De grootste ter wereld

De overvloedige regenval van de voorbije dagen waren niet echt motiverend om op pad te  gaan. Dus dook ik in mijn foto-archieven en kwam ik uit bij iets wat helemaal in de lijn lag van water en de bescherming tegen wateroverlast. Hier gaat het echter niet over overstroming door regenval maar over bescherming tegen stormvloed.

Welkom bij de Maeslantkering, het sluitskuk van de Deltawerken.
Het is de grootste beweegbare stormvloedkering ter wereld.

Met de fiets van Maassluis naar Scheveningen

We reizen terug in de tijd naar het jaar 2016, toen ik vanuit Antwerpen met de wagen naar Maassluis ( gelegen aan de Nieuwe Maas, iets stroomafwaarts van Rotterdam). Mijn plan bestond eruit om de Nieuwe Maas te volgen tot Hoek van Holland en van daaruit via Monster en Kijkduin tot in Scheveningen Bad te fietsen (en ook weer terug).

 

Ik kan je alvast meegeven dat het op een zonnige en niet al te winderige dag, echt een zalig trip is die bijna 100% autovrij verloopt en je ook doorheen mooie duinen en gezellige kustdorpjes voert.

Laat me beginnen met een paar algemene indrukken van de fietsroute langs de Nieuwe Maas en de Noordzeekust.

Een zijsprong naar 1953: de grote watersnoodramp

Toen op 31 januari 1953 het noodlot toesloeg als gevolg een krachtige storm en tegelijkertijd een springvloed, braken op meer dan 150 plaatsen de dammen door en een  groot deel van Nederland onder water kwam staan. De dag nadien volgde nog een tweede vloedgolf. Tal van kustgebieden kwamen blank te staan maar vooral via de rivierendelta van de Maas en de Rijn wist het water tot diep in het binnenland te stromen. Meer dan 200.000 hectaren land overstroomde, bewoners moesten huis en haard achter laten… 1.836 doden, het vee kwam om door verdrinkingsdood. De hoogte van de waterstand liep op tot 455 cm boven het normale peil !

Nederland reageerde hierop met wat bekend staat de Deltawerken waarbij de diversie rivierdelta werd afgesloten van de open zee door middel van 13 getijdendammen. De getijdenwerking bleef deels bestaan maar in noodsituaties kon alles perfect worden afgesloten van het wassende zeewater.

Het sluitstuk van de Deltawerken: de Maaslantkering

Ongeveer halverwege tussen Maassluis en Hoek van Holland passeren we een indrukwekkend bouwwerk en een meesterstuk van techniek. We zijn hier bij de Maaslantkering (inderdaad met een “t”). Het betreft twee immens grote beweegbare waterkeringen die de “Nieuwe Waterweg” (de stroom aan dewelke de stad Rotterdam gelegen is) in geval van springvloed kunnen aflsuiten.

 

De werking van de kering

Op de foto’s onderaan ziet u de keringsmuren in geopende stand (ze rusten op dat moment in een geul in de grond – er is dus nog een stukje dat we niet ziet). De muren zijn hol en drijven op het water in de geul. Als de kering gesloten wordt, worden de keringsmuren door middel van de armen in de richting van de rivier gedraaid tot ze elkaar raken. Daarna laat men de holle wanden vol water lopen en zinken ze tot op de bodem. Op dat moment doet waterkering zijn werk: de verdere instroom van water via de Nieuwe Waterweg richting binnenland wordt verhinderd. Het sluiten van deze wanden neemt 2 1/2 uur in beslag.

De Maeslantkering, die in 1997 in gebruik werd genomen, is onderdeel van de Europoortkering, het sluitstuk van de Deltawerken. Deze sluisdeuren zijn de grootste ter wereld in hun soort. Bij het sluizencomplex is een uitkijkpunt en tevens een bezoekerscentrum waar je niet alleen alles aan de weet komt over dit bouwwerk maar ook over de Deltawerken in hun totaliteit.

Onderaan een luchtopname van de keringsmuren in geopende toestand.

Wie meer wil weten over de werking, gaat naar www.keringhuis.nl (maak gebruik van de vertaalfunctie bovenaan links !) of bekijkt onderstaande videobeelden. We zien hier een “testsluiting” die jaarlijks gebeurt. De sluisdeuren zijn berekend op een levensduur van 100 jaar maar ze zijn ondertussen al wel 26 jaar in gebruik.

Ondertussen is deze technologie die in Nederland ontwikkeld werd, ook toegepast in o.a. de USA (New Orleans – na de gevolgen van de orkaan Katrina en in Rusland (St. Petersburg).

In de video (bovenaan) zie je de Maaslantkering in werking.

De Deltawerken (de 12 andere getijden-dammen)

Wie zich een beeld wil vormen van de volledige Deltawerken die in Nederland (Zeeland en Zuid Holland) uitgevoerd zijn, kan de onderstaande video nog bekijken.

Springvloed is een natuurlijk fenomeen dat altijd al heeft bestaan, stormen eveneens, maar momenteel krijgen we ook te maken met klimaatopwarming en stijgingen van de waterspiegel. Het is dus meer dan nodig om de nodige voorzorgen te nemen. Nederland was, en is nog steeds, koploper in de strijd tegen het water. Hun landoppervlakte ligt immers voor 1/3 onder onder de waterspiegel en mochten er geen dijken en waterkeringen zijn, zou hun wereld er heel anders uit zien.

 

Ook hier in België worden maatregelen genomen, dijkverhoging aan de kusten en langs de rivieren in het binnenland. De aanleg van overstromingsgebieden langs de rivieren en ontharding van steden waardoor, bij hevige stortbuien, het regenwater beter in de ondergrond kan dringen. Doch er is nog heel veel werk aan de winkel en dat geldt voor elke plek op deze wereld !

Tot zover het relaas van een prachtige fietstocht langs de waterkant en door de duinen. Ik heb genoten van de zon, de lekkere koffie, de broodjes met vis en vooral ook van de schitterende zonsondergang tijdens de terugrit naar Maassluis.

(We schrijven 27 augustus 2016)

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

66 gedachten over “2023 – n° 083 – Vechten tegen water”

 1. Hallo Rudi,
  ein toller Bericht! Einen Teil der Deltawerke habe ich dieses Frühjahr besichtigt. Das ist schon eine technische Meisterleistung.
  Viele Grüße, Horst

  1. Was für ein Zufall, Horst 🙂 Die Deltawerke sind wirklich beeindruckend, vor allem wenn man weiß, wie lange es gedauert hat, alles zu realisieren. Am eindrucksvollsten sind zweifellos die kilometerlangen Dämme, die die Meeresbuchten verschließen. Diese Gezeitensperre in der Nähe von Rotterdam ist gestalterisch einzigartig und wurde bereits an verschiedenen Orten auf der Welt eingesetzt.

 2. Nederland is de specialist in waterwerken daar kunnen wij nog heel wat van leren en overstroming is een groot gevaar overal ter wereld. Met de de kennis is men beter gewapend tegen een overvloed van water maar men zal meer dan dan 1 streepje moet bijsturen want het is 5 voor 12.Niet meer laten bouwen in die gevaarlijke gebieden.
  zou al een mooi begin zijn. Dank voor de mooie beelden van de kunstige bouwwerken in strijd tegen het water in Nederland en de echt wereldberoemde bruggen en waterkeringsmuren en sluizencomplexen.

  1. Hier kan ik echt geen woord meer aan toevoegen Marylou, je hebt de situatie perfect beschreven. Sommige landen begrepen deze boodschap en ondernamen reeds een aantal stappen, maar er is ongetwijfeld nog veel werk aan de winkel en dat het centen gaat kosten, staat als een paal boven water.

 3. prachtig verslag Rudi , van op zeker een mooi fietsritje
  en een geweldig staaltje techniek om droge voeten te houden
  ik ken wat jij fietste , maar dan te voet , ben ook begonnen om de kust van Zeeland te lopen , corona kwam er tussen , maar ik kijk uit naar het vervolg en o.a over Oosterscheldekering te wandelen alsook Brouwers en Haringvlietdam , bij leven en welzijn

  1. Ik hoop dat je dromen mogen uitkomen Karel. Bij de Brouwersdam was ik in de voorbije 2 jaar reeds 2 keer. Bij de Haringvlietdam was ik nog niet. De Oosterschelde-stormvloedkering en Neeltje Jan heb ik al wel gezocht en de Zeelandbrug ben ik al vaak met de auto over gereden. De Dammen die in het Grevelingenmeer liggen tussen Bruinisse – Oude Tonge en Sint Philipsland deed ik reeds met de fiets 🙂

 4. Mooie foto’s heb je in 2016 gemaakt. Dat schip tegen de oranjegele lucht, schitterend. En ja, die Deltawerken zijn wel heel bijzonder. Als Nederlander kijk je er niet meer zo van op, maar áls je je er in verdiept dan zie je (opnieuw) wat een geweldige werken dat zijn. Er werd, en wordt (via de Waterschappen, ik weet niet of dat bestuurssysteem in België bestaat) veel geld in de beheersing van het water gestopt. Nederland moet wel, en, denk ik, het westelijk en laaggelegen Vlaanderen ook. Interessant genoeg wordt er de laatste jaren hier behalve de strijd tégen het water steeds vaker gedacht aan het behoud ván het water. En het behoud van de zoute haring (die uit Deense wateren komt) want ik zou het verschrikkelijk vinden als ik mijn ‘Hollandse nieuwe’ niet meer op de markt in mijn keel kan laten glijden (mét een uitje, want ofschoon de puristen dit verafschuwen, ik doe dat niet. 🙂 ) Mooi bericht Rudi!

  1. Volledig mee akkoord Peter, Nederland is wereldleider op de strijd tegen het water. Wij hebben ook wel een vergelijkbare dienst maar die is totaal niet vergelijkbaar met jullie Waterschappen. Enerzijds moeten we ons wapenen tegen water, anderzijnds moet we zorgen dat het water minder snel wegstroomt als gevolg van kanalisering en verharding. Het is een heel complex gegeven. Wat het zoute water en de nieuwe haring betreft, sluit ik me eveneens bij je aan… ik ben er ook dol op, maar dat bewijist de foto van mijn “versnapering onderweg” best wel. Trouwens, alles wat vis is, geniet mijn uiterste voorkeur !
   Bedankt voor je leuke reactie Peter.

 5. I will have to return to this to watch all the videos. By the way, i like your little red car!! 😉🙋‍♂️

  1. I have to disappoint you Ashley, the red car is not mine… I was there by bike (my “push bike”), I have only had my e-bike since May of this year. 🙂

 6. Een schitterend logje Rudi !
  Dit fietstochtje staat ook al een tijdje op onze planning, maar was uitgesteld omdat mijn vrouw een nieuwe heup moest krijgen. Gelukkig is dat nu achter de rug en is ze terug 100% hersteld. Volgend jaar is de kans groot dat we deze fietstocht niet in 1, maar in meerdere dagen gaan doen 👍🚲

 7. Dat kan je wel weer gaan fietsen want was al een tijd terug.
  De visjes op het brood is er vast nog wel, alleen even wachten nog op mooier weer.
  Een mooi uitgebreid verslag van het gevecht tegen water 🙂
  Fijn weekend

  1. Dank je Nellie 🙂 Sinds die fietstocht heb ik nog aardig wat af gefietst hoor. Met mijn nieuwe e-bike die ik sinds mei dit jaar heb, reeds ik reeds 1.965 km om exact te zijn.

 8. What an interesting post. And thoughtful, well-designed and managed structures to hold back water levels.

  With all the floods and tsunamis around the world these days perhaps all countries should be putting these constructions in place on their coastlines and low-lying areas.

  (of course, some countries prefer to spend all their budget on war and weapons).

  1. We all have to take precautions… but there are still a lot of non-believers !
   Unless they don’t care about their populations.
   Also here in Belgium, a lot is done to be ready for a rizing sealevel.

 9. Merci pour ce bel et intéressant article Rudi. Les pays bas ont bien avancé en matière de protection face aux inondations et je pense que beaucoup de pays devraient s’en inspirer comme l’ont fait la Louisiane par exemple. Il y a encore beaucoup à découvrir et mettre en place pour nous protéger si l’eau continue encore à faire tant de dégâts dans le monde.

 10. Een heel mooi verslag Rudi, het zal wel heel gezellig geweest zijn met de fiets

 11. Een mooi en interessant blog en je maakt ons maar weer eens duidelijk hoe belangrijk de aandacht voor de waterwerken is.

 12. Schitterend bericht en zeer uitgebreid gedocumenteerd en beschreven wat watersnood kan teweeg brengen bij de bevolking. Naar mijn bescheiden mening heeft men er ook een verfilming over gemaakt: Als de dijken breken, een zeer spannende serie.
  Laat ons hopen dat dergelijke afgrijselijke rampen uitblijven!

  1. In 2016 is er inderdaad een docu-film uitgekomen die de naam “Als de dijken breken” uitgekomen. Denk dat je hem nog steeds kan bekijken op Youtube of via bepaalde app’s op TV.
   Dat zo’n ramp nooit meer zal gebeuren, betwijfel ik ten zeerste…. klimaatveranderingen, smeltende poolkappen en landijs, zorgen voor steigende zeespiegels en extremere weersomstandigheden. De combinatie van beiden is het perfecte recept voor dergelijke rampen. Gelukkig worden er in ons land ondertussen al heel veel dijken opgehoogd en werden overstromingsgebieden aangelegd. Ook Nederland zat niet stil. Hopelijk doen andere landen ook het nodige…. Niet te begrijpen dat er nog steeds non-believers rondlopen.

   1. Daar kan ik niks concreets over terugvinden of die volledige film nog te zien, wellicht heb je kans op YouTube.
    Misschien ben ik nu met mijn reactie egocentrisch, geloof echter dat dit niet meer in mijn leven zal voorvallen, doch echter wel rampzalig voor allen die nog denken aan kindjes maken.
    Maar ik ben ervan overtuigd dat die ingenieurs en bouwers van dammen en dergelijke heel sterk kracht van water in samenwerking met wind, heel erg misvatten.
    Ik kan er naast gissen, doch als je ziet wat er met containerschepen kan gebeuren met die twee natuurkrachten…gewoon doormidden krakend staalplaten.

    Non-believers…geld stinkt Rudi, dat is allergrootste spelbreker in de arena.

 13. Dat was zo te zien een mooie fietstocht, die je indertijd om te beginnen weer een prachtige fotoserie heeft opgeleverd. Maar ook inhoudelijk is het een mooi informatief logje geworden over de noodzaak van de Deltawerken. Dat we dijk in het noorden van Fryslân en Groningen niet worden genoemd, zal ik jou niet euvel duiden. Hoewel we hier net zo goed afhankelijk van een stevige dijk op Deltahoogte, wordt dat in de rest van ons land snel vergeten. Maar ja, we zijn hier in noorden nog steeds weinig meer dan een wingewest voor de randstad.
  Prettig weekend verder, Rudi.

  1. Echt sorry Jan, maar deze Belg had geen weet over wat er in het hoge noorden van Nederland werd ondernomen op vlak van stormkeringbouw. Natuurlijk is Zeeland voor ons relatief dichtbij en worden we met deze infrastructuur heel vaak geconfronteerd. Zelf ben ik nog nooit in Friesland of Groningen geweest…. Mea culpa !
   De fietstocht liep natuurlijk wel langs het sluitstuk van de Deltawerken in Zeeland en Zuid-Holland en zo kan ik me er proberen uit te praten – LOL. Misschien moet ik ook eens wat noordelijker komen fietsen en daar dan een extra blog aan te wijden.
   Fijn weekend Jan en “no hard feelings ?”

   1. Het gaat niet om jou, het heeft te maken met de voorlichting en informatie van de overheid. Het noorden wordt nu eenmaal snel vergeten door Den Haag e.o., zeker nu de gaswinning hier in Groningen is stopgezet.
    No hard feelings at all. Integendeel! 🙂

    1. Had totaal geen weet dat de overheid zich zo opstelt…. echt niet fair. Maar goed, ik zal maar zwijgen want tussen Vlaanderen en Wallonië is het ook nooit zuivere koffie geweest. Maar dat laatste heeft met centen te maken. Er stroomt heel veel geld van Vlaanderen naar Wallonië om hun economische toestand te ondersteunen. Vandaar trouwens dat de spitsing van de bevoegdheden kwam en er 3 gewesten onstonden: Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

 14. Un excellent reportage, Rudi ! L’ Homme a parfois un cerveau qui fonctionne bien !!! Dommage qu’il déraille si souvent face à d’autres problèmes !!! Amitiés !

 15. knappe foto’s van deze fietstocht Rudi

  de weersomstandigheden waren toen wel ideaal

  over de stormvloedkering, heb ik ook wel eens een logje geplaatst…

  prettige dag gewenst

  1. Het was dan ook een prachtige zomerse dag Willy en ideaal fietsweer (quassi windstil dus). Heb toen op alle vlakken genoten van deze mooie trip en dank zij deze fietstocht maakte ik kennis met de Maaslantkering. De rest van de Deltawerken waren me wel bekend, maar dit stuk was dus totaal nieuw voor mij.
   Het zal wel meer gebeuren dat mensen bloggen over onderwerpen die reeds bij anderen aan bod kwamen. Mij overkwam het ook al wel hoor, maar ik neem er zeker geen aanstoot aan.
   Fijn weekend en groetjes.

  1. Indeed, this is also very impressive (thanks for the link too). I just mentioned the ones in Zeeland and South Holland, both in the Netherlands, because they related to my bike ride. 🙂
   Have a nice weekend Starszy.

 16. Watersnoodramp was vroeger heel erg geweest. Door de klimaat moeten in de gaten houden. Waterspiegel gaat stijgen. Er komen steeds meer nieuwe sluizen. Er worden eraan gewerkt. Mooie filmpjes om laten zien hoe het is in de werking gaat. Mooie foto’s bij Scheveningen bij de pier. Daar zijn wij ook toen erop gelopen. History om te lezen bij jou! Fijne zondag.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.