Meer dan 30 jaar geleden

Dat de zomer tot hiertoe niet schitterend was in onze regionen, weet ondertussen iedereen. Hopelijk brengt de maand augustus wat verbetering. Voor België was het 35 jaar geleden dat we in de maand juli zoveel dagen met regen te verwerken kregen. Er waren in totaal maar liefst 21 regendagen (in 2011 waren het er 20 – in 1988 waren het er 23). Het absolute recordjaar blijft 1936 met maar liefst 29 regendagen ! Normaal valt er in juli 76,9 millimeter neerslag, dit jaar haalden we zo’n 120 mm (maar het recordjaar blijft 1942 met 196 mm). Ook de wind liet zich goed voelen, het merendeel van de juli-dagen kregen we een windkracht 3 tot 4 te verwerken.

Dit alles staat in schril contrast met vorig jaar  toen we slecht 5 regendagen kregen met een neerslaghoeveelheid van slechts 5,2 mm.

Deze cijfers zijn gebaseerd op de waarnemingen in Ukkel (Brussel)

regen

Zonnebloemen alleen maken de zomer nog niet...

Ware het maar zou eenvoudig, ik zou het hele land bedelven onder het zonnebloemzaad. Naast de roos is de Zonnebloem één van de bekendste bloemsoorten.  Het is een cultuurplant, die gemakkelijk in de tuin gekweekt kan worden uit een pit. De bloem weet precies waar de zon staat en draait haar grote bloemhoofd in die richting. Van oorsprong komt de zonnebloem uit Centraal- en Zuid-Amerika. De wetenschappelijke naam  Helianthus annuus, is  samengesteld uit de woorden helios en anthos. Helios betekent zon en anthos bloem.

Voor veel mensen staat de zonnebloem symbool voor de zomer. De officiële symboliek van de zonnebloem is zon en liefde. De betekenissen van de zonnebloem hebben dan ook allemaal een link met warme gevoelens, namelijk: betrokkenheid, geluk, toewijding, adoratie, bewondering en een lang leven.

Zomer of niet, het leven staat niet stil

De schaarse meute aan insecten trotseert weer en wind.  Sommigen zijn druk bezig om een nieuwe kroost op de wereld te zetten. Deze Wolfspin (Pardosa sp.) is wel met een hele zware vracht onderweg…

Wolfspinnen maken geen web, maar zijn actieve jagers die hun poten en kaken gebruiken om de prooi te vangen.

Wolfspinnen zijn heel goede moeders. Ze dragen hun eicocon (zie foto) met zich mee aan de spintepels. Als de spinnetjes uit het ei komen, klimmen ze via de poten op het achterlijf van de moeder. Op die manier kunnen ze veilig meeliften.

Deze wolfspin (5-8 mm) komt voor in open habitats zoals tuinen, grasland, open plekken in bossen.

Een wolf onder de wespen

De Bijenwolf (Philanthus triangulum) is een solitaire graafwesp die je, met name aan het eind van de zomer, vooral kan aantreffen op zandgronden. Ze jaagt uitsluitend op bijen al doet ze zich tussendoor ook wel eens aan nectar tegoed. Het vrouwtje graaft een gang (van 20 cm tot 1 meter lengte) met op het eind 5 à 10 zijgangen met elk een cel. Elke cel voorziet zij van prooien: 2-3 bijen voor een mannelijke , 3-6 bijen voor een vrouwelijke nakomeling. Daarna legt ze in elke cel nog één eitje. De wesp vangt  ongeveer 10 bijen per dag. Het bijenwolfvrouwtje leeft een maand en kan daarin zo’n 5 tot 8 broednesten uitbouwen.

De gifgroene onschuldige

De Fraaie schijnboktor (Oedemera nobilis) is een slanke, middelgrote kever met een opvallende metaalglans. De meeste exemplaren zijn heldergroen, soms blauw tot violet. De dekschilden zijn versmald aan de achterzijde, waardoor de achtervleugels voor een deel onbedekt zijn. De achterpoten van de mannetjes hebben sterk opgezwollen dijen. Dit is een typisch kenmerk bij de meeste Oedemera-soorten. Het is een frequente bezoeker van diverse bloemsoorten, waar hij zich voedt met stuifmeel en nectar en tevens helpen aan de bestuiving. De larve ontwikkelt zich in dode stengels van kruidachtige planten. Het is dus een volkomen onschadelijk maar wel prachtig insect !

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

78 gedachten over “2023 – n° 049 – Regen en wind”

  1. This is a beautifully crafted post, Rudi. I like the way you move from the larger subject – the rainy weather – to the smaller ones. As always, your photographs are exquisite. I’m sorry the weather has been so bad and I hope it improves!

  2. Bis jetzt gestaltet sich der August weiterhin so regnerisch wie bisher. Gut, in den letzten Tagen gab es vereinzelt etwas Sonne. Wir sollten vorerst froh sein um den Regen, auch wenn es momentan unverhältnismäßig viel ist. Wer weiß, wann wieder die Dürren einsetzen.
    Wolfsspinne: hah, die steckt also hinter dem Bienensterben 😉

    1. Glücklicherweise brachte uns der September besseres Wetter… sogar eine Hitzewelle! Ich habe mich auf keinen Fall beschwert, ich habe es genossen! Außerdem glaube ich nicht, dass die geringe Anzahl an Bienen, die wir dieses Jahr sehen, auf den „Bienenwolf“ (die Spinne) zurückzuführen ist, denn die war schon immer da 😉 Tut mir leid, dass ich
      deine Antwort erst jetzt gelesen habe, Kasia.
      Ich wünsche Ihnen einen schönen Tag und viele Grüße.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.