Slenteren door de Arnhemse binnenstad

Toegegeven, het was een beetje onvoorbereid dat we de beslissing namen om van de gelegenheid gebruik te maken om ook de stad Arnhem een bezoek te brengen. We beperkten ons dan ook tot de oude binnenstad en de Rijnkaai. Ondanks dat was het zeker de moeite om deze stad, die een grote rol speelde tijdens W.O. II (operatie Market Garden) te bezoeken.

Over brood en bruggen

Airborne Arnhem is de naam die de herdenking van de Slag om Arnhem kreeg. Elk jaar opnieuw wordt deze dramatische gebeurtenis herdacht waarbij de Duitsers hun laatste overwinning haalden op de geallieerde troepen die met een groots opgezet offensief “Market Garden” de bruggen over de Rijn probeerden in handen te krijgen om op die manier tot achter de Duitse linies te geraken. Het werd jammer genoeg een totale mislukking. Later zag men ook in dat het plan waarbij 35.000 luchtlandingstroepen het moesten opnemen tegen de  15.000 koppen tellende Duitse troepen, weinig kans van slagen had.

Het verhaal van Het Arnhemse Bakkertje getuigd dan weer  van veel meer succes. Sinds 1904 tot op de dag van vandaag worden hier dagelijks lekkere broden gebakken op stenen vloeren. Je hebt er maar liefst de keuze uit 70 verschillende soorten brood. De desem in de bakkerij is 22 jaar oud. Elke dag starten ze het desem opnieuw op door het “moederdeeg “ opnieuw te mengen met bloem en water.

Eusebiuskerk

De Eusebiuskerk of Grote kerk in Arnhem is de grootste en voornaamste protestantse kerk van Arnhem. De kerk behoorde tot aan de beeldenstorm in 1578-1579 tot de Rooms-Katholieke Kerk. De kerk is uniek door de overvloed aan beeldhouwwerk, zowel aan de binnen- als de buitenkant.

De Eusebius vertelt de geschiedenis van bijna 12 eeuwen Arnhem, de stad die onder Karel van Gelre(*) een belangrijk machts- en handelscentrum in Europa. Tijdens de Tweede

Wereldoorlog (1944-1945) kreeg de Eusebius het, net als de Arnhemmers, zwaar te verduren. De kerk werd gelukkig weer heropgebouwd en gaf de stad en zijn inwoners hun trots terug.

Liefhebbers kunnen ook de Glazen Plafonds bezoeken via een lift (die je tot op 70 meter boven de stad brengt.

 

(*) Graafschap Gelre was eeuwenlang een heel belangrijk graafschap met heel veel Karels. Deze Karel (foto 8) was een soort onafhankelijkheidsstrijder – geboren in Grave en overleden in Arnhem waar hij ook begraven zou liggen. Ooit vocht hij nog tegen o.a. Karel de V.  — (Met dank aan Neeltje voor deze extra info)

Architectuur in de binnenstad van Arnhem

Het Duivelshuis van Maarten van Rossum (foto 1) Koepelkerk (foto3)’t Taphuys ondergebracht in het oude postkantoor (foto 4 en 5) waar je zelf je bier of wijn mag tappen, en een aantal mooie panden bij “Land van de Markt” een plein op het einde van de Koningsstraat (foto’s 6 tot 10).

Via het Misispark naar de Rijnkade

Ons bezoek aan Arnhem sloten we af met een wandeling door het Musispark waar we het gelijknamige Musis Arnhem  met annex Restaurant Jan’s  en tot slot recht er tegenover Brasserie Vieux Paris aantreffen. Kortom de plek om te verpozen in de nabijheid van een groene oase te midden van de stad.

Musis Arnhem en Restaurant Jan’s (boven) – Brasserie Vieuw Paris en Rijnkade (onder)

Hiermee eindigt de reeks naar aanleiding van onze 3-daagse op de Veluwe (en omstreken)

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

63 gedachten over “2023 – n° 068 – Arnhem”

  1. Een gouden greep om een bezoek te brengen aan Arnhem, getuige je prachtige serie.
    Ik ben wel naar de herdenking geweest van operatie Market Garden, maar daar hoort eigenlijk nog een vervolg bij met een rondgang door Arnhem. Mijn man heeft ook een keer een rondwandeling gedaan door Arnhem met een gids en die was daar ook heel enthousiast over.
    Fijne avond!

    1. Een rondwandeling met een gids is natuurlijk echt het beste wat je kan doen, dat telt trouwens voor elke stad. Voor ons was het een eerste en wat meer oppervlakkige kennismaking maar we hebben er wel van genoten. Mijn blog zal dan ook verre van compleet zijn, maar dat triggert dan weer om zelf op ontdekking te gaan.
      Die herdenking zag ik bij tal van bloggers verschijnen en was best wel indrukwekkend moet ik zeggen.

      1. Ik vind je blog heel compleet.
        In Deventer hadden we een gids, maar daar heb ik wel eens een verhaal gemist omdat ik een stukje verderop stond te fotograferen. 🥲

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.