Sprinkhanen weetjes

Voor wie op een zomerse dag of avond langs een grasveld loopt, zal het geluid van de sprinkhanen en krekels ongetwijfeld vertrouwd in de oren klinken. Sprinkhanen produceren vooral overdag hun geluid terwijl het ’s avond eerder de krekels zijn die van zich laten horen. Twee keer raden waarom ze al die herrie maken….  in de eerste plaats was dit van belang om roofdieren te slim af te zijn en pas later werd het ingezet om sekspartners te vinden.

De ene sprinkhaan is de andere niet

In een van mijn vorige blogs kwam het Zuidelijk Spitskopje (Conocephalus dorsalis) reeds aan bod. Er staat ook een  Gewoon Spitskopje (Conocephalus fuscus) wiens vleugels merkelijk korter zijn. Op onderstaande foto’s zou je rechts het gewone spitskopje zien.

De grootste

Onze grootste sprinkhaan is de Grote Groene Sabelsprinkhaan (Tettigonia viridissima) die met zijn lengte van 27 tot 38 mm (lichaamslengte zonder de vleugels meegerekend) een opvallende verschijning is, tenminste als hij zich laat zien. Scherpe ogen zullen opgemerkt hebben dat ik onderstaande foto ondersteboven heb geplaatst zodat je het dier in rechtopstaande positie kan bewonderen. Het betreft hier nog een jong exemplaar waarbij de lange sabelvormige legbuis nog niet volledig is uitgegroeid wat de totale lengte kan doen oplopen tot 60 mm.

Krassen en Ratelen

Op de bovenste 3 foto’s zien we de Ratelaar (Glyptobothrus biguttulus), grijs-bruin (soms groen-geel) gekleurd met vaak een rode achterlijfspunt. De voelsprieten zijn ongeveer de helft van de lichaamslengte, de voelsprieten van vrouwtjes zijn korter. Op de kop en borststuk zit een zandlopervormig halsschild met in het midden een dunne plooi. Hij deelt zijn leefgebied vaak met de Bruine sprinkhaan (Glyptobothrus brunneus).

De onderste twee foto’s (met excuses voor de kwaliteit) toont de Krasser (Chorthippus parallelus), het is één van de meest voorkomende sprinkhanen in Vlaanderen. Je vind hem vooral in graslanden, bermen en braakliggende terreinen.

De determinaties van beide bovenstaande soorten zijn onder voorbehoud.

En nu de hamvraag...

Al deze wezens maken een boel herrie in onze graslanden en we weten ondertussen ook waarom ze dit doen…  Maar wie kan op bovenstaande foto’s de oren van de sprinkhaan vinden ?

Wel, je zal het nooit vermoeden maar sprinkhanen horen met hun poten of hun achterlijf (buik) !  Op onderstaande foto zie je waar de trommelvliezen bij de sabelsprinkhaan zich bevinden.  (zie de pijltjes op de foto)

Meer Sprinkhaan weetjes:

 

  • Sprinkhanen zijn nauw verwant aan de kreeften.
  • Er bestaan bloeddorstige sprinkhanen (zoals Acanthoplus discoidalis) die uitermate scherpe kaken hebben en in staat zijn om vogeleieren open te breken en jongen te doden.
  • Sprinkhanen zijn atletische springers, in vergelijking met een mens, springen ze moeiteloos over een voetbalveld heen.
  • Een sprinkhaan in gevaar spuugt soms zijn maag leeg of laat de poot los waarmee hij gegrepen wordt.
  • Sprinkhanen haten koude, ze komen enkel voor wat het voldoende warm is.
  • Sprinkhanen hebben een zeer geavanceerd geurorgaan waardoor ze kunnen ingezet worden om explosieven op te sporen. Het bleek dat ze er wonderwel in geslaagd zijn. Aan de hand van geïmplanteerde elektroden, die de hersensignalen van de beestjes interpreteren, konden ze een sprinkhaan ‘ombouwen’ tot een snuffelhond annex kanarie in de koolmijn.
Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

82 gedachten over “2023 – n° 046 – De oren van de sprinkhaan”

  1. Supermooie macros Rudi, erg knap gedaan ! Dat van het gehoor had ik nooit kunnen vermoeden, leuk om te weten, bedankt Rudi om dit te delen. Fijne avond nog !

  2. Wow, thanks for this information, Rudi, they are amazing critters! We have grasshoppers and crickets here in the scorching desert.

  3. Watergeest

    Het is fijn dat de sprinkhanen zelf ook oren hebben. Ik zou aan de evolutie gaan twijfelen als ze dat geluid alleen voor ons maakten.

  4. Je hebt er weer een mooi informatief en leerzaam logje van gemaakt met knap fotowerk.
    Net als vlinders zijn ook sprinkhaantjes me in de natuur tegenwoordig vaak te snel af. Maar gelukkig zat er vorige week in de tuin wel eentje op me te wachten.

    1. Het was ook mijn eerste sabelsprinkhaan die ik voor de lens kreeg hoor en hij bleef wonderwel onbewogen zitten toen ik hem benaderde…. een ware buitenkans dus. Voor de andere soorten was er wat meer kunst en vliegwerk nodig.

  5. En plus de tes photos qui sont toujours de très grande qualité, j’apprécie beaucoup les explications fournies. Elles nous aident à apprendre sur le petit monde animal; Merci Rudi.

    1. Cela me fait grand plaisir Marie que tu apprécies autant mon blog. Quiconque peut accroître sa connaissance – et son appréciation – de la nature est un pas dans la bonne direction pour la préservation de toute cette beauté.

  6. Van die oren dat wist ik niet, zo leer je op mijn ouderdom nog wat bij hé Rudy

    1. Ha ha ha, zo oud zijn we nu ook weer niet hé 🙂 Geloof me Rudy, ook ik leer dagelijks nog dingen bij over de schoonheid van de natuur, daarom dat ik het ook zo boeiend vind om dit alles voor mijn lezers te mogen doen.
      Fijne dag nog en groetjes.

  7. Allereerst wat een mooie foto’s van de prachtige sprinkhanen. Hier kan je ook weer een hele studie van maken, heel interessant van die oren. Bedankt!

    1. Vooral blij was ik met de sabelsprinkhaan die ik voor de eerste keer voor de lens kreeg en die zich tevens goed liet benaderen, dit in tegenstelling tot het kleine grut in het overige deel van dit blog. Denk niet dat veel mensen weten waar de oren van sprinkhanen zitten hoor, dus vond ik het wel het vermelden waard 😉

    1. Dank je Caroline 🙂 Als je sprinkhanen wil zien, zet je dan eens een uurtje op een zonnige plek in wat hoger gras… je zal ze dan wel beginnen opmerken. Meestal zijn ze erg schuw en springen meteen weg. Wanneer je rustig blijft, dan komen ze wel weer tevoorschijn.

  8. Ton blog devient presque une encyclopédie,Rudi et ce n’est pas pour me déplaire. Il y a peu de temps,j’ai pu reconnaître la sauterelle et le criquet mais après la question-clé,j’ignorais bien des choses.Comme quoi,on apprend tous les jours.
    Merci pour ces superbes photos et les explications qui les accompagnent.

  9. Very well done, Rudi, and you reminded me that grasshoppers’ ears are in their legs – I forgot about that. I don’t see them too often here but when I do, I enjoy it. 🙂

  10. Behalve de prachtige fotoserie heb je het ook weer mooi omlijst met allerlei interessante weetjes. Er zijn veel zaken wat ik hier lees waar ik geen weet van had.

    1. Wel, voor een natuurkenner zoals jij, verwondert me dit een beetje… maar anderzijds ben ik heel blij dat ik jou ook eens iets mocht bijbrengen deze keer. Groetjes en nog vele mooie natuurontdekkingen !

  11. Dat van die sprinkhanen gebruiken als bom of gas detectie wist ik niet.
    Weer iets bijgeleerd vandaag 😉

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.