Lockheed F-104 Starfighter

Neen, we zijn niet op een of andere luchtvaarthappening maar waar zijn we dan wel ?

Wel heel eenvoudig eigenlijk. Net voor de nieuwjaarsdagen reed ik met de fiets voorbij aan de AED studios in Lint, een gemeente in de zuidrand van Antwerpen. Op een deel van de terreinen, met name de bezoekersparking, heb je steeds vrije toegang als voetganger. Laat me nu toevallig weten dat daar iets speciaals te zien is….

Wat is AED studios ?

AED studios is een groot mediacomplex in de Benelux gelegen te Lint. Het bevat infrastructuur voor het opnemen van films, tv-programma’s of om specifieke evenementen te organiseren. Ze beschikken over niet minder dan 25 multifunctionele zalen waarvan 16 studio’s met een oppervlakte die varieert van 45m² tot 3.000m². Daarnaast telt het complex 9 vast ingerichte zalen met professionele audiovisuele apparatuur en een eigen helihaven.

Wat is het verhaal achter deze F104 Starfighter ?

De Lockheed Starfighter F-104 (de voorloper van de F16) prijkt sinds maart 2016 op een stalen constructie bij de rotonde aan de nieuwe ingang. ’s Avonds wordt hij verlicht door twee originele schijnwerpers uit de tweede wereldoorlog. Het toestel is afkomstig van Baarlo (NL) en was een voormalig German Air Force toestel.

 

Achter de keuze van het vliegtuig schuilt een symboliek. “De luchtvaart is ontstaan door de droom van de mens om te kunnen vliegen. Een straaljager is de ultieme realisatie van deze droom. Maar de fantasie van entertainment reikt nog verder. En AED Studios wil dé plaats bij uitstek zijn waar entertainment, zoals film, televisie en events, wordt gerealiseerd, en waar op deze manier dromen ontstaan en worden beleefd.” aldus Filip Van Vlem, communicatieverantwoordelijke bij AED. (Bron: HLN)

Een meer “vliegende start” voor 2024 kon ik me niet bedenken.

Eerlijkheidshalve geef ik toe dat er met foto’s een beetje gephotoshoped is… dus natuurlijk staat dit toestel op een stalen constructie en ja, ik maakte de foto’s op een saaie grjize dag.

Bedankt voor uw bezoek

Volg m’n blog en blijf op de hoogte van nieuw verschenen berichten.

55 gedachten over “2024 – n° 005 – Een vliegende start”

 1. Tes cadrages sur cet avion au sol sont superbes et comme toujours tes informations très intéressantes. Je suis heureuse de voir qu’il n’y a pas qu’aux US qu’il se passe quelque chose côté films ciné et films télé. Merci du partage.

  1. Depuis l’arrivée de VTM (Vlaamse Televisie Maatschappij), une chaîne commerciale, beaucoup de choses ont changé dans le paysage médiatique. Depuis les 20 dernières années, de nombreuses séries télévisées à succès ont été réalisées et ont même été vendues dans d’autres pays. De plus, de nombreuses émissions de télévision sont également enregistrées dans ces studios avec un public en direct. Les productions cinématographiques auront lieu dans une moindre mesure car elles se font généralement sur place, à l’exception peut-être d’un certain nombre de tournages en intérieur qui peuvent avoir lieu en studio.
   L’avion de combat, bien qu’il se trouve sur la propriété privée de l’entreprise médiatique, est un objet très recherché par les photographes. Je laisse aussi un peu libre cours à mon imagination 🙂

 2. De eerste keer dat ik een Starfighter werkelijk bekijk. Slank toestel! Bijna een raket. Filip van Vlems verklaring voor de aanwezigheid van het toestel voor een studiocomplex lijkt me er een beetje met de haren bij gesleept, maar cool is het natuurlijk wel, zo’n vliegtuig voor je deur. Mooie foto’s Rudi!

  1. Dromen en fantaseren mag hé… ook Filip van Vlems 🙂
   Jarenlang was de Starfighter het jachtvliegtuig van de Belgische Luchtmacht. Momenteel zijn ze overgeschakeld op de F16.
   Bedankt Peter voor je reactie.

  1. Ook hier in België staan er nog meer van dergelijke vliegtuigen opgesteld, zo weet ik er nog eentje staan in Wallonië, op een rondpunt vlakbij een snelweg nabij Luik.

 3. Der Starfighter ist in Deutschland mit einem Namen untrennbar Verbunden: Franz Strauß. Einer der schlimmsten Politiker dieser Zeit und damals Verteidigungsminister und verantwortlich für 269 Abstürze und 116 tote Piloten in der Bundeswehr.
  Liebe Grüße, Horst

 4. There is a special place in my heart for all aircraft, and seeing this F-104 is a special treat. Thanks for sharing these great photos!

 5. Mooie fotoserie, en je hebt er ook leuk mee gespeeld.
  Ik ken de Starfighter nog goed als uit mijn jeugd als de voorganger van de F16. Ik heb het altijd een mooi toestel gevonden.

 6. De eerste foto leek in de lucht te vliegen. Gelukkig stond stil op de ijzer paal zegt maar.
  Prachtig dat je daar bent geweest. Mooie foto’s..

 7. Leuk om te weten, bedankt Rudi ! Heb de starfighter altijd één van de mooiste jet fighters gevonden, misschien omdat ik ze als kind veel heb zien vliegen, het was dan ook het snelste gevechtsvliegtuig in het westen in die tijd. Sneller dan de Russische MIGs, en misschien niet zo wendbaar als de huidige F16, maar zelfs sneller dan die.

 8. l’esthétique de cet avion est superbe ! On voit qu’il est fait pour aller très vite ! Joli travail de suppression de son support … on a vraiment l’impression qu’il vole ! Amitiés !

  1. Dank je Nellie, ik wou al langer naar deze plek toe… en dan op een dag, doe je het gewoon 🙂
   Groetjes en nog een fijne namiddag, hier nog steeds geen sneeuw gezien vandaag.

 9. Interessant und informativ, ich hatte von den Studios noch nie zuvor gehört. Danke fürs Teilen.

  1. Ich denke, es ist logisch, dass unsere kommerziellen Kanäle einfach nicht auf Ihrem Kabel zu finden sind. Ich weiß nicht einmal, ob Sie unsere offiziellen nationalen Kanäle (vrt/een/canvas) empfangen können. Wir haben hier zwei deutsche Sender (ARD und ZDF)

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.