Heraanleg natuurgebied Wolvenberg

Vorig jaar, in de lente, toonde ik jullie reeds wat beelden van de “Wolvenberg”, een klein natuurgebied gelegen langs de Antwerpse ring. Het gebied is in handen van Natuurpunt en zij hebben de beslissing genomen om het terrein grondig onderhanden te nemen. Dit stukje groen aan de rand van de stad wordt druk bezocht door wandelaars, joggers en hondenbezitters. Meer en meer begonnen deze mensen af te wijken van de bestaande paden en nieuwe doorgangen te maken. Dit alles ging ten koste van de aanwezige natuur.  >>Hier beelden van de Wolvenberg 2023<<

Het voorste deel van het park waar zich ook de Dierentoren bevindt, werd reeds eerder aangelegd en de nieuwe aanplant van bomen slaat duidelijk aan. Of de Dierentoren ook werkelijk onderdak biedt aan alle vernoemde soorten op het infopaneel, viel niet meteen te controleren.

Grondige aanpak

Tijdens de voorbije maanden is er heel wat werk verricht, waardoor het bijna niet meer mogelijk was om een deel van de Wolvenberg te bezoeken. Van alle bestaande paden blijft ondertussen niets veel meer over. De illegale doorgangen werden afgesloten met schermen van strokkelhout. Het nieuwe en enige lusvormige pad dat men nu aangelegd heeft is duidelijk afgeboord  en verloopt grotendeels over vlonders.

Uitkijkplatformen

Wie het nieuwe en best wel avontuurlijke pad neemt, komt langs een aantal platformen die je een mooi uitzicht gunnen over waterpartijen en open plekken in het bos.

Hopelijk wordt door deze heraanleg de aanwezige natuur gestaard van het veelvuldig ongewenst betreden. Door de aanwezige trapvormige hoogteverschillen is het ook niet meer mogelijk voor fietsers en MTB-ers het pad te gebruiken.

Natuurpunt werkt momenteel nog hard verder en zorgt ook voor de aanleg van een aantal poelen waar kikkers, salamanders en andere waterbewoners een onderkomen vinden. De natuur ondergaat dus een grondige transformatie die zeker positieve gevolgen zal hebben op termijn.

 

Weldra meer kleur...

Nu is het wachten op de lente wanneer alles opnieuw in fris groen gehuld is, want momenteel ligt de natuur er behoorlijk kaal en troosteloos bij.  Als de bezoekers de regels blijven respecteren, kan de Wolvenberg een mooi voorbeeld worden van hoe mens en natuur in perfecte harmonie kan samenkomen.

In een volgend blog toon ik jullie enkele vogels die ik op deze koude winterochtend in de Wolvenberg wist te spotten.

Bedankt voor uw bezoek

Volg m’n blog en blijf op de hoogte van nieuw verschenen berichten.

55 gedachten over “2024 – n° 010 – Wolvenberg heringericht”

 1. dat ziet er mooi uit Rudi
  je laat het ons heel goed zien
  nu hopen dat men op de paden blijft ja , en anders zwaar beboeten indien betrapt 🙁

  1. Van dat laatste zou ik zeker voorstander zijn, het probleem is alleen: “wie voert de controles uit”
   Het is niet omdat er wetten en regels zijn, dat daarmee ook alle problemen opgelost zijn. Dat zien we ook dagelijks in de politiek. 🙂

  1. The decking is not there for the water, but rather to prevent visitors from walking among the vegetation, which was previously possible, but is now no longer desirable due to the damage caused and illegal dumping.

  1. Een terugblik op de zomer hé 🙂
   Ja het ziet er en stuk verzorgder uit en ik hoop dat de bezoekers het ook respecteren.
   Fijn weekend nog Nellie.

 2. Very impressive, but a shame the new boardwalks aren’t bicycle-friendly. We have a lot of similar paths in areas of Australia, but the best example is through the centre of our island state of Tasmania. The Header image on this site https://www.taswalkingco.com.au/about-us/ is a good example.

  My nearest boardwalk is Jawbone Conservation Reserve and Marine Sanctuary of which I have excellent photos (but my whole photo library 2010-2024 disappeared 10 days ago and if my computer technician can’t access it and bring it back up online, I at least have about 12,000 images 2010-mid 2022 on my little Mac Air). The photo library is an app (apparently) and if it gets wiped out, it disappears on every Apple Mac back-up to my external hard drive).

  I love the animal towers. I’ve never seen them looking like that before. We have small hollow logs tied to tree tops to act as artificial homes in most parks, gardens, river walks etc.

  By the way, did WordPress do a software update in the past week, the reply/comment page looks different on my computer.

  1. Hi Vicki, we have lots of biking posibilities over here but is is not the intention that bikes use this rather small nature reserve. It’s only about 150 m large and 1 km long. Besides just at the outside of the reserve is a brand new bike path.
   Sorry to say but I always had the feeling that everything that’s connected to Apple, is out of your own controle… Sorry I’m a Windows fan 🙂 I hope the best for you, nobody wants to loose 12.000 images.
   Thanks for the link of “taswalkinco”, I will take a lot at it later this evening.
   There were a few updates of Jetpack, I saw also some changes…
   Greets,
   Rudi

 3. De vele trapjes en houten vlonders zijn wel mooi, en dat mensen zich niet aan de regels houden is iets van alle tijden. Mountenbikers en wielerterroristen mijden snap ik ook heel goed – ben pas omver gereden door zo iemand, die zo met zijn sport bezig was, en ik die alleen maar in zijn weg reed. Maar niet alle mensen zijn goed te been voor al die trappen, en veel ouderen fietsen al eens graag (rustig) in de natuur, dus wel mooi en opgeruimd, maar kon beter denk ik.

  1. Wel Marc, deel gelijk heb je, maar ik vind dat de Wolvenberg zich echt niet leent voor fietsers, er zijn trouwens veel rustige fietspaden in en rond (als je de spitsuren vermijdt) – denk maar aan de fietsknooppunten. Dat de trappen een belemmering vormen voor mensen die minder goed te been zijn, daar heb je dan weer wel een punt.
   Sorry om te lezen dat je in aanvaring kwam met een fietser. Al fiets ik zelf heel veel, ik vind op sommige plekken (zeker tijdens de spits) de fietspaden heel gevaarlijke plekken. Het is me wel duidelijk dat de pendelaars vooral op hun terugweg de frustraties van hun werk moeten kwijtraken op hun fiets…. 🙂

 4. Bijzonder aantrekkelijke realisaties die ze verwezenlijkt hebben aldaar. Heeft een beetje weg van ze ooit hebben verwezenlijkt in De Schorre te Boom. Nu echt benieuwd hoe de Lente het geheel zal inkleden en opfleuren.
  Schitterend verslaggeving en ook de foto’s zijn weer top.

  1. Het al inderdaad een stuk mooier zijn als er weer wat jong groen tevoorschijn komt.. 🙂
   Hopelijk loopt het niet zoals in Boom waar toch wel geregeld dingen worden beschadigd.

   1. Daar schuilt ook ergens mijn vrees Rudi, omdat op Wolvenberg ook landlopers tussen het zeer dicht begroeid struikgewas hun plek vinden om hun tentje op te slaan. De vernielzucht is een ziekelijk aspect, en dat is te wijten aan gebrek van controle.

    Eveneens een fijn weekend Rudi.

  1. Het gebied is amper 150 m breed en 1 km lang, dus een paradijs zou ik het niet noemen… eerder een plek waar de natuur vecht tegen de onmiddelijke nabijheid van de stad, de singel en de snelweg rond Antwepen. Echt niet zo gezond dus voor plant, dier en de mens….

 5. Het lijkt me te afgelikt. Hopelijk gaat de natuur eens flink zijn gang. Voor een fotograaf is dit niets, macro moet je niet aan denken…

  1. Klopt Joke, de macro tijden zijn daar wel voorbij maar ik wil dit wel respecteren hoor, ik snap best waarom deze maartregelen dienden genomen te worden. Er zijn gelukkig nog wel andere plekken rond Antwerpen, al staan die sinds corona ook veel meer onder zware druk nu.

    1. Jammer genoeg wel hé…. maar goed, laat ons hopen dat de mensen die de natuurgebieden bezoeken ook langzaam meer interesse en respect krijgen voor de plekken waar ze rondlopen.

 6. Het is best mooi wat ze gerealiseerd hebben en ja met het andere seizoen ontvangt het meer kleur en is dan wat gezelliger om er te wandelen. Helaas voor mij wel heel ver weg .

 7. Ik ben er nog niet echt van onder de indruk. Om te beginnen maak je op deze manier wel een erg harde scheiding tussen de mens en de natuur. Maar wat ik echt afschuwelijk vind, zijn die trapsgewijze verhogingen. ik zou me echt buitengesloten voelen, mocht zoiets hier worden aangelegd.

  1. Ik snap je standpunt en deel het zelfs maar hier was dit echt nodig, indien men iets van de spaarzame natuur wou overhouden. Dus hoe jammer ook, ik zal hier geen macro opnames meer kunnen maken en ik wil dit respecteren. Of anderen het ook gaan doen (en dan bedoel ik alles behalve de macro fotografen) is zeer de vraag.
   In het open gedeelte werden twee jaar geleden tientallen jonge bomen aangeplant. Ik geef je te raden hoe lang het geduurd heef alvorens de helft ervan werden afgeknapt door “spelende kinderen” (ik ga hier geen verdere definitie geven van wat ik hier als spelende kinderen benoem).

  1. Das hoffe ich aufrichtig Syntaxia
   Ich wünsche Dir ein schönes Wochenende.
   Liebe Grüssen,
   RudiDas hoffe ich aufrichtig Syntaxia
   Ich wünsche Dir ein schönes Wochenende.
   Liebe Grüssen,
   Rudi

 8. WAt is daar mooie omgeving te wandelen. Paadjes en en trappen ziet mooi uit.
  Deze gebied is vrij nieuw uit. Het is daar om te genieten Rudi. Mooie serie foto’s gemaakt. Fijne week.

  1. Het gebied zelf is niet nieuw hoor, het is een restant van de fortenwal rond de stad Antwerpen. Het merendeel van deze wal verdween door de aanleg van de ringsnelweg en de binnensingel (waartussen dit kleine gebied ingebed is. Wat je ziet is enkel de heraanleg die tijdens de voorbije wintermaanden gebeurde. Het oog momenteel inderdaad netjes, hopelijk blijft het ook zo.
   Fijne zondag verder en groetjes.

  1. Nature in Antwerp is very rare, we have to do everything that’s possible to preserve it Starszy.
   I hope there will be respect for what is done in the past months.
   Have a nice sunday and Belgian greets 🙂

 9. In België zijn ze dus van de olifantenpaadjes oftewel het afwijken van de gebaande paden. 😉
  Als ik je serie zo zie dan wordt kosten nog moeite gespaard om gebaande paden aan te leggen. Die vlonders en vlonderpaden kosten kapitalen.
  Fijne avond!

 10. Zo daar wordt veel werk verzet. Als ik dit zo zie zou ik er wel vertrouwen in hebben dat het weer een mooi gebied wordt waarin je heerlijk kunt genieten!

  1. Dat hopen we van harte Willie, er is al zo weinig groen… alles wordt hier gewoon volgebouwd. Gelukkig blijft het bewustzijn van het belang van “natuur” nog steeds groeien.

 11. Dit spreekt me zeker aan en dankzij jouw tip weer een nieuw idee voor als de lente komt. Het ziet er allemaal mooi en netjes uit. Gebieden met vlonderpaden vind ik altijd heel aangenaam om te gaan wandelen.

  1. Ik wil je er wel op wijzen dat dit gebied gelegen is tussen de Antwerpse ring (snelweg) en de binnensingel rond de stad. Het hele gebied is amper een kilometer lang en een 150 m breed. Dit om teleurstellingen te voorkomen 🙂

 12. Hallo Rudi,
  das ist jetzt aber ein ganz tolles Naturschutzgebiet. Da würde ich auch gerne einen Spaziergang machen. So schön mit den Brücken und Treppen. Da gibt es sicher auch sehr viel zu sehen. Sehr schön hast Du alles festgehalten.
  Lieber Gruss Claudia

  1. Ich möchte darauf hinweisen, dass dieses Gebiet zwischen dem Antwerpener Ring (Autobahn) und der inneren Ringstraße um die Stadt liegt. Das gesamte Gebiet ist knapp einen Kilometer lang und 150 m breit. Man kann also schnell rausgehen, aber es ist ein Ort, an dem man für einen Moment vergessen kann, dass man sich in einer Stadt befindet (allerdings mit Ohrstöpseln).

 13. Sam.Rappen

  Excellent work has been done here, glad to see the number of elevated paths which allow the ground water to flow freely underneath. Hope this land will develop a rich riparian culture.

 14. Das sieht im Sommer, wenn alles grün ist, bestimmt idyllisch aus und ist ein schöner Rückzugsort von der Stadt.

  1. Absolut, jetzt sieht alles etwas kahl und trist aus. Im Sommer ist es wirklich schön (obwohl die Skelette der abgestorbenen Bäume Teil der Landschaft bleiben). Letztere werden gerne von den Kormoranen besetzt 🙂
   Vielen Dank für Ihre Antwort(en), Kasia, und einen schönen Tag noch.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.