De grootste ter wereld
De overvloedige regenval van de voorbije dagen waren niet echt motiverend om op pad te gaan. Dus dook ik in mijn foto-archieven en kwam ik uit bij iets wat helemaal in de lijn lag van water en de bescherming tegen wateroverlast. Hier gaat het echter niet over overstroming door regenval maar over bescherming tegen stormvloed.
Welkom bij de Maeslantkering, het sluitskuk van de Deltawerken.
Het is de grootste beweegbare stormvloedkering ter wereld.
Met de fiets van Maassluis naar Scheveningen
We reizen terug in de tijd naar het jaar 2016, toen ik vanuit Antwerpen met de wagen naar Maassluis ( gelegen aan de Nieuwe Maas, iets stroomafwaarts van Rotterdam). Mijn plan bestond eruit om de Nieuwe Maas te volgen tot Hoek van Holland en van daaruit via Monster en Kijkduin tot in Scheveningen Bad te fietsen (en ook weer terug).
Ik kan je alvast meegeven dat het op een zonnige en niet al te winderige dag, echt een zalig trip is die bijna 100% autovrij verloopt en je ook doorheen mooie duinen en gezellige kustdorpjes voert.
Laat me beginnen met een paar algemene indrukken van de fietsroute langs de Nieuwe Maas en de Noordzeekust.
Een zijsprong naar 1953: de grote watersnoodramp
Toen op 31 januari 1953 het noodlot toesloeg als gevolg een krachtige storm en tegelijkertijd een springvloed, braken op meer dan 150 plaatsen de dammen door en een groot deel van Nederland onder water kwam staan. De dag nadien volgde nog een tweede vloedgolf. Tal van kustgebieden kwamen blank te staan maar vooral via de rivierendelta van de Maas en de Rijn wist het water tot diep in het binnenland te stromen. Meer dan 200.000 hectaren land overstroomde, bewoners moesten huis en haard achter laten… 1.836 doden, het vee kwam om door verdrinkingsdood. De hoogte van de waterstand liep op tot 455 cm boven het normale peil !
Nederland reageerde hierop met wat bekend staat de Deltawerken waarbij de diversie rivierdelta werd afgesloten van de open zee door middel van 13 getijdendammen. De getijdenwerking bleef deels bestaan maar in noodsituaties kon alles perfect worden afgesloten van het wassende zeewater.
Het sluitstuk van de Deltawerken: de Maaslantkering
Ongeveer halverwege tussen Maassluis en Hoek van Holland passeren we een indrukwekkend bouwwerk en een meesterstuk van techniek. We zijn hier bij de Maaslantkering (inderdaad met een “t”). Het betreft twee immens grote beweegbare waterkeringen die de “Nieuwe Waterweg” (de stroom aan dewelke de stad Rotterdam gelegen is) in geval van springvloed kunnen aflsuiten.
De werking van de kering
Op de foto’s onderaan ziet u de keringsmuren in geopende stand (ze rusten op dat moment in een geul in de grond – er is dus nog een stukje dat we niet ziet). De muren zijn hol en drijven op het water in de geul. Als de kering gesloten wordt, worden de keringsmuren door middel van de armen in de richting van de rivier gedraaid tot ze elkaar raken. Daarna laat men de holle wanden vol water lopen en zinken ze tot op de bodem. Op dat moment doet waterkering zijn werk: de verdere instroom van water via de Nieuwe Waterweg richting binnenland wordt verhinderd. Het sluiten van deze wanden neemt 2 1/2 uur in beslag.
De Maeslantkering, die in 1997 in gebruik werd genomen, is onderdeel van de Europoortkering, het sluitstuk van de Deltawerken. Deze sluisdeuren zijn de grootste ter wereld in hun soort. Bij het sluizencomplex is een uitkijkpunt en tevens een bezoekerscentrum waar je niet alleen alles aan de weet komt over dit bouwwerk maar ook over de Deltawerken in hun totaliteit.
Onderaan een luchtopname van de keringsmuren in geopende toestand.
Wie meer wil weten over de werking, gaat naar www.keringhuis.nl (maak gebruik van de vertaalfunctie bovenaan links !) of bekijkt onderstaande videobeelden. We zien hier een “testsluiting” die jaarlijks gebeurt. De sluisdeuren zijn berekend op een levensduur van 100 jaar maar ze zijn ondertussen al wel 26 jaar in gebruik.
Ondertussen is deze technologie die in Nederland ontwikkeld werd, ook toegepast in o.a. de USA (New Orleans – na de gevolgen van de orkaan Katrina en in Rusland (St. Petersburg).
In de video (bovenaan) zie je de Maaslantkering in werking.
De Deltawerken (de 12 andere getijden-dammen)
Wie zich een beeld wil vormen van de volledige Deltawerken die in Nederland (Zeeland en Zuid Holland) uitgevoerd zijn, kan de onderstaande video nog bekijken.
Springvloed is een natuurlijk fenomeen dat altijd al heeft bestaan, stormen eveneens, maar momenteel krijgen we ook te maken met klimaatopwarming en stijgingen van de waterspiegel. Het is dus meer dan nodig om de nodige voorzorgen te nemen. Nederland was, en is nog steeds, koploper in de strijd tegen het water. Hun landoppervlakte ligt immers voor 1/3 onder onder de waterspiegel en mochten er geen dijken en waterkeringen zijn, zou hun wereld er heel anders uit zien.
Ook hier in België worden maatregelen genomen, dijkverhoging aan de kusten en langs de rivieren in het binnenland. De aanleg van overstromingsgebieden langs de rivieren en ontharding van steden waardoor, bij hevige stortbuien, het regenwater beter in de ondergrond kan dringen. Doch er is nog heel veel werk aan de winkel en dat geldt voor elke plek op deze wereld !
Tot zover het relaas van een prachtige fietstocht langs de waterkant en door de duinen. Ik heb genoten van de zon, de lekkere koffie, de broodjes met vis en vooral ook van de schitterende zonsondergang tijdens de terugrit naar Maassluis.
(We schrijven 27 augustus 2016)
Bedankt voor uw bezoek
Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen
I visited Holland in the early 80’s, for work, and took a weekend tour to Scheveningen to see the dune landscapes and the massive engineering works. I was especially taken with how the engineering had two objectives – prevent future flooding, and preserve the essential tidal flows that refresh the riparian habitats. Very, very impressive!
In that case Sam, I certainly don’t have to try to convince you of the importance of the Delta Works, as you visited them yourself and you could experience with your own eyes how impressive they are. I also really like Scheveningen in itself, there is always a pleasant atmosphere there.
Have a good start in the new week and lots of greets.
Interessant blog, een aantal dingen wist ik helemaal niet, zoals van de Maeslantkering. Mijn dochter woont langs de Nieuwe Waterweg in Maassluis en volgens mij herken ik het fietspad wat daar langs het water ligt tot aan Hoek van Holland
Dat klopt Mark en als je dat fietstpad volgt in de richting van Hoek van Holland, dank om je aan de Maaslantkering voorbij.
Het is van begin tot het einde een mooie reeks. De foto´s zijn allemaal mooi. Ook de achtergrondinformatie is gedegen en helder. Wel leuk dat jij als ´buitenlander´ aandacht besteed aan de Nederlandse hoogstandjes. Ik denk dat jij er meer vanaf weet dan vele inwoners van Nederland. 😉
Fijne avond.
Dat zou ik nu niet meteen willen beweren hoor…. ik wist zelfs niet af van de stormvloedkeringen in Friesland, daar moest Jan mij op wijzen….
Wat een onverwacht genoegen om mijn geboorteplaats Hoek van Holland door jouw ogen (lens) te zien!
Helaas is er sindsdien heel veel veranderd.
Zo ging ik met regelmaat met een bootje de Nieuwe Waterweg over naar het prachtige natuurgebied de Beer.
Ja, daar waar nu de havens en de bedrijvigheid van de Maasvlakte voor in de plaats is gekomen.
Ook de pier en het strand heb ik nog in de oude staat meegemaakt en zo kan ik nog wel even doorgaan…..
Wat heb je daarnaast weer een machtig interessant artikel geschreven Rudi.
De foto’s erbij zijn stuk voor stuk erg mooi en verduidelijken niet alleen jouw verhaal, maar geven dit stukje Holland treffend weer.
Dank je wel voor het delen en wens je een mooie dag verder,
Hans
Denk dat veranderingen overal aan de orde zijn hoor, ook in Hoek van Holland dus. Ik vond het wel een mooie en interessante trip hoor. Hoe het vroeger was, kan alleen jij weten.
Bedankt voor de leuke reactie en nog een fijn weekend gewenst Hans.
Dit vond ik een heel interessant schrijven van je met de informatie en fotos daarbij. Graag weer komen lezen en kijken.
Graag gedaan Tine en zonder een woordje uitleg zouden veel mensen misschien niet helemaal begrepen hebben waar het over ging hé …. Fijn weekend verder en groetjes.