopilus junonius)
De Prachtvlamhoed is in de herfst een algemeen voorkomende maar wel prachtige verschijning. Hij groeit bijna uitsluitend op loofhout (zelden op naaldhout). Dit hout kan zich ook onder de grond bevinden waardoor het lijkt dat hij in de grond groeit. Hier zien we links de jonge exemplaren die zich verder zullen ontwikkelen tot een stevige paddenstoelen (rechts) waar je niet snel zal naast kijken.
Twee onbekenden als extra
Als toemaatje en afsluiter nog twee foto’s van paddenstoelen die ik tot hiertoe nog niet de exacte naam kon geven. De ObsIdentify app liet me hier een beetje in de steek. Kenners mogen me altijd een hint geven, de naam wordt met plezier toegevoegd.
Zie je trouwens ook het kleine spinnetje dat naarstig aan het werk is met het weven van een net ?
Dit was het weer voor deze keer, maar er volgt vast nog meer….
Bedankt voor uw bezoek
Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen
Mushrooms and molds are fascinating, huh? And the fact that we couldn’t live without them on this planet is astonishing to me. Enjoy your weekend, Rudi! Oh, and I do see the little spider working away! ☀️
So you noticed the spider 🙂 You’re the first that mentioned it.
Thanks for your comment Lisa.
That’s a good video of the slime mold.
Thanks Steve, I found it by coincidence and added it to better understand the movement of the slime mold.
Les champignons sont très photogéniques,je n’en cueillerais sûrement pas mais ils attirent le regard.Néanmoins,j’avoue que le “Beurre de sorcière” porte bien son nom.En regardant la vidéo,ce champignon visqueux se répand doucement mais sûrement et puis il y a cette transformation progressive qui est étonnante.J’ai bien aimé car j’ai appris des choses en peu de temps.
Bon dimanche Rudi.
Merci Andrée pour ta réponse. C’est toujours agréable quand je peux enseigner aux autres quelque chose de nouveau. Le beurre de sorcière est un cas particulier parmi les champignons, même s’il en existe un certain nombre d’autres qui se ressemblent mais portent un nom moins évocateur 😉
Is weer zeer mooi in beeld gebracht en we leren weer bij
En nu op zoek naar in het rond wandelende slijmzwammen hé – LOL
Best wel wachten tot het weer wat beter weer wordt, misschien vind je er dan ook hier wel in een of ander park.
Groetjes,
Rudi
Een hele mooie verzameling. De time lapse is ook interessant om te zien. Fototechnisch vind ik de foto van de schubbige fopzwam de mooiste. Ik ben sowieso niet voor het eten van wilde paddenstoelen omdat ik er geen verstand van heb. Ik houd het maar bij de paddenstoelen/zwammen die mijn man in de winkel koopt. 😉
Ja die time lapse vond ik wel leuk om hier in toe voegen, het helpt je zeker om je een beeld te vormen van de bewegingen die slijmzwammen maken. Wat het eten van paddenstoelen betreft volg ik helemaal jouw (en je echtgenoot) zijn visie hoor. Bedankt nog voor het complimentje.
Compliment… 😂
Wat ene prachtexemplaren, Rudi.
Dank je Gwen, en momenteel vind je ze overal in overvloed 🙂