Konstanz & Concilie

Wie met de boot (lijndienst – niet het veer dus !) de haven van Konstanz binnenvaart kan niet naast het “Konzil Konstanz” kijken. In dit gebouw speelde zich tussen 1414 – 1418 een heel belangrijk congres af: het 16e oecumenisch concilie waarbij een nieuwe paus werd verkozen. Op 11 november 1417 werd na lange debatten Kardinal Otto von Colonna als Paus Martin V in de bovenzaal van dit Conciliegebouw verkozen. Hiemee kwam een einde aan het tegelijkertijd naast elkaar bestaan van 3 pausen, als gevolg van o.a. de 70 jarige verbanning van de paus naar Avignon en dit daaruit door de jaren heen ontstane schisma.

 

Van 1968 tot 1970 werd het gebouw gerenoveerd en omgebouwd tot een conferentie- en festivalgebouw. Maar zelfs vandaag de dag rust het nog steeds stevig op 14 enorme eikenhouten steunen. Bij de renovatie is er streng op toegezien dat de historische gebouwstructuur volledig behouden bleef. Het terras, waar je nu kan genieten van een hapje en een drankje, biedt je een zeer mooi uitzicht op de de baai van Konstanz.

Konzil Konstanz

De oud binnenstad

Het historische Konstanz en het moderne stadsdeel is van elkaar gescheiden door de trechter van Konstanz, zijnde een kanaalachtige verbinding tussen de Obersee en de Untersee. Een brug brengt je van het ene deel naar het andere. Het oude stadsdeel gaat bijna naadloos over in de stad Kreuzlingen wat Zwitsers grondgebied is. Opletten dus, voor je het weet sta je met één voet in Zwitserland !

 

Dat Konstanz een stad is vol historische gebouwen, prachtige kerken, kloosters, gezellige koffiehuizen, terrasjes en restaurants lijdt geen twijfel. Konstanz is ook de stad bij uitstek voor een dagje shopping. Veel Zwitsers komen daarvoor trouwens dagelijks naar Konstanz. Ik laat jullie genieten van een aantal beelden die ik maakte zonder al te ver in details te treden. 

Klooster van Onze Lieve Vrouw

Deze kerk moet je zeker eens binnenlopen. De vele beelden, fresco’s en maar liefst 2 orgels zijn zeer de moeite. De toren van Konstanz Münster is 78 meter hoog. De toren kan je via 193 treden bestijgen! Het fantastische uitzicht over de stad en het meer is lonend.

De haven van Konstanz

Een plek waar altijd een gezellige drukte heerst. De diverse lijndiensten over het meer zorgen ervoor dat er continu boten aankomen en vertrekken. Een blikvanger op de pier is de 10 meter hoge beeltenis van Imperia. Het beeld stelt een schaars geklede fictieve courtisane uit een verhaal van Balzac voor. In haar omhoog geheven handen heeft ze dwergachtige figuren vast die een koninklijke kroon en een pauselijke tiara vasthouden. Het werk is van de hand van Peter Lenk uit Bodman -Ludwigshafen die ook tekende voor de fontein bij de haven van Uberlingen (zie vorig blog).

Volgende dinsdag sluiten we de reeks over de Bodensee af met een kort bezoek aan Bregenz.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

50 gedachten over “2023 – n° 059 – Konstanz”

 1. Mooie foto’s … leuk om te zien. Veel herkenning maar zeker niet alles. Het klooster en het conferentie- en festivalgebouw kende ik niet. Heb destijds een stuk minder gezien dan ik dacht maar dat heb je misschien altijd wel als je ergens woont, werkt en een gezin hebt.

  1. Helemaal waar Neeltje, om die reden weten we vaak meer over de plekken waar we naar toe reizen of uitstappen naar maken, dan over onze eigen stad of streek waar we wonen. Dit halen we dan meestal wel een beetje in, eens we niet meer tot de werkende klasse behoren hé 🙂

 2. schitterend Rudi
  in woord en beeld , interessante link ook
  dank je wel , maar verschil lijndienst of veer , kwam ik niet tegen , ze doen toch het zelfde werk ?

  1. De veerdienst en een grote pont waar vrachtwagens, wagens, moto’s, fietsen én voetgangers gebruik van kunnen maken. De prijs van een overtocht retour incl. fiets was ongeveer 7.00 € per persoon. De lijndiensten zijn kleinere boten die enkel voetgangers en fietsen meenemen en alle dorpen onderling verbinden via een bepaald patroon. Je bent dus langer onderweg (meer tussenstops) en je betaalt ook merkelijk meer !! De veerboot is de de interessantste oplossing om het meer over te steken.

  1. The church, in fact a basilica with abbay, is well known in Constance. It’s a “must see” 🙂
   Have a nice weekend and thanks for your appreciation John.

 3. De binnensteden van Duitsland bezoek ik nu al zovele jaren en toch is er na zovele jaren nog zoveel te ontdekken !
  Je logjes over je Middenzee vakantie bewaar ik hoor ! 👍

  1. Zoals ik altijd zeg, je kan nooit alles gezien en ontdekt hebben in één mensenleven… Er moeten altijd keuzes gemaakt worden en dat impliceert dat we sommige dingen nooit te zien zullen krijgen. Fijne avond nog Dirk.

 4. Wat een gebouw waar je mee begint…zo groot en toch mooi.
  En ja dan vallen me de muurschilderingen op de huizen.
  Ook in de kerk de schilderingen en de glas in lood ramen…wow
  Afsluiten met wat water komt dan goed van pas 😉
  Fijn weekend

 5. Prachtige foto’s van historische gebouwen, het klooster van onze Lieve Vrouw en stukje geschiedenis en heel veel interessante info. Dit blog bekijken is ook een beetje reizen

 6. Je regrette de plus en plus en voyant tes photos de n’avoir pas visité Constance. C’est une ville magnifique dont l’Histoire est riche et que tu as su bien documenter pour que tes visiteurs apprennent beaucoup en te lisant. Un régal pour les yeux. Merci Rudi.

  1. J’espère vraiment que tous mes lecteurs seront aussi satisfaits de mes reportages sur le lac de Constance que vous l’êtes Marie. Vous êtes certainement l’un de mes plus grands fans 🙂

 7. Wat is dit heel mooi om te zien. Gebouwen is echt schitterend!! Kleuren maakt juist daardoor mooier. Echt genieten was het daar geweest. De eerste foto knap gedaan. Klooster is indrukwekkend!Bootjes varen lijkt me wel leuk om te zien. Leuke serie foto’s gemaakt. Fijne dag.

 8. Die kerk zal ik zeker naar binnen gaan, dat doe ik graag, doe ik hier ook. Nog een prettig weekend Rudi

 9. Mooie foto’s weer van de vele prachtige bouwwerken en gevels. Behalve dat enorme gebouw op je eerste foto vallen ook de bijzondere schilderingen op een paar van de gevels me op. Ook de interieurfoto’s van die kerk zijn weer de moeite waard.
  Prettig weekend verder.

  1. Ach Jan, er is zoveel te zien, dat je niet weet waar je eerst moet kijken… weet dat ik je hier slecht een peulschil van het geheel toon. Ook voor jou nog een fijn weekend hoor.

 10. Dit is heel bijzonder. Mijn reactie verscheen tot tweemaal toe niet op je website. Dus ik dacht, laat ik eens kijken wat er gebeurt, wanneer ik via de Reader reageer. Open ik de Reader …, staat mijn reactie hier intussen wel twee keer. De wegen van WordPress zijn weer onnavolgbaar vandaag.

 11. De superbes photos comme toujours.Les divers endroits photographiés sont vraiment magnifiques.Bravo Rudi.
  Quel beau voyage!

  1. Merci Andrée, nous avons vraiment beaucoup apprécié ces vacances. J’espère que vous aussi, mais de manière virtuelle. Bon week-end et salutations.

 12. een prachtig gebouw op de eerste foto Rudy

  het “pausenpaleis” in Avignon heb ik bezocht, een enorm complex..

  de paus beschikte er zelfs over een privé-dierentuin

  die sculptuur aan de haven, vind ik persoonlijk heel knap

  prettige avond gewenst

  1. Wel het palais des papes heb ik dus ook bezocht en dat is natuurlijk niet te vergelijken met dit gebouw, maar er is wel een duidelijke samenhang. Imperia is één van de meest gefotografeerde kunstwerken langs de Bodensee Willy. Fijn weeekend nog en groetjes.

 13. Thanks for taking us along with you on this incredible vacation! The investment in art and architecture (including both original creation, and loving maintenance) is impressive.

 14. De mooie gebouwen, huizen en gevels zijn wel opvallend. Ik denk dat het een rijke stad is. Je hebt er een prachtige serie van gemaakt.
  Fijne avond!

  1. Ondanks dat het Konstanz toch wel het karakter heeft van een grotere stad, blijft gezelligheid troef en ja, aan historische gebouwen zeker geen gebrek. Of het ook een rijke stad is…. de Duitse en de Zwitserse banken grenzen er bijna letterlijk aan elkaar – LOL

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.