Natuurgebied Plaslaar

Om de noordrand van de stad Lier te beschermen tegen wateroverlast bij extreme weersomstandigheden, legde de provincie Antwerpen in het jaar 2012 twee overstromingsgebieden aan. Een ervan is het prachtige Plaslaar vlak bij de KMO-zone Duwijck. Ondertussen is dit mooie waterrijke gebied dat eerst schaars begroeid was, uitgegroeid tot een mooie oase van rust voor water- en andere vogels.

Met de fiets door de koude naar Lier

Een kleine twee weken geleden ging ik er nog eens op verkenning. Het was een koude maar zonnige namiddag en de zon stond redelijk laag aan de horizon. Een wandeling door het Plaslaar leverde me onderstaande beelden op.Ze zijn duidelijk overladen  met goud- en roestbruine kleuren. De begroeiing is sinds de aanleg van het gebied ook aardig geëvolueerd van een bijna open waterplas tot een rijkelijk begroeid overstromingsgebied.

Een voormalig grasland zien evolueren tot een dergelijk natuurgebied, doet de hoop op een betere toekomst zeker aanwakkeren.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

60 gedachten over “2023 – n° 085 – Een laagstaande zon”

 1. Ta série m’a ravi les yeux Rudi. J’adore les zones de marais quand autour les herbes et la végétations ont ces couleurs de pain brûlé. Une série SUPERBE, vraiment.

  1. C’était en effet une image très exceptionnelle Marie. Le soleil bas, les roseaux et les feuilles restantes des arbres prirent soudain des teintes dorées.

 2. Uit jouw verhaal krijg ik het gevoel dat er zonder overstromingsrisico weinig te beleven zou zijn geweest. Is dit dan het eerste positieve effect van de klimaatverandering?

  1. Ha ha ha, dat is wel heel kort door de bocht 🙂 Maar moest er daar een water gestockeerd worden, was dit natuurgebied nooit ontstaan, dat klopt wel.

 3. Wat is het toch een prachtig gebied geworden waar heel wat vogels een plek hebben gevonden en wilde bloemen openbloeien rond het wandelpad in de lente en zomer

 4. Wat een prachtig gebied Rudi !
  Een deze weken (als het wat droger is) kom ik dat gebied ook wel eens bezoeken.
  dikke merci voor deze gouden tip !

  1. Heel groot is het niet hoor, je wandelt het in een 40 tal minuten rond. Als je natuurlijk fotografeert, kan het een veelvoud worden. Een zonnige dag en een lage stand van de zon was het recept voor deze reeks.

 5. wat een prachtig gebied is dat Rudi
  en je bracht het voor ons mooi in beeld
  die ruimte voor de rivier heeft op vele plekken voor mooie veranderingen gezorgd

 6. A beautiful soft landscape filled with colour and texture. Whenever I see these examples of man-made natural reserves, I still have hope for a better future for this planet.

 7. Daar ga ik zeker eens naar toe, prachtig in beeld gebracht. Nog een prettig weekend Rudi

 8. Great photos, as usual, Rudi! The “flatlands” would suit me just now (no hills) as I recover from virus (not Covid). 🙋‍♂️

  1. Take good care for yourself Ashley and I wish you a swift recovery.
   You like the flatlands, I like the mountain…. don’t we always want what we don’t have…. but that’s the reason we travel 🙂

 9. Het is inderdaad een hele verandering hoe het nu al is geworden.en daarbij geven de kleuren van deze winter die vermengd is met de herfst ook een fraaier gezicht. Je fotografie was weer heel erg mooi. Bij op de foto klikken en ik er met het kruisje uit wilde deed het niet bij mij dus moest ik dus het blog opnieuw openen en de reactie weer opnieuw plaatsen. Weet niet of een ander dit ook zal hebben want dan lag het aan mij. In elk geval zag ik ook dat de ganzen ook al deze mooie plek hebben gevonden want ik zag er vele zitten en ook in waterplas. Prachtig vond ik ook de spiegeling foto met de bomen.

  1. Dat probleem is me ook bekend bij andere blogs, daarom kijk ik altijd even gans onderaan de webpagina (rechts) of ik “ingelogd” ben op de site die ik bezoek alvorens te reageren. Nadien lukt het vanzelf…. tot je al je cookies verwijdert, dan moet je het voor elke site opnieuw doen (tenminste dat is hoe ik het hier ervaar).
   Bedankt voor de mooie commentaar Tine en ja, het was er heel bijzonder, mede door de lage stand van de zon.

 10. Nieuwe natuur op zijn mooist, Rudi. Je hebt een mooie serie met prachtige kleurschakeringen gemaakt. Dit soort gebieden brengt elk seizoen zijn eigen kleuren, sferen en bewoners op. Het had ook zo maar hier bij ons in de buurt kunnen zijn.

 11. Het is een prachtig gebied geworden. Ook fijn dat het voor jou op fietsafstand is.

  Het probleem waar Tine tegenaan loopt herken ik. Ik heb dat hier en op mijn eigen weblog en op die van Jan. Ik las je reactie bij Tine. Ik zal kijken of het mij gaat lukken met jouw tip.

  1. Het gebied ligt inderdaad ruim binnen het actiebereik van mijn e-bike Jetske.
   Wat het probleem betreft… ik hoop dat je er mee weg kan. Hier lijkt het me wel te lukken, tenminste als jullie probleem en het mijne hetzelfde is. Alvast succes.

  1. Wel dank de Willy, het is echt geen groot gebied maar daarom zeker niet minder mooi. Zeker de laagstaande zon gaf aan dit alles een extra accentje.

 12. Wetlands like this are so important – it’s good to know the provincial government realizes this and the land is protected. Those tree reflections are pretty!

  1. I wish we had much more of these little reserves, we need them so bad.
   Thanks for the compliments, if there is water, there are often nice reflections to photograph 🙂

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.