Wie bespiedt wie

Natuurfotografen zijn echte speurneuzen, met langzame schreden lopen ze doorheen weilanden en bossen, steeds op zoek naar iets wat hun aandacht trekt. Maar heel af en toe, wanneer ze het zoveelste kleine weerloze wezentje trachten te kaderen in het vizier van hun fototoesel, blijkt dat er iets hun recht in de ogen kijkt. Dit overkwam me recent ook met deze vlinder.

In bossen, parken en tuinen

Dit Bont zandoogje (Pararge aegeria) stoorde zich niet echt aan mijn aanwezigheid toen ik onderstaande opnames nam. Meer nog, hij bleek duidelijk belangstelling te hebben voor de grote zwarte lens die op hem af kwam. Het Bont zandoogje kan je tegen komen in bossen, tuinen en parken. Het is dan ook een algemene verschijning al was dit ooit anders.

Vurig en snel

Heel anders liep het met deze Kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas). Dit prachtige maar kleine vlindertje gedraagt zich bijzonder druk wanneer het op zoek is naar nectar. Zelden  zitten ze stil en als je te kortbij komt, zijn ze meteen weer weg. De Vuurvlinder is dus best wel een vurige verschijning. Het is een standvlinder die tamelijk algemeen voorkomt. Hij leeft in drie generaties per seizoen.  Net zoals de Grote vuurvlinder, die uiterst zeldzaam is, zetten ze hun eitjes af op zuring soorten. De Grote vuurvlinder werd door Jetske prachtig in beeld gebracht een van haar blogs.

Uilen zijn niet alleen vogels

Deze Bruine daguil (Euclidia glyphica) heeft maar weinig te zien met het beeld dat de meeste mensen van een uil hebben. Het is een dagactieve nachtvlinder met een spanwijdte van 25 tot 30 millimeter. In Nederland komen ze vooral voor in het zuiden van Limburg en het oostelijk deel van Zeeland. Ook in België  ontbreekt hij in sommige gebieden. De vlinder vliegt van half april tot half augustus in twee generaties. Waardplanten zijn viooltjes en klaversoorten.

Een kwetsbare soort

Wie een Bruinbandspanner (Scotopteryx chenopodiata) tegen komt, gaat hem hopelijk geen kwaad doen. Het is een kwetsbare nachtvlinder die in enkele ver van elkaar verwijderde gebieden voorkomt. Deze 16 – 19 mm grote nachtvlinder is gemakkelijk te herkennen. De voorvleugel is effen geelbruin of dof bruin met een duidelijke donkerbruine dwarsband. Deze dwarsband bestaat uit een aantal smallere banden, waarvan de middelste lichter en vaak grijsachtig getint is. Meestal is er ook een donkere schuine streep op de vleugelpunt aanwezig.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

53 gedachten over “2023 – n° 048 – Betrapt”

    1. Dank je Greta, de kleine vuurvlinder is heel mooi maar de grote vuurvlinder (op JEtske haar site) in nog veel mooier hoor. Bedankt voor het compliment en voor je reactie.

  1. Heel mooi Rudi. En ik lees met verwondering hoe klein die diertjes soms zijn. Zo uitvergroot op de monitor zie je in het echt niet, en dus (?) ook niet hoe prachtig ze zijn!

    1. Het grote kan heel indrukwekkend zijn, maar hoe meer je je verdiept in het kleine, wordt de verwondering minstens even groot 🙂 Bedankt Peter voor je reactie.

  2. Un régal pour les yeux et une découverte pour moi pour le dernier de la série que je ne crois pas avoir croisé. J’adore photographier les insectes, papillons, libellules, etc et demain justement une libellule. Avant je ne m’intéressais aux insectes que pour les regarder et je me suis mise à réellement les photographier à partir de 2005-2006 et j’ai eu beaucoup de photos à jeter mais petit à petit j’ai réussi à faire quelques belles images et me suis prise au jeu.
    Merci pour ce bel article Rudi, bonne soirée.

    1. Eh bien Marie, la façon dont vous le décrivez ici, je dois admettre que cela a commencé de cette façon avec moi aussi. Dès mon plus jeune âge, j’ai essayé de photographier des fleurs sauvages à l’aide de bagues d’extension. Nous (mon défunt père et moi faisions ça très souvent pendant nos vacances dans les Alpes). Quelque part là aussi mon intérêt pour la nature a surgi. Cette combinaison photographie/nature est toujours restée présente. Plus vous y plongez, plus vous en découvrez et plus cela devient fascinant.
      Avec vos capacités photographiques il sera certainement possible de faire de très belles images macro, c’est certain 🙂

  3. Fantastische waarnemingen Rudi en ook mooi vastgelegd met heel interessante info. Dat de felle wind het fotograferen niet gemakkelijk maakte ondervond ik vandaag toen ik even een frisse neus ging halen bij een wandeling in Plaslaar.

    1. Dank je wel Marylou en ja, die continue wind speelt ons al weken parten. Aan macro fotografie valt amper te doen. Het is fotograferen met autofocus en zonder statief en dat laat zich heel vaak merken.

  4. Echt hele mooie foto’s geworden. Je ziet zoveel soorten van. Hele mooie kleuren.
    Bruine daguil zat bij mij op de stoel ik leunen tegenaan. Hij leefde nog. Voorzichtig heb ik ergens planten neergezet. Fijne avond.

    1. Dat is heel lief van je dat de de Bruine daguil een geschikt plekje in de natuur gaf. Een klein gebaar met grote gevolgen wanneer iedereen hetzelfde zou doen.

  5. Mooie macro’s van deze vlinders Rudi, met op de koop toe een méér dan goede uitleg over de soorten.
    Vroeger ging ik nog eens voor dag en dauw op pad om de vlinders (én andere mooie insecten) in alle rust te fotograferen, maar de luxe van het pensioen heeft me ‘lui” gemaakt vrees ik 🤠

    1. Toegegeven Dirk, ik zou het eigenlijk ook moeten doen. Momenteel fotografeer ik veel te veel overdag en dat is niet echt het meest ideale moment. Word ik nu ook te lui…. wie weet ha ha ha. Soms heeft het ook wel te maken met het feit dat ik al zo vaak overdag op pad ben…. als ik dat dan ook nog ga doen vanaf het ochtendgloren… dan gaat madam vragen of ik helemaal zot geworden ben 🙂

      1. Ik vrees dat dat het lot is van iedere natuurfotograaf 😂
        Je kan misschien beginnen met 1 zondag ochtend per maand vroeg op te staan ? 😋😃
        en je madam eens mee te nemen naar al die natuurpracht… Misschien raakt ze ook gebeten door het wonder dat fotografie heet ??

  6. Hahaha, mooie inleiding heb je geschreven. Dat gevoel van oog in oog staan met een vinder dat overkomt mij ook vaak.
    De kleine vuurvlinder zit inderdaad vol vuur, een lastige vlinder om te fotograferen.
    De nachtvlinders heb je heel mooi vastgelegd.
    Leuk dat je een verwijzing plaatste, dank je wel. 🙂

    1. Je spreekt hier duidelijk uit ervaring 🙂 en gelijk heb je hoor !
      Die verwijzing vond ik hier wel op zijn plek, te meer omdat ik je schreef over de kleine vuurvlinder als reactie op jouw blog over de grote vuurvlinder. Dus, heel graag gedaan hoor Jetske.

  7. Denk dat jij zoveel meer geduld hebt dan ik zou hebben 🙂
    Die vuurvlinder vind ik geweldig mooi om te zien. Al zijn al je foto’s weer schitterend

    1. Wie geen geduld heeft moet niet aan natuurfotografie willen gaan doen Nellie. Je moet niet enkel bereid zijn om er tijd in te investeren, maar je moet ook tegen veel pech en mislukking kunnen… Niet elke keer vind je wat je zoekt en zeker niet elke keer zijn de foto’s wat je er van verwachtte…..

    1. Merci Guy, toujours un plaisir de photographier des papillons, mais ce n’est pas toujours facile de les mettre sur la photo.
      Bonne journée également

  8. Om te beginnen weer mooie foto’s, Rudi, ondanks de vaak matige omstandigheden dit jaar, heb je toch weer een aantal knappe macro’s weten te maken. De kleine vuurvlinder en de spanner op je laatste foto zijn hier mijn favorieten.
    Mooi verhaal ook over het oog in oog staan met je onderwerp.Zo heb ik het verleden ook wel mooie face to face foto’s gemaakt van vlinders, sprinkhaantjes en waterjuffers.
    Prettige dag verder.

    1. Dank je Jan. Met de vuurvlinder was ik persoonlijk heel blij, want het was slechts de tweede keer dat ik hem zag. Ook de spanner was nieuw voor me. Kan je voorstellen dat ook jij wel eens verrast werd door de aanstarende ogen van een of ander insect hoor, daar moeten we nu eenmaal me leren leven hé 🙂
      Groetjes en nog een leuke dag gewenst.

  9. Beide vlinders zijn heel mooi zowel die van jou als van Joke. En ja soms heb je geluk dat een vlinder gewoon blijft ziiten zodat je dan mooie foto’s kan maken.

    1. Dank je Tine, vuurvlinders zijn echt hele aparte verschijningen, vind ik. Doch, alle vlinders zijn leuk en tevens een grote uitdaging om ze op foto te kunnen vastleggen. De ene keer lukt dat al beter dan de andere keer 😉

  10. Hoi Rudi, mooie blog. Bij ons in een huisje in Denemarken sliep er altijd s’nachts een kleine vuurvlinder. Die kwam elke avond terug. Soms wel meerdere.

    1. Dat is heel leuk Caroline om zo’n vuurvlinder (of meerdere zelfs) elke avond op bezoek te krijgen. Heb je er nooit foto’s van gemaakt ? Bedankt voor je reactie en nog een hele fijne dag gewenst.

  11. They are all beautiful but that Brown-belted Spanner is gorgeous and, yes, it and most others should not be harmed. There are a few that are invasive and quite destructive that needed to be controlled but too many people lump them all together.

    1. Not every one is an expert on butterflies…. even not me 🙂 I always respect every creature in nature and I try to make photos. I species are invasive, it’s normal that their population is controled.

  12. Een mooie reeks en herkenbaar wat je schrijft: dat ze jou soms recht in de ogen kijken terwijl je ze fotografeert, deze ‘kriebelbeestjes’. Heel leerrijk ook, vind ik, telkens weer als ik hier kom lezen. Het lijkt me heel uitzonderlijk om deze soorten tegen te komen. Des te mooier àls je ze tegenkomt.

    1. Echt uitzonderlijk is het niet om ze tegen te komen, wat wel lastiger is, is om ze mooi te fotograferen (met wisselende resultaten dus). Het is altijd wel een verrassing wanneer je inzoomt en blijft dat een insect jouw kant uit kijkt, dat schept meteen een band 😉

  13. Sie sind beeindruckend, die Schmetterlinge. Motten hingegen sehen oft wie ihre nicht ganz so attraktiven Schwestern aus 🙂 Ich frage mich, wie eine so große, schwarze Linse auf ein Insekt wirkt. Manche von ihnen flüchten und manche sind neugierig. Toller Beitrag.

    1. Das wird ein bisschen von der einzelnen Kasia abhängen… wie reagierst du, wenn ein Fotograf unerwartet sein großes schwarzes Objektiv auf dich richtet… ha ha ha
      Grüße und einen schönen Tag.

  14. I love how the Spotted Sandeye was practically posing for the pictures! It allowed for some amazing camera shots. You get to experience this amazing things when you are out in nature more ❤️

    1. As I’m a lot out in nature, I have lots of opportunities but it does not mean that the pictures are always succesful 🙂
      Have a nice day and thank you for your nice comment.
      Greets, Rudi

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.