Zijn vogels soms ijdel

Toen ik recent op pad was langs onze forten (op zoek naar sneeuw en ijs) zag ik in de verte een grote zwarte gestalte zonnebaden op een dikke tak die uit het water stak. Je hoeft niet echt een groot vogelkenner te zijn om te weten dat het om een Aalscholver ging.

Ik zou nog de hele fortgracht moeten ronden om tot bij de vogel te raken. Toen ik ter plekke kwam stond er een andere fotograaf uitgebreid foto’s te maken waarbij de vogel zich fier van alle kanten toonde.

“Hoe lang kon dit geluk nog blijven duren” bedacht ik bij mezelf. Wat als er voor deze aalscholver nog een twee fotograaf bij zou komen, eveneens gewapend met een in het oog springende 600 mm lens. Zou hij het dan voor bekeken houden.. Rustig wachtte ik af en zie…  de andere fotograaf droop af, dit moest mijn moment worden !

Zoals steeds kan je ALLE foto’s aanklikken om ze in groot formaat te zien.

Toen ik om de bocht kwam zag ik dat er niet één maar twee aalscholver zaten te verpozen. De adrenaline steeg, deze kans mocht ik niet missen. Tot mijn verbazing toonden beide vogels zich van al hun kanten, ondanks dat ze me wel nauwlettend in de gaten hielden. Mijn geluk kon niet op en de Sigma 150-600mm lens bewees weer heel goed haar diensten.

 

Eerder op de dag wist ik nog enkele andere gevederde gasten op de gevoelige plaat vast te leggen. De eerste was een Vlaamse Gaai (beelden weliswaar van iets mindere kwaliteit). Daarna volgenden nog een familie Tafeleenden en  een Wilde Eend  die genoot van de late namiddagzon.

Hoewel het geen zeldzaamheden waren, is hiermee mijn vogelcollectie toch weer iets uitgebreid.

Bedankt voor uw bezoek

Volg m’n blog en blijf op de hoogte van nieuw verschenen berichten.

77 gedachten over “2024 – n° 009 – ’t Geluk lachte me toe”

      1. My sister used to have a book for kids called Everything Poops. 💩 😂 It was in her waiting room.

  1. ha die Rudi
    nee deze mooie vogels zijn gelukkig niet zeldzaam
    je opnamen zijn dat wel , zeldzaam mooi dan
    wat geluk moet je hebben , want ze vliegen weg voor je er erg in hebt

    1. Naar mijn ervaring is de beste moment om ze te fotograferen, als ze ergens op een tak zitten en hun verenkleed (na de visvangsten) terug laten drogen. Jammer genoeg spreidde dit exemplaar de vleugels niet uit, want dat is natuurlijk de pose die je het liefst hebt.

  2. Sehr schöne Bilder lieber Rudi. Die Tafelente durfte ich zum erst Mal auch in unserer Region erleben. Ein Anblick der mich sehr erfreut hat. Kormorane habe ich hier noch nicht gesehen, daher danke für diese wundervollen Aufnahmen.
    Liebe Grüße, Roland

    1. Für mich war es das erste Mal, dass ich die Tafelente einigermaßen gut fotografieren konnte.
      Kormorane kommen hier entlang großer Flüsse und großer offener Wasserflächen sehr häufig vor. Man muss nur Glück haben, dass man nicht zu weit weg ist, um sich wie hier auszuruhen (und abzutrocknen).
      Einen schönen Abend noch Roland und viele Grüße

      1. ja zo wil je hen op de foto , maar dat geluk had je nou net niet , volgende x
        keek ff wat voor lens dat is , een flinke telelens pppffftttt

    1. It was the first time that I managed to photograph this duck (Common pochard – Aythya ferina)
      This duck is a native species here.
      Have a nice evening and lots of greets.

  3. Zo de beelden van de aalscholver zijn echt prachtig…
    Ja zolang je ze niet stoort mag je foto’s nemen.
    Vind ook de vlaamse gaai goed gelukt hoor..

    1. Met aalscholvers moet je het geluk hebben dat ze ergens op niet al te grote afstand zitten te rusten en op te drogen na hun visvangsten. Meestal blijven ze dan wel een tijdje zitten als ze zich veilig voelen. Vlaamse gaaien zijn op dat vlak lastiger te fotograferen in de vrije natuur (tenzij je een voedertafel hebt maar dat is niet het geval hier).

  4. Knappe fotos Rudi, echt mooi. Badend in het zonnetje, wat meer wil je hebben. Ik heb ook eens een Aalscholver tegengekomen in een fortgracht die ook niet vies van wat poseerwerk was, helaas had ik toen net geen grote lens bij, dan vloek je wel even – echt ! Blij voor jou dat je wel deze kans had. Top Rudi.

  5. Aalscholver vliegen bij ons voorbij. Dit zien wij uit de raam. Elke dag. Vaak is dan koppeltje. Best grote vogel. Mooie vogel is dit. Je hebt mooie foto’s van dichtbij gemaakt. Glanzen op de veren zie je heel goed. Vlaamse gaai zien wij hier weinig van. Eenden zien wel meer. Mooie serie foto’s geworden.

    1. Vlaamse gaaien ga je eerder in de bossen tegenkomen, aalscholvers dan weer aan de waterkant.
      Het fort waar ik de foto’s maakte hadden beide dus.

  6. Fotos of the birds are beautiful, but the backgrounds in some of them (rippled water) are absolutely stunning. They would make great abstact photo images on their own.

  7. Van begin tot eind mooie foto’s, Rudi. De aalscholvers staan er prachtig op, je hebt de glans op hun verendek knap in beeld weten te vangen. Het blijven bijzonder vogels met hun haaksnavel. Van de Vlaamse gaai vind ik de tweede foto het mooist. Tafeleenden ontbreken nog in mijn archief.

    1. Dank je Jan voor je oordeel maar wat we verwondert, is dat de tafeleend nog niet in jouw archief aanwezig is. Het is nochtans een standvogel en zou algemeen voorkomen. Wel moet ik toegeven dat ik hem zelf ook voor het eerst voor de lens kreeg.

  8. De aalscholvers gaven voorkeur om lekker te blijven zitten in het zonnetje, doordat ze je bleven in ’t oog houden kon jij wel zulke sprekende foto’s maken 🍀klein gelukse

    1. Als ze na het duiken naar vis nat zijn geworden, zetten ze zich meestal ergens in een boom of op een stronk langs het water om te drogen. Hun verenkleed is niet zo waterafstotend als bij andere watervogels. Daarom zie je ze ook vaak met de vleugels breed uitgespreid naar de zon toegekeerd zitten. Dat zijn de ideale momenten om ze te fotograferen.

  9. Prachtige serie is het geworden, ze zijn fotogeniek de aalscholvers, een beetje pre historisch vind ik. De “gewone” eenden zijn ook prachtig en hier werkte het water mooi mee!

    1. Dank je Willie, aalschovers doen net al reigers een beetje prehistorisch uit, zeker als je hun kop van dichtbij bekijkt.
      Soms schept het samenspel van de rimpelingen op het water en het invallen licht mooie patronen.

    1. Tenzij je een voedertafel hebt opgesteld, is het inderdaad niet makkelijk om een vlaamse gaai in zijn normale doen vast te leggen op foto. Echt top foto’s zijn het zeker niet, maar het zijn wel mijn eerste foto’s van deze vogel.
      Fijne avond nog en groetjes.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.