2023 – n° 044 – Over Goud en Steen

Industriële en Religieuze Architectuur

Dat Antwerpen een zeer  belangrijke wereldhaven heeft, zal iedereen wel bekend zijn. Ze strekt zich voornamelijk uit ten noorden van de stad. Ook ten zuiden van Antwerpen waren, en zijn er nog steeds, bedrijven die een belangrijke economische rol spelen (of speelden). Twee ervan zet ik hier even in de kijker vanwege hun architectonische waarde.

Umicore - Hoboken

Ter hoogte van Hoboken zal in het industrieterrein ongetwijfeld het kantoorgebouw van de firma Umicore meteen in het oog springen. De 8 verdiepingen die het bebouw tellen, worden omgeven door een als het ware geplooide dakconstructie wat het gebouw een hele aparte uitstraling geeft. Het ontwerp is van de hand van CONIX RDBM Architects.

 

Wat doet Umicore ?

Umicore zijn oorsprong ligt in de bedrijven Vieille Montagne (voormalige zinkmijn nabij Luik) en Union Minière (ontginning van edelmetlen in Lubumbashi – Congo). Door fusie van beide bedrijven en een aantal overnames wereldwijd wordt ze één van de wereldleiders op vlak van edelmetalen. De afdeling hier in Hoboken is actief op het vlak van  katalysatoren, energie- en oppervlaktematerialen, en recycling van edelmetalen. 

 

Daarnaast leveren zij hoogwaardige producten en oplossingen voor industriële en commerciële toepassingen. Een aantal voorbeelden van deze producten en diensten zijn:

  • producten voor juwelier / edelsmid / groothandel / edelmetaal verwerkende industrie
  • Industriële solderen producten voor laboratoria en technisch advies
  • levering halffabrikaten en legeringen
  • verhandelen van Umicore baren (GOUD dus)
Hieronder een aantal opnames van het hoofdgebouw te Hoboken gelegen aan de oevers van de Schelde.

De Sint Bernardusabdij en de Belgische bakstenen

De Sint-Bernardusabdij te Hemiksem werd gesticht door de Cisterciënzers in 1243. Er wordt aangenomen dat de monniken van de abdij nauw betrokken waren bij de ontginning van klei in de Rupelstreek, en dus bij het maken van baksteen. De benaming “paepsteen” verwijst nog naar de religieuze invloed. Zij legden hiermee de basis voor 8 eeuwen van baksteenproductie in de streek. De oude kleigroeven en steenbakkerijen zijn er nog steeds de stille getuigen van.

Tijdens de Franse Revolutie werd de abij ontheiligd en de prachtige abdijkerk gesloopt, de gebouwen bleven gelukkig gespaard en werden openbaar verkocht. Achtereenvolgens werd het een maritiem hospitaal, een graanopslagplaats en zelfs een gevangenis.

Momenteel vind in de gebouwen een administratief centrum van de gemeente Hemiksem er onderdak. Ook zijn er een aantal serviceflats in ondergebracht. Tot slot vinden we er ook nog het Tegelmuseum en het Heemmuseum.

Hier onderaan zien we een luchtopname van de huidige abdijgebouwen gelegen langs de Schelde op een boogscheut van waar de Rupel in de Schelde uitmondt. Op de terreinen worden ’s zomers geregeld optredens georganiseerd en is er tevens een tijdelijke zomerbar waar fietsers en wandelaars kunnen verpozen.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

69 gedachten over “2023 – n° 044 – Over Goud en Steen”

  1. Wie immer sehr interessant, auch wenn eines der Aufnahmen des Turmes einen baldigen Einsturz der Abtei anzukündigen scheint… 😉

  2. Heel interessante Industriële-en religieuze architectuur ..De Sint -Bernardus abdij ken ik vrij goed omdat ik er verleden jaar vaak in de omgeving ging wandelen en er ook het heemmuseum bezocht met een schat aan voowerpen uit vervlogen tijden.

    1. Voor het museum had in geen tijd maar misschien nog een ideetje. Trouwens in Bar Bernardus (aan de abdij) kan je nu een nieuw drankje proeven: de Rupel Elexir.

  3. Door jouw blogs wordt een Hollander als ik toch heel wat wijzer over België! Blijft in ieder geval erg leuk om te lezen en om jouw foto’s daarbij te zien Rudi. Heb nog een mooie zondag verder.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.