De Seebühne: imposant podium in het meer

Onze laatste fietstocht bracht ons van Lindau naar Bregenz in Oostenrijk. De wagen lieten we achter op de grote parking langs de spoorweg in Lindau. Bregenz is vooral bekend vanwege zijn Bregenzer Festspiele, een cultuurfestival dat elke zomer in de maanden juli en augustus gevierd wordt. Het hoogtepunt is de Seebühne, een imposant podium in het Bodenmeer, waarop een opera of musical meerdere malen per week wordt opgevoerd.

Het drijvende podium

Dit jaar, in 2023 dus, was het de beurt aan Madama Butterfly is een Italiaanse opera door Giacomo Puccini (1858-1924). Het verhaal gaat over de Amerikaanse marineofficier Pinkerton die in Japanse stijl gaat trouwen met de vijftienjarige geisha Cio-Cio-San, die door haar vriendinnen Madame Butterfly wordt genoemd.

 

Het podium stelt een immens groot blad rijstpapier voor waarop de spelers het verhaal tot leven laten komen. Het papier moest de indruk van lichtheid over brengen, wat met een totaalgewicht van 300 ton een uitdaging is. Om het papier de indruk te geven dat het boven de Bodensee zweeft, heeft het vel aan de zijkant een overhang van twee meter.
Om de enorme waterdruk te kunnen afvoeren die door de golfslag op de constructie inwerkt, zijn acht speciale trek- en drukankers geïnstalleerd in de Bodensee.

Het amfitheater aan het meer waar de zomerse operavoorstellingen plaatsvinden, is een prachtige site om te bezoeken. Het geheel is gelegen in een park waar ook ruimte werd voorzien om de toeschouwers een warm welkom te geven.

Elk jaar wordt er dus een ander podium boven het meer gebouwd, volledig in overeenstemming met het verhaal van het stuk dat opgevoerd wordt. Hier onderaan kan u nog tal van andere podia bewonderen. (Klik op de pijltjes)

Fietsen naar Bregenz

Zoals overal rond de Bodensee is ook dit traject tussen Lindau en Bregenz enorm goed uitgebouwd. Sommige stukken hebben zelfs de breedte van een volwaardige rijweg. Onderweg kom je nog aan enkele plekken voorbij die het vernoemen waard zijn. In het dorpje Lochau vinden we de oude veerboot die tot op het droge getrokken is en dienst doet als strandcafe.

Bij het naderen van Bregenz moet je zeker even halt houden bij het oude strandhuis Mili. gebouwd in 1825 en van origine de militiare (vandaar “mili”) zwemschool van het garnizoen van Bregenz. In 1975 viel het ten prooi aan een brand. In 1999 kreeg het te maken met waterschade als gevolg van een extreem hoge waterstand van het meer. Ondertussen is het volledig in zijn orignele houten status gerestaureerd en kan men er opnieuw (betalend) gaan zwemmen zoals 200 jaar geleden.

Wanneer we bij het spoorwegstation van Bregenz komen, moeten we zeker een kijkje gaan nemen aan de kade van het meer. Daar vinden we de MS Sonnenkönigin, een futuristisch aandoend cruise schip dat rondvaarten maakt op de Bodensee maar tevens dienst doet voor theatervoorstellingen en als exclusieve dancing.

Hiermee eindigt de reeks over de Bodensee. Hopelijk vonden jullie de reeks een beetje boeiend en misschien inspireerde ze je wel voor het maken van nieuwe vakantieplannen.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

53 gedachten over “2023 – n° 060 – Bregenzer Festspiele”

 1. Leuk om allemaal te lezen en wat een fantastisch theater. Het zal een hele ervaring zijn om daar een opera te kunnen meemaken.

  1. Zonder twijfel Neeltje, het volldig vrijstaand podium dat zich boven het wateroppervlak bevindt, is een wereld unicum en om daar dan een opera op te zien opvoeren, zal een droom van velen zijn, vermoed ik.

 2. pracht verslag Rudi in woord en beeld
  die podiums boven het water zijn stuk voor stuk pareltjes net als dat oude badhuis
  de oude en nieuwe veerboot en rondvaartboot mogen er ook zijn , prachtig

  1. Door dat badhuis waren we wel erg verrast, niet alleen vanwege zijn schoonheid, maar ook omdat het eigenlijk van origine een militaire achtergrond had. Bedankt voor je reactie Karel en de tijd die je er vandaag voor wou vrij maken.

   1. zo’n stukje geschiedenis als dat badhuis , ook al alleen zo het is gebouwd , is interessant
    ik pak de orde van de dag weer wat op
    dank je wel

 3. WOOW ! Zo’n theaterplaats kan ik me in mijn wildste dromen nog niet voorstellen !
  Het moet héél zeker de moeite zijn om daar een bezoekje te brengen.
  Ik heb ferm genoten van je vakantie reportage en we denken er serieus aan om dat daar ook eens te gaan ontdekken 🙂
  Ook een dikke merci om al dat moois met ons te delen !

  1. Wel Dirk, dan moeten jullie zeker ook maar eens tot in Bregenz gaan. Het theater is overdag immers vrij te bezoeken maar hou er wel rekening mee dat je het doet in de periode dat de Festspielen lopen (zie de website van de Bregenzer Festspielen). Geen dank hoor, ik hem met plezier onze vakantie-ervaringen met al mijn lezers gedeeld en heb gemerkt dat er wel meerderen waren die het boeiend én inspirerend vonden.

 4. Voilà encore un article fort intéressant. J’ai été emballée par cette scène en forme de feuille de papier vraiment extraordinaire d’inventivité et d’originalité. Ce doit être génial d’assister à Madame Butterfly un opéra que j’aime beaucoup ou à n’importe quel spectacle depuis ces gradins au bord de l’eau.
  Toute la série est chouette, intéressante et montrée par de très belles photos. Merci du partage Rudi et bonne journée.

  1. Pas besoin de merci Marie, ce fut un plaisir de partager nos expériences de vacances avec tous mes lecteurs. Certains l’ont même trouvé si fascinant qu’il y a des gens qui souhaitent planifier leur prochain voyage au lac de Constance. Cela doit en effet être merveilleux d’assister à une représentation de Madame Butterfly (ou de tout autre opéra) dans cet amphithéâtre unique au monde.

 5. Un environnement fantastique, un festival original, un bateau futuriste… que de belles découvertes !
  Bonne journée, Rudi

  1. J’ai partagé avec plaisir nos expériences de vacances avec tous mes lecteurs et j’ai remarqué que plusieurs d’entre eux trouvaient cela fascinant et inspirant.

 6. Je hebt ons virtueel weer meegenomen naar een mooie locatie. Dat amfitheater aan de rand van het water vind ik erg mooi, het prachtige decor dat er ieder jaar boven het water wordt gemaakt maakt het af. Echt geweldig mooie creaties.
  Ook dat oude strandhuis is een bezoekje zeker waard.
  Al met al een prachtige vakantie, Rudi. Hopelijk kunnen jullie daar even op teren.

  1. Het amfitheater is dan ook uniek in de wereld Jan, echt niet te geloven als je er op een paar meter vandaan op staat te kijken.
   Het badhuis is prachtig hersteld in zijn oorspronkelijke staat en trekt nu weer heel veel badgasten.
   Voor een vakantie als we dit jaar hadden, wil ik zeker nog eens tekenen.

 7. Wat gaaf de eerste foto. Je kunt daarop lopen. Ik heb dit nooit gezien. Strandhuis is best oudje om te zien. Wat is daar heel veel te zien. Heel mooi!! Dan kunnen publiek ook naar kijken. Prachtig!!

  1. Wir haben unseren Aufenthalt am Bodensee sehr genossen. Ich bin mir sicher Bernhard, dass Ihnen wieder das Wasser im Mund zusammenlaufen wird, wenn Sie diese Serie sehen.

 8. Wat een prachtige plek voor de mooie podiums…stuk voor stuk geweldig mooi
  Hoe mooi ik je foto’s ook vind we houden het bij onze griekse eilanden.
  Al zoveel gezien dat we genieten van de rust en stilte die het ons bied.
  Groetjes

  1. Jullie volste recht hoor en de kans bestaat zeker dat de Griekse eilanden ons ook wel in de smaak zouden allen. Zelf was ik reeds op Rhodos en mijn partner was reeds op Kreta.

 9. Eine schöne Geschichte. Die “papierleichte” Bühne ist wirklich beeindruckend. Danke fürs teilen.

  1. Die über dem Wasser schwebende Bühne ist einzigartig in der Welt von Kasia und daher ist es logisch, dass ihr so ​​große Aufmerksamkeit zuteil wird. Es muss wunderschön sein, dort einer Opernaufführung beiwohnen zu können.

  1. It certainly doesn’t Tommy. The scene is relative close to the public but on photo’s it’s difficult to estimate, I think.
   If it was the case, it would be not the succes that is has year after year. 😉

   1. I have been to the opera in Verona where the singers were very far away from the audience and it is still very popular, but it is good to hear that they are quite close in this case.

 10. Spectaculaire beelden Rudi..

  hoe krijgen ze het voor mekaar, vraag ik me dan af

  bedankt voor deze knappe en interessante reeks

  prettige dag

  1. Hoe ze het voor elkaar krijgen, weet ik ook niet… feit is wel dat ze er jaar na jaar in slagen om een volledig nieuw spektakel aan te bieden. Bedankt voor het compliment en nog een heel fijn weekend gewenst.

 11. Wauw dat moet echt wel een ervaring wezen als je je zo een schouwspel zal mogen meemaken. En wat veel werk hebben ze hier aan gehad daarbij om het zo mooi te maken. Heb met plezier dan ook alles gelezen en je fotos bekeken. Dit is echt wel een veel bezochte toerische omgeving lijkt me. Dank om ook mij er mee kennis te laten maken. Want dit was en is totaal onbekend voor me.

  1. Ongetwijfeld Tine… niet voor niets dat deze Festspielen jaarlijks zo veel aandacht krijgen. Daar naast is het inderdaad zo dat Bregenz aan de Bodensee gelegen is, een meer dat behoort tot één van de top vakantielocaties in Duitsland.
   Leuk dat je dit alles zo interessant vond Tine.

  1. I can imagine that this place is less known in the States Steve – In Europe is generaly well known.
   Have a nice evening and thanks for your comment.

  1. Dank je Jetske en ik kan je verzekeren dat is slechts enkele highlight van de ganse regio toonde. Er valt nog stukken meer te ontdekken in functie van ieders persoonlijke interesse.

 12. Ik heb met belangstelling je reis gevolgd, maar alleen al zo’n prachtig theater maakt het de moeite waard om een reis langs de Bodensee te maken. Maar met zoveel prachtige plekken langs het meer kan zo’n reis eigenlijk niet mislukken. Bedankt voor het delen van al dit moois.

  1. Ik kan dit alleen maar beamen Hanry, een reis naar de Bodensee, zeker in combinatie met het bijwonen van de Bregenzer Festspiele staat ongetwijfeld bij velen op hun bucketlist. Leuk te lezen dat je de hele serie zo interessant bevonden hebt.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.