Slenteren door de Arnhemse binnenstad

Toegegeven, het was een beetje onvoorbereid dat we de beslissing namen om van de gelegenheid gebruik te maken om ook de stad Arnhem een bezoek te brengen. We beperkten ons dan ook tot de oude binnenstad en de Rijnkaai. Ondanks dat was het zeker de moeite om deze stad, die een grote rol speelde tijdens W.O. II (operatie Market Garden) te bezoeken.

Over brood en bruggen

Airborne Arnhem is de naam die de herdenking van de Slag om Arnhem kreeg. Elk jaar opnieuw wordt deze dramatische gebeurtenis herdacht waarbij de Duitsers hun laatste overwinning haalden op de geallieerde troepen die met een groots opgezet offensief “Market Garden” de bruggen over de Rijn probeerden in handen te krijgen om op die manier tot achter de Duitse linies te geraken. Het werd jammer genoeg een totale mislukking. Later zag men ook in dat het plan waarbij 35.000 luchtlandingstroepen het moesten opnemen tegen de  15.000 koppen tellende Duitse troepen, weinig kans van slagen had.

Het verhaal van Het Arnhemse Bakkertje getuigd dan weer  van veel meer succes. Sinds 1904 tot op de dag van vandaag worden hier dagelijks lekkere broden gebakken op stenen vloeren. Je hebt er maar liefst de keuze uit 70 verschillende soorten brood. De desem in de bakkerij is 22 jaar oud. Elke dag starten ze het desem opnieuw op door het “moederdeeg “ opnieuw te mengen met bloem en water.

Eusebiuskerk

De Eusebiuskerk of Grote kerk in Arnhem is de grootste en voornaamste protestantse kerk van Arnhem. De kerk behoorde tot aan de beeldenstorm in 1578-1579 tot de Rooms-Katholieke Kerk. De kerk is uniek door de overvloed aan beeldhouwwerk, zowel aan de binnen- als de buitenkant.

De Eusebius vertelt de geschiedenis van bijna 12 eeuwen Arnhem, de stad die onder Karel van Gelre(*) een belangrijk machts- en handelscentrum in Europa. Tijdens de Tweede

Wereldoorlog (1944-1945) kreeg de Eusebius het, net als de Arnhemmers, zwaar te verduren. De kerk werd gelukkig weer heropgebouwd en gaf de stad en zijn inwoners hun trots terug.

Liefhebbers kunnen ook de Glazen Plafonds bezoeken via een lift (die je tot op 70 meter boven de stad brengt.

 

(*) Graafschap Gelre was eeuwenlang een heel belangrijk graafschap met heel veel Karels. Deze Karel (foto 8) was een soort onafhankelijkheidsstrijder – geboren in Grave en overleden in Arnhem waar hij ook begraven zou liggen. Ooit vocht hij nog tegen o.a. Karel de V.  — (Met dank aan Neeltje voor deze extra info)

Architectuur in de binnenstad van Arnhem

Het Duivelshuis van Maarten van Rossum (foto 1) Koepelkerk (foto3)’t Taphuys ondergebracht in het oude postkantoor (foto 4 en 5) waar je zelf je bier of wijn mag tappen, en een aantal mooie panden bij “Land van de Markt” een plein op het einde van de Koningsstraat (foto’s 6 tot 10).

Via het Misispark naar de Rijnkade

Ons bezoek aan Arnhem sloten we af met een wandeling door het Musispark waar we het gelijknamige Musis Arnhem  met annex Restaurant Jan’s  en tot slot recht er tegenover Brasserie Vieux Paris aantreffen. Kortom de plek om te verpozen in de nabijheid van een groene oase te midden van de stad.

Musis Arnhem en Restaurant Jan’s (boven) – Brasserie Vieuw Paris en Rijnkade (onder)

Hiermee eindigt de reeks naar aanleiding van onze 3-daagse op de Veluwe (en omstreken)

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

63 gedachten over “2023 – n° 068 – Arnhem”

 1. Comme toujours un article passionnant, bien documenté et qui m’a appris beaucoup sur cette ville que je connaissais de nom mais sans plus. Nous connaissons bien ici l’histoire de la dernière guerre mais pas beaucoup de choses sur l’histoire d’autres pays de l’union européenne pendant cette période.
  L’église St Eusèbe est fort belle et son buffet d’orgue magnifique. Je suis fan des orgues de tous pays ayant moi-même étudié cet instrument durant des années.
  L’architecture des maisons (du Diable et autre) est fort belle aussi, comme beaucoup de maisons des pays du nord. Merci Rudi.

  1. Cela me fait toujours grand plaisir de recevoir de tels commentaires Marie 🙂
   Il est logique que vous soyez plus informé sur vos propres événements historiques que sur ceux des autres pays. D’ailleurs, lors de la visite à Arnhem, j’ai aussi beaucoup appris moi-même (je ne savais pas tout dans les moindres détails).
   Malgré les lourds dégâts de guerre, de nombreux beaux bâtiments historiques sont restés (ou ont été restaurés) à Arnhem.

 2. peter grey

  Mooie foto’s heb je gemaakt van een niet gemakkelijk te fotograferen stad. De kopfoto vind ik heel mooi en ook die in de lichte (!) kerk, en daarvan zeker ook de foto van de ingang.

  1. Dank je Peter 🙂 De kerk laat inderdaad heel veel licht binnen, dit in vergelijking met vele andere kerken. De metalen toegangsdeuren zijn absoluut uniek. Arnhem vonden we een leuke stad met veel mooie gebouwen en gezellige verborgen plekjes (ook al zagen we verre van alles…)

 3. prachttig blog Rudi
  en Arnhem is een pracht stad , al zag ik er nog niet zoveel als jij hier laat zien
  kwam er langs/door op wandel , en natuurlijk Burgers Zoo en het openluchtmuseum
  de Eusebius heb ik al tijden op een lijstje staan , ik moet nodig dat lijstje een nalopen
  en jij met je mooie foto’s van die geweldig mooie gebouwen hebt dat dan op je geweten 🙂
  mooi hé zo op het randje van de Veluwe

  rustige avond groet

  1. Leuk te lezen dat mijn blogje jou kan inspireren voor een verdere exploratie van de stad Arnhem Karel. Anderzijds ben ik er meer dan zeker van dat jij dan weer plekken kent waar wij niet waren.
   Fijne avond nog en groetjes.

 4. Vermoedelijk koop je daar superlekkere broodjes!
  Mooie kerk, wat zij dan ‘sober’ noemen…
  Toffe plekken!
  Lie(f)s.

  1. Er zal tussen die 70 variëteiten ongetwijfeld wel eentje tussen zitten naar ieders voorkeur Lies.
   De kerk vond ik best indrukwekkend binnenin en ook zeer veel licht in de kerk.
   We vonden het een leuke stad om in rond te dwalen.

 5. Een prachtige reportage van Arnhem. Gelukkig waren de weergoden jullie gunstig gezind tijdens het stadsbezoek !

  1. Een beetje veel gunstig gezind Dirk, de namiddag was echt heet voor de tijd van het jaar.
   Arnhem is zeker een bezoek waard en we zijn ons er van bewust dat we ook veel niet gezien hebben !

   1. Er is nog tijd genoeg om de rest beetje bij beetje te gaan verkennen. Zo doen wij dat ook al vele jaren.
    Beetje bij beetje, ongehaast… zo ontdek je het meest en heb je extra vakantie plezier 👍

  1. Dank je Ank 🙂 Je zal dan ook wel gemerkt hebben dat we lang niet de hele stad konden bezoeken hé 😉
   Groetjes en een goede nachtrust gewenst.

 6. een knappe reportage met interessante weetjes Rudi

  de architectuur foto’s spreken me het meest aan

  maar dat doet niets af van de kwaliteit van de andere

  bedankt voor dit knappe logje

  prettige dag

  1. Dank je Willy en gelukkig er er aan architectuur, ondanks het zware oorlogsverleden, nog veel overgebleven of gerestaureerd. Nog een fijne dag ondanks de regen.

 7. Je hebt er een weer mooi informatief blog van gemaakt met verschillende prachtige fotoseries. Vooral de foto’s van de kerk vind ik erg mooi. Vooral daar vind ik een goeie keuze om er te werken met rechtop staande foto’s.

  1. Rechtopstaande foto’s leek me hier inderdaad een logische keuze wat de hoogte van de heldere binnenruimte beter tot zijn recht liet komen. Ondanks dat we hier maar een stukje Arnhem toonden, hoopten we toch om een algemene indruk van het oude stadscentrum te tonen. Nog een fijne dag gewenst, hier regent het al de ganse voormiddag…

 8. Ooit ben ik Arnhem geweest, maar dan naar Burgers Zoo, verder niets van de stad gezien. Maar nu kan ik zien wat ik gemist heb. Mijn dank voor de mooie foto’s.

  1. Burgers Zoo zag is al meermaals voorbij komen hier, maar daar hadden we totaal de tijd niet voor. Maar dank zij de verschillende blogs kregen we, net als jij, ook reeds mooie indrukken van wat we gemist hebben. Een mooi evenwicht nietwaar 🙂 Nog een fijne dag gewenst Marjolein en groetjes.

 9. We zijn niet zo van het bezoeken van steden maar je fotoreeks geeft wel een mooi beeld van de stad
  Toen we kampeerden op de Veluwe zijn we er wel geweest maar die mooie gebouwen zag ik toen niet haha
  Ja met kinderen erbij zie je andere dingen.
  Nu heb ik het idee dat ik er meer van gezien heb.
  Mooi om te zien…groetjes

  1. Snap ik volkomen hoor, met kinderen liggen de interesses wel iets anders.
   Enfin, leuk dat je nu een beetje een update kreeg van wat je toen miste.

  1. En er is ongetwijfeld nog veel meer te beleven hoor, we spendeerden er slechts enkele uren en dan beperk je jezelf meestal tot een aantal highlights. Dus, ik kan het je zeker aanbevelen Joke.

 10. Al eerder schreef ik dat je zo bij de VVV kunt werken, nu ook weer voor de stad Arnhem. De Eusibiuskerk is ook prachtig, een kunstwerk! Fijn om te kijken en lezen!

  1. Ha ha ha, nogmaals dank Willie maar ik ga er toch voor bedanken hoor, ik hou het wel bij het maken van blogs en natuur- en andere foto’s. Leuk dat je er van genoten hebt, dat werkt motiverend 🙂

 11. Je ne connais pas du tout Arnhem,je l’ai découvert grâce à tes photos qui sont d’une grande qualité.Les bâtiments sont presqu’en 3D et la pureté des lignes des constructions sont incroyables,je ne sais pas comment tu fais.Prenons l’intérieur de l’église,il en ressort une pureté inouïe et le Musis Arnhem,le restaurant,la brasserie,je ne peux que dire WAW.
  J’ai adoré l’histoire et aussi les photos.Toutes mes félicitations pour cet article remarquable.
  Bon après-midi,Rudi.

  1. Merci pour ce bouquet de compliments Andrée. Cependant, j’ai pris toutes ces photos avec mon smartphone et non avec mon appareil photo avec lequel je travaille habituellement. Parfois, le premier est un peu plus pratique 🙂
   C’est bien que vous ayez appris à connaître un peu la ville d’Arnhem grâce à ce blog.

 12. Een goede reportage mét goede informatie over Arnhem. De film ‘A Bridge Too Far’ komt dadelijk in mijn geheugen als je De Slag om Arnhem vernoemt. De Eusebiuskerk lijkt mij een echt pareltje en de stad heeft heel wat te bieden.
  En dan de bakker, ik zou er zó binnenlopen om de geuren op te snuiven en het brood te proeven. Trouwens, met een zuurdesem van 22 jaar (of zelfs nog ouder) is dit ongetwijfeld een top ambachtelijke bakker. Ik ben al tevreden als mijn zuurdesem het een jaar volhoud, maar meestal is hij gewoon op en moet ik nieuwe aanzetten.

  1. Inderdaad, die film had ik hier ook nog kunnen vernoemen… ik zag hem trouwens ook reeds. Wat me op viel in de kerk was de overvloedige lichtinval. Iets wat je in veel kerken mist. De bakker vond ik echt één van de leukste dingen waar ik op botste en niet in het minst voor het leuke geveltje.

  1. There is so much to see Steve, we just have not enough time to visit all of it.
   The advantage of blogging is that we can exchange places and things that we otherwise wouldn’t see in our life.

 13. Wat is daar veel te zien. In Arnhem is zeker mooie stad om te wandelen. Mooie serie foto’s heb je gemaakt. Kerk van binnen ziet goed uit. Bakkertje winkel ziet lekker uit. Toen was daar heel mooi weer. Je hebt ieder genoten. Bij ons is erg mistig.

  1. Ja Arnhem is zeker een bezoek waard en de bakker, daar kan je moeilijk aan voorbij gaan 🙂
   De foto’s dateren van begin september en toen waren het nog echt zomerse temperaturen.

 14. Arnhem is mooi, ik ben er over enkele jaren ook geweest, er zijn nog zoveel mooie plaatsen ook in ons land

  1. Volledig mee akkoord Rudy, het bezoekje aan Arnhem deden we in combinatie met onze 3-daagse op de Hoge Veluwe. Uiteraard hebben wij ook tal van kunststeden in eigen land, we wonen er trouwens vlakbij eentje hé.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.