Biobier in Park Vordenstein

Alvorens we de prachtige bloementuin van de in Schoten gelegen oranjerie induiken, eerst kort iets over het park en de oranjerie zelf. Park Vordenstein grenst eigenlijk aan het Peerdsbos van Brasschaat, ware het niet dat beide door de snelweg Antwerpen-Breda van elkaar gescheiden zijn.  Het park is een ware lust voor de zintuigen. Je  geniet er van zeldzame bomen, brede majestueuze lanen, open grasland en natuurlijke vijvers. Park Vordenstein is een oase van rust en stilte, waar je ongetwijfeld een namiddag kan wegdromen. De gerestaureerde eeuwenoude oranjerie, de oranjerietuin en de smeedijzeren toegangspoorten geven het park extra cachet.

Sinds juni dit jaar heeft de Oranjerie in het Park de deuren weer geopend. In afwachting van een grondige renovatie van het gebouw heeft Paul Warmenbol van ‘Biobieren Warmenbol’ uit Aartselaar een concessie voor 6 maanden die hopelijk zal verlengd worden. De naam van het initiatief is kortweg “Natuurlijk” en verwijst naar het biologische karakter van de tuin rondom. De Oranjerie zal openen om 10 uur (behalve op maandag en dinsdag) en de sluiting volgt de sluitingsuren van het park. De omvangrijke en ommuurde oranjerietuin met educatieve culinaire gedeelten wordt onder leiding van een ploeg van Natuur & Bos, grotendeels door  vrijwilligers onderhouden.

En nu op jacht...

Voor natuur- en macrofotografen is de oranjerietuin een waar paradijs. Als er ergens insecten rondvliegen is het wel daar. Omdat het overgrote deel van de planten geen gekweekte en dus vaak steriele varianten zijn, staat de feesttafel hier letterlijk gedekt !
Als er al één groep massaal aanwezig was, dan waren dat heel zeker de Aardhommels. Bijna op alle planten waren ze te zien. Hier onderaan zien we zo o.a. op de Blauwe zeedistel (Eryngium maritimum) en op een Alium soort.

Een verschijning die ik voor het eerst voor de lens kreeg, was de Witte Reus of Ivoorzweefvlieg (Volucella pellucens). Het is een opvallend grote (13 en 18 mm) en breed gebouwde hommelzweefvlieg die vooral voorkomt in open plekken in bossen en bij bloemrijke hagen.  Het lichaam is overwegend zwart, maar het tweede achterlijfssegment is crèmewit. De vleugels hebben een gelige basis en een opvallende zwarte vlek in het midden. De soort vliegt van mei tot augustus. 

In onze streken komen vijf soorten reuzen Volucella voor: de hommelreus, de wespreus, de stadsreus, de witte reus en de gele reus. Hier onderaan zien we nog een paar opnames van de Stadsreus (Volucella zonaria), een opvallende, forse, geel-roestrood-zwarte zweefvlieg die met zijn lijf van 20 mm de grootste uit de reeks der reuzen is.

Kruipende penseeltjes

De Penseelkever (Trichius zonatus ) is een fraai getekende, grote (9-13mm) en harige kever die je vluchtig kijkend met een bij of een hommel zou kunnen verwarren. Er komen twee soorten voor die te onderscheiden zijn door de vlekken op de rug. Wanneer het eerste paar donkere vlekken vlak na de nek één doorlopende lijn vormen, dan hebben we het te doen met de Trichius fasciatus.

Een blauwtje kan ook bruin zijn

De naam blauwtje zou je doen verwachten dat je ook een blauw gekleurde vlinder zou zien verschijnen. Doch, niks is minder waar, er bestaat ook een Bruin blauwtje (Aricia agestis) en is een eerder zeldzame standvlinder. Er is gemakkelijk verwarring mogelijk met het vrouwtje van het Icarusblauwtje, dat ook bruine vleugels heeft.

Het bruin blauwtje heeft nooit blauwe bestuiving, niet op de onderkant en niet op de bovenkant van de vleugels.

Zie je blauwe schubben, dan heb je met een icarusblauwtje te doen.

Ter verduidelijking, hieronder het Icarusblauwtje (Polyommatus icarus)

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

79 gedachten over “2023 – n° 045 – Bier, Hommels, Reuzen en meer”

  1. Hallo Rudfi,
    ein sehr schöner Park, da wäre ich auch gerne mit meiner Kamera unterwegs gewesen.
    Wunderschöne Makros von den vielen Insekten zeigst Du hier. Eines schöner als das andere.
    Tolles Licht hattest Du ebenfalls.
    Lieber Gruss Claudia

  2. Die natürlich aussehenden Parks sind mir immer die liebsten. Der Vegetation ihren Lauf zu lassen ist schöner als alles so zurechtgetrimmt zu halten. Mir wurde von einem Nachbarn berichtet, der auf allen Vieren kriecht, um überstehende Grashalme auf seinem Rasen zu stutzen. Schwägerin und ihr Freund haben hingegen eine Wildblumenwiese vor dem Haus. Viel schöner.

    1. Außerdem bevorzuge ich einen wilderen Garten, in dem die Natur ihren eigenen Lauf nehmen kann. In einem privaten Garten in der Nähe eines Hauses ist natürlich etwas Pflege nötig, aber das ist etwas anderes als ein künstlich gestutzter Rasen mit einem Blumenbeet aus dem Gartencenter. Grüssen aus Antwerpen Kasia.

  3. Al hoe wel wat later heb ik dit artikel van jou toch weer met plezier en interesse gelezen. Opnieuw weer wijzer geworden door jouw duidelijke en uitvoerige uitleg. Als groot liefhebber van de kleine wondere wereld, heb ik opnieuw genoten van jouw foto’s van de verschillende soorten insecten. Ook heb ik her en der in de commentaren gelezen dat men jou ‘rijp’ acht voor een macrolens. Welnu, ik zal dit niet ontkennen, maar afgaande op wat jij presteert met de zoomlens op dit gebied, kan ik alleen zeggen…ik vind jouw close up foto’s pracht foto’s! Tuurlijk heeft een macrolens voordelen, maar die heeft een (goede) zoomlens ook op dit gebied. Voor mij is het in veel gevallen belangrijk dat ik op grotere afstand kan blijven van een insect. Dit om ondermeer verstoring van het dier te voorkomen en het onnodig vertrappen van de vegetatie rond het insect. Het gebruik van een zoomlens maakt dit mogelijk daar waar je met de macrolens veelal bovenop het insect moet kruipen. Dan noemen de foto’s maar geen 1:1 macrofoto’s, maar close up foto’s…what’s in the name. Fijne dag verder Rudi!

    1. Een bedenking die ik ook reeds heb gemaakt Hans… Het grootste probleem waar ik vaak mee te kampen heb bij hete fotograferen van bloemen, paddenstoelen of insecten is de storende achtergrond. Vaak zie ik foto’s verschijnen waarbij de situaties wel héél optimaal lijken, wat mij in de praktijk uiterst zelden overkomt. Je kan wel eens een detail wegwerken in Photoshop maar dat blijft beperkt. Misschien heeft het te maken met de natuur (lees eerder door brandnetels, bramen en andere woekeraard gedomineerde natuur) waar we hier rond Antwerpen mee te maken hebben de in kleine postzegel-grote gebiedjes 🙂 Dit alles stoort me meer dan het gebrek aan een echte macrolens.

  4. Een park dat ik (nog) niet ken, dus weer een goede tip! Wat zijn het weer mooie foto’s geworden, Rudi, in het bijzonder de reeks met het blauwtje, echt prachtig vind ik. Bijzonder vind ik vooral die met de kever, ook nog nooit gezien.

    1. Het park is zeker een aanrader en de oranjerie, daar kan je je uren amuseren als macro fotograaf. De penseelkevers zijn heel apart en het was nog maar de tweede keer dat ik ze voor de lens kreeg. Bedankt voor het compliment over de blauwtjes, over die foto’s ben ik zelf ook best tevreden. Fijne namiddag nog ondanks de stortbuien.

      1. Goed om weten, dank je Rudi.
        Ja, stortbuien, hier ook. En toch…ik ben even gaan wandelen tussen – letterlijk – twee buien door. Toevallig ook een blauwtje tegengekomen.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.