Bull Machin en Xolo bezoeken Antwerpen

Bull Marchin, ontwaakte vrijdagochtend, 25 augustus, op het Astridplein, vlakbij het centraal station. Meteen vatte hij zijn zoektocht aan naar zijn metgezel Xolo (Sjolo). Half bevroren en bedenkt onder een laag sneeuw vond hij haar op het Sint Jansplein. Zijn warme adem bracht haar terug tot leven en geholpen door de mens ontdeed Xolo zich van de sneeuw en ijsresten die zijn lichaam bedekten. Daarna vertrokken ze samen op pad door  onze stad, een tocht die 3 dagen zal duren en eindigt op zondag 27 augustus.

Een nieuwe realisatie van Royal De Luxe

Het straattheatergezelschap trad al op over heel de wereld, van België, Korea, China, Vietnam, Canada, Australië en Chili tot in Kameroen. Dit jaar stellen ze hun nieuwste Reuzen aan ons voor. Als De Reuzen op bezoek komen, is dat iets heel bijzonder voor de stad. Ze houden honderdduizenden mensen in de ban en hun bezoek zindert nog jaren na.

Wanneer Bull Machin de geur van Xolo waarneemt, snelt hij op haar af. Hij doet er alles aan om haar te redden van de vrieskou. Uiteindelijk komt alles goed en huppelt Xolo weer vrolijk in het rond. Voldaan steekt Bull Machin een dikke sigaar op. Wanneer ze even later bij het MAS (Museum aan de Stroom) arriveren, wacht hen een verrassing van jewelste… een reusachtig bot van een dinosaurus als geschenk dan de stad aan het duo.

Bekijk ook de life beelden in de video onderaan

Foto’s zeggen veel maar bewegende beelden tonen pas echt wat Royal De Luxe hier neerzet. Ook deze reuzen (honden in dit geval) weten zich sierlijk en met de nodige humor door de stad te bewegen. Al vanaf de eerste minuut wisten ze de harten van elke Antwerpenaar te stelen. Hopelijk kunnen mijn videobeelden jullie bekoren en misschien wel aanzetten om naar Antwerpen af te zakken…

Voor alle verdere informatie over DE REUZEN  “Bull Machin” & “Xolo” kan je terecht op onderstaande links:

https://www.dereuzen.be/nl/

64 gedachten over “2023 – n° 051 – De Reuzen in Antwerpen (1)”

 1. Wat een happening. Die uitdrukking op de koppen van Bull Marchin en Xolo. Met een beetje fantasie kan je je – ook op afstand – helemaal inleven in hun hereniging.

  1. Inderdaad Neeltje, ook al zijn het mechanisch aangestuurde constructies, toch krijg je het gevoel dat de dieren echt leven. Het geheel komt met momenten dan ook heel emotioneel over. Leuk dat je er op afstand ook zo van genoten hebt. Misschien keer ik er dit weekend nog wel eens terug naar toe want dit waren slechts beelden van de eerste 2 uren van het drie dagen durende spektakel.

    1. Het gaat ontzettend druk zijn in Antwerpen dit weekend. Gisteren, vrijdag, viel het nog een beetje mee. Hoe dan ook, bij zulke events is het altijd moeilijk om mooi beeldmateriaal te maken, zeker als je geen speciale vergunning hebt om op plekken te staan waar het publiek niet mag komen… Hoe dan ook, ik ga zeker proberen om nog iets meer te brengen Bull Marchin en Xolo.

  1. Graag gedaan hoor maar ik kan je verzekeren dat er niets gaat boven het zelf live ervaren van dit spektakel. De vakantie was reuze, ook daar hoop ik weldra een paar posts over te kunnen brengen.

  1. Dan wens ik jullie een hele fijne dag toe. Het worden vast onvergetelijke momenten en ook het weer ziet er vandaag een stuk beter uit. Genieten maar….

   1. Het is toch echt spectaculair wat ze doen. Maar druk, druk, … geen doorkomen aan. Met dat we zagen welke richting ze uit gingen hebben we even de tram genomen om ze voor te zijn en hadden we een leuk plekje op de Meir. En nu genieten van een koffietje

    1. Aan jullie beelden te zien, waren jullie wel echt op hele goeie plekken hoor. Het was inderdaad een spektakel van wereldklasse. Die koffie zal nadien zal wel gesmaakt hebben.

  1. Heel graag gedaan Karel. Ook al zijn deze beelden alleen maar een weergave van wat er de twee eerste uren te beleven viel, ze geven hopelijk toch een indruk van wat het de rest van het weekend te gebeuren staat.

 2. Zo groots en toch zo cute! Prachtig hoe ze deze kolossen al bewegend een eigen karakter geven en alzo hun eigen verhaal laten vertellen 😀

  1. Zo is dat Anita… Ook al weet je dat het mechanisch constructies zijn, toch weten ze bij de toeschouwers tal van emoties los te weken. Echt weer zo’n gebeuren wat Royal De Luxe tot een wereldberoemde straattheathergroep maakt.

 3. Je bent er weer en hoe…gelijk een mooie serie
  Prachtig om te zien en wat een foto’s
  Genieten 🙂
  ps…fijne vakantie gehad?

  1. Dank je Nellie, dit gebeuren wat Royal De Luxe neerzet, kon ik moeilijk onopgemerkt laten voorbij gaan. Leuk dat je er zo van genoten hebt. Ja, de vakantie was reuze ! Ook daar zullen kortelings wel enkele posts over verschijnen.

  1. Not only fun, many other emotions were also aroused by these two mechanically controlled dogs. The way in which Royal De Luxe organizes such events is characteristic of their worldwide success.

  1. Zeg dat wel Greta, het is een gebeuren dat iedereen zou moeten kunnen bijwonen. Het is een ware rollercoaster van emoties die de omstaanden beleven wanneer ze deze twee honden door de straten van Antwerpen zien trekken. Weer een super dikke pluim voor wat Royal De Luxe, een heel weekend lang, neerzet !

 4. Het lijkt me echt bijzonder, om dit van dichtbij te mogen meemaken. We zagen het hier gisteren op het nieuws. Ik vind het heel impressionant. Zo ook het verhaal dat erbij hoort.

  1. Wat je zegt Hilde, het is zoals we van Royal De Luxe gewend zijn, weer een ongezien gebeuren en we zijn als Antwerpenaars zeer trots dat we ze dit jaar weer mochten ontvangen na een lange afwezigheid. Wie niet aanwezig is heeft onrecht, dus…. op naar Antwerpen !

   1. ‘Wie niet aanwezig is heeft onrecht…’ Ik mag hopen dat het geen verplichting is, Rudi. Parkeerplaats vinden houdt me tegen, net zoals de (te) grote massa die hier wellicht op af komt… Jouw mooie beelden hierover zijn voor mij voldoende.

    1. Sorry, maar wou het zeker niet als een verplichting laten over komen hoor !! Trouwens in de nieuwe parkeertorens rond de stad (o.a. op Antwerpen Linkeroever) parkeer je voor 1 euro en spoor je met de tram rechtstreeks naar de Groenplaats. De tram heeft een halte aan de parkeertoren. Ook ten noorden van Antwerpen (Luchtbal) is een dergelijke parkeertoren met tramhalte. Antwerpen doet er alles aan om het zijn bezoekers gamakkelijk te maken wanneer ze met de wagen komen. Jammer genoeg zijn veel mensen zich daar nog onvoldoende bewust van… Maar uiteraard, zoals je zelf zegt, kan iedereen via TV-beelden, Facebook, Instagram en blogs als deze ook meegenieten van het gebeuren. No hard feelings….

     1. Dat is goed om weten, dat van die parkeergelegenheid. Ik ken Antwerpen onvoldoende daarvoor. Al kom ik er ook wel eens. Het geeft weer nieuwe ideeën.

  1. Ik zou het zelfs niet in uren uitdrukken, ik denk dat het maanden (zo niet, nog langer) zijn om dergelijk gebeuren in elkaar te steken. Gelukkig is het een werk waarmee ze nadien voor een hele lange tijd de wereld mee in trekken. Hun volgende stop wordt Nantes in Frankrijk.

 5. Vraiment très impressionnant le molosse, je lui préfère le chien noir et suis contente de te retrouver.

  1. L’histoire raconte que Bull Marchin a été découvert alors qu’il était un chiot sous un trottoir lors de travaux routiers. Il n’était alors pas plus gros qu’une main. Il s’est caché dans les caves et a appris à lire grâce aux journaux abandonnés au marché local. Du coup, il sait aussi bien que vous qui a remporté le dernier Tour de France ou qui a été élu président. En 2022, il effectue sa première déambulation dans les rues de sa ville natale, Villeurbanne.

   Son ami Xolo est un chien aztèque (du Mexique) qui était ami avec la Petite Géante… (issu d’un précédent événement de Royal De Luxe) C’est un chien sans poils et peut ainsi mieux réchauffer les gens sous les couvertures la nuit. De plus, à chaque enterrement il avait la lourde tâche de guider le défunt vers l’au-delà, pour ce faire (car c’est un chien-dieu) il voyageait dans le temps, figé dans un bloc de glace. (d’où le processus de dégivrage dans la performance)

   Je pensais moi-même qu’ils avaient tous les deux leur propre charme.

   La prochaine ville qu’ils visitent est Nantes (FR)

 6. Dat is nog eens een come back na je vakantie, Rudi.
  Prachtige foto’s van het ontwaken van de beide honden. Bull Marchin is nieuw voor me, Xolo kende ik al, want die maakte vijf jaar geleden zijn opwachting in Fryslân. Indrukwekkende verschijningen in de stad.

  1. Leuk dat de realisaties van Royal De Luxe jou ook bekend zijn. Dan hoef ik je verder niet te overtuigen van het feit dat dit unieke belevenissen zijn die je nooit zal vergeten. Ik vond Xolo echt een schatje, vooral door zijn ondeugendheid 🙂

 7. De Commedia dell’arte lijkt springlevend met dit gezelschap. Ik had al eens opnamen van het vorige evenement gezien, maar wist niet dat het deze groep was. Antwerpen boft maar.

  1. Absoluut, we zijn dan ook heel fier dat we de realisaties van Royal De Luxe al voor de 5e keer mogen verwelkomen in onze stad. Mocht je ooit de kans krijgen om naar één van hun events te gaan…. mis het dan zeker niet hoor, het is méér dan de moeite.

  1. Vooral de combinatie van de sigaar en het logge hoofd van Bull ha ha ha 😉
   De foto’s zijn zeker niet van top kwaliteit, ik nam ze met mijn smartphone uit gemakkelijkheids-overweging.

 8. Hello Rudi,tu reviens en fanfare.J’ai bien aimé les deux molosses articulés mais que de personnes et une machine perfectionnée pour faire vivre ces animaux bien imités d’ailleurs.C’est un beau spectacle et chaque mouvement de l’animal est observé avec minutie.La coordination de l’ensemble est essentielle mais je pense que cette troupe est rôdée.
  Bon week-end à toi.

  1. Les réalisations de Royal De Luxe sont vraiment de classe mondiale, j’en ai déjà vu 3 sur 5 qui ont pu continuer à Anvers. Ce sont des expériences inoubliables pleines d’étonnement et d’émotion. Si jamais vous en avez l’occasion… ça vaut le coup !
   Je te souhaite également un bon week-end.

 9. Sorry, somehow my comment didn’t post – apologies if this is a repeat. This was totally new and captivating for me! I’d not heard of these characters before, and I’m so glad you shared the experience with us. I’ll be on the lookout for more from this street theater group – this was totally impressive!

  1. Hi Sam, as far as I can see, there was no repeat 😉 I’m glad you liked this event so much and you will surely find all further information about Royal De Luxe and their realisations on the internet. The travel around the world, so you never know…. maybe one day you’ll be able to see them in real life.

 10. Het moet inderdaad leuk zijn om zo’n evenement, als bewonder van ‘Het Stad’ te mogen meemaken van dichtbij.
  Ik heb gisteren de beelden al uitvoerig op tv kunnen zien en ben daarmee al dik tevreden. Straks eens genieten van je video’s over dit gebeuren. Hoe was je vakantie trouwens ?

  1. Het waren tot dus ver prachtige momenten die we hebben mogen beleven in onze stad en we zijn dan ook heel erg fier dat we dit gezelschap al voor de 5e keer mogen ontvangen. Ook ik zag reeds de beelden in het journaal en op onze regionale zender (ATV). Doch, ik kan je verzekeren dat het in real life nog veel mooier en zelfs op sommige momenten ook emotioneel is.
   De vakantie was schitterend maar ik ben nog bezig met het uitsorteren en nabewerken van de foto’s. Ik tracht mijn best te doen om weldra ook daar wat meer van te kunnen tonen. De eerste fietsvakantie was dus een 100% geslaagd avontuur. Fijn weekend verder.

 11. Dat is echt wel genieten, mooi .Ik ga proberen vandaag te gaan, we zitten nog in bos

  1. Wel Rudy, ik kan het je ten zeerste aanbevelen. Vandaag zou alles zich grotendeels op Park Zuid (de gedempte zuiderdokken) afspelen. Er zou een race plaats vinden tussen beide honden. Veel plezier hoor, ik heb er alvast heel erg van genoten de voorbije dagen.

 12. Immenses félicitations à tous ceux qui fabriquent ces géants animés ! C’est un formidable travail technique, de l’imagination à la fabrication et même à l’utilisation ! Merci pour le partage ! Bon dimanche et amitiés !

 13. Wat een enorme organisatie en happening. Slim om de bewegende beelden te laten zien, want dat spreekt toch het meeste aan.
  Het lopen van de honden gaat niet vanzelf, de medewerkers zijn er in ieder geval best druk mee.

  1. Het was inderdaad een ongezien spektakel maar dat zijn we ondertussen gewoon van Royal De Luxe. Voor de medewerkers moet het inderdaad hard labeur geweest zijn, die drie dagen…. Video vond ik hier wel de meest gepaste manier om dit event te brengen, al is dit niet mijn “dagelijks ding”. Leuk dat je er toch van genoten hebt.

 14. Ook weer zo’n heerlijke reeks beelden van Bull Machin en Xolo. Was steeds te laat in Antwerpen. Ben een uur onderweg om er te geraken en dan waren de honden al wakker en weg. Moest ik op zoek gaan waar ze zouden kunnen zijn en kwam dus vaak te laat maar heb er zeker van genoten. Ik had alle vorige bezoeken van de reuzen gezien en wilde dit ook niet missen. Hopelijk had je een fijne fietsvakantie .Kijk al uit naar je foto’s

  1. Zelf woon ik er natuurlijk een stuk dichter bij en was reeds om iets voor 10.00 u bij het Centraal Station. (met de fiets). Op die manier was het een stuk eenvoudiger om me snel naar de volgende punten van passage te bewegen.
   De fietsvakantie was zeer geslaagd, ik hoop snel een en ander te kunnen tonen… (weer veel te veel foto’s gemaakt en die moeten nog uitgesorteerd worden en wat nabewerkt ook).

 15. Eine tolle Vorstellung. Ich wusste gar nicht, dass es sowas Interessantes in Belgien gibt. Ein wirklich guter Grund, um nach Antwerpen zu kommen.

  1. Hallo Kasia,
   Die Aufführungen von Royal de Luxe kommen etwa alle 4 Jahre nach Antwerpen und Sie werden sie zweifellos auf den Websites von „Der Sommer von Antwerpen“ finden ( https://www.zva.be/nl/ ). Die Veranstaltung gibt es mittlerweile nicht mehr auf, weil es vorbei ist. Das Royal de Luxe-Programm finden Sie auch auf der eigenen Website (https://www.royal-de-luxe.com/en/news/).
   Sie waren auch in Deutschland zu Gast (https://www.royal-de-luxe). Klicken Sie für Details auf die roten Punkte auf der Karte.
   Grüße,
   Rudi

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.