De Street Art Wall

Met dit blog pik ik terug in op zowel het blog over het Station van Mechelen (meer bepaald de graffiti of de treinen) als die over de Torenvalk (die ik zag onderweg naar Lillo).
Zoals sommigen van jullie nog wel herinneren… Indien je richting Lillo fiets, kom je net voor de “Kruisschans” sluis voorbij aan de waterkeringsmuur ter hoogte van “Total Energies”. In 2021 toonde ik er jullie reeds beelden van.

Deze muur is één van de belangrijkste Street Art Walls in Antwerpen. Kunstenaars mogen hier met de nodige toestemming werken aanbrengen en ook weer verwijderen en/of overschilderen.  Ondertussen is ook het verlengde van deze muur (in de richting van de gesaneerde site van Fort Filip – tot voor kort nog een chemisch stort) in gebruik genomen. De werken die u hier ziet werden op dit stuk nieuwe muur aangebracht.

De totale lengte van de huidige muur is zowat 1,7 km. Op het oudere deel werden ondertussen al een aantal werken vervangen door nieuwe. Voor wie  belangstelling heeft, is het zeker de moeite om nog eens een kijkje te gaan nemen.

Situatieschets

Mensen die zelf een kijkje willen gaan nemen, kunnen de aan de hand van onderstaande kaartjes de te volgen route bekijken die je met de fiets dient te volgen. Wie de tocht slechts in één richting wil rijden, die neemt vanuit Antwerpen de Waterbus naar Lilllo (of vanuit Lillo terug naar Antwerrpen). De afstand Antwerpen (Het Steen) tot Lillo is 17 km.

Wel opletten ter hoogte van de Royersluizen/ Zeevaartschool/Noordkasteel. Door de vernieuwingswerken aan het sluizencomplex en wat verder de werken voor de nieuwe 3e Scheldetunnel, dien je gewoon het goed aangeduide alternatieve fietspad te volgen. (zie kaartjes onderaan)

(klik op de plannetje voor meer details)

Een paar beelden van de vernieuwingswerken van de Royersluizen

De geklasseerde sluiswachterswoning kreeg een gewapende ondersteuning en staat nu temidden van de immense bouwput.

Enkele indrukken van Lillo en omgeving

Lillo is een eeuwenoud polderdorpje langs de Schelde dat ondertussen helemaal omringd geraakt is door het havengebied. Desondanks bleven mensen er wonen binnen de omwallingen van het Fort Lillo. Het is een en blijft een toeristische trekpleiser, net als het aan de overzijde van de Schelde liggende spookdorp Doel.

Deze fietstocht onderneem je best op een ZONDAG omdat het dan rustig is in het havengebied.

Bedankt voor uw bezoek

Volg m’n blog en blijf op de hoogte van nieuw verschenen berichten.

75 gedachten over “2024 – n° 017 – Het kan ook anders”

 1. choices, changes, chances

  Mooie muurschilderingen. Jaren terug zijn we op weg naar Gent wel eens in Lillo geweest, wat ik mij herinner omdat de vriend waarmee wij waren het steevast Lullo bleef noemen. We gingen naar het fort destijds

  1. Lillo of Lullo 😉 het maakt niet uit hoor… Het dorpje bestaat nog steeds en er wonen nog steeds mensen, je kan er lekker eten of gewoon een terrasje doen. In de weekends is het er gezellig druk en binnen de muren hangt nog steeds de sfeer van een ver verleden. Het is zekere niet de plek waar de Japanners voor naar Europa afreizen, maar ik hoorde mijn ouders steeds vertellen hoe ze ’s zomers met de fiets naar Lillo gingen om er mosselen te gaan steken. Het is en stukje pure Antwerpse nostalgie denk ik.

  1. Volgens Marc van “https://www.marc-dblog.be” verwacht met alles klaar te hebben tegen einde 2028.
   Bedankt voor je commentaar Willy, voorlopig blijft het dus nog een tijd lang één grote bouwwerf.

 2. It’s good that graffiti artists have a dedicated area to create and show their work. Unfortunately this probably does nothing to prevent graffiti vandals to wield spray cans elsewhere.

 3. Sam.Rappen

  I really enjoy the freedom and creativity of tag artists. Glad they have at least a few places where their work will be visible for a while.

 4. Streetart ist spannend, es gibt immer mal wieder etwas Neues. Es ist normal, dass sich die Werke verändern, übermalt werden oder neue dazu kommen. Man kann öfters den selben Ort besuchen und jedes Mal aufs Neue überrascht sein. Danke fürs Teilen.

  1. Wenn man ein bis zwei Jahre dazwischen liegt, wird man tatsächlich von neuen Werken überrascht sein.
   Glücklicherweise habe ich auch die Angewohnheit, Lillo regelmäßig zu besuchen und dann an dieser Mauer vorbeizukommen. Immer eine Überraschung 🙂
   Einen schönen Tag noch und liebe Grüße,
   Rudi

 5. Hallo Rudi,
  das sind wieder ganz tolle Aufnahmen. Der Hahn sticht wirklich sehr hervor, der ist auch sehr schön. Die Graffitis sind echt Klasse. Immer wieder erstaunlich was die Künstler auf die grauen Wände zaubern. Ich war gestern auch gerade wieder bei einer Graffitiwand.
  Lieber Gruss Claudia

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.