De Street Art Wall

Met dit blog pik ik terug in op zowel het blog over het Station van Mechelen (meer bepaald de graffiti of de treinen) als die over de Torenvalk (die ik zag onderweg naar Lillo).
Zoals sommigen van jullie nog wel herinneren… Indien je richting Lillo fiets, kom je net voor de “Kruisschans” sluis voorbij aan de waterkeringsmuur ter hoogte van “Total Energies”. In 2021 toonde ik er jullie reeds beelden van.

Deze muur is één van de belangrijkste Street Art Walls in Antwerpen. Kunstenaars mogen hier met de nodige toestemming werken aanbrengen en ook weer verwijderen en/of overschilderen.  Ondertussen is ook het verlengde van deze muur (in de richting van de gesaneerde site van Fort Filip – tot voor kort nog een chemisch stort) in gebruik genomen. De werken die u hier ziet werden op dit stuk nieuwe muur aangebracht.

De totale lengte van de huidige muur is zowat 1,7 km. Op het oudere deel werden ondertussen al een aantal werken vervangen door nieuwe. Voor wie  belangstelling heeft, is het zeker de moeite om nog eens een kijkje te gaan nemen.

Situatieschets

Mensen die zelf een kijkje willen gaan nemen, kunnen de aan de hand van onderstaande kaartjes de te volgen route bekijken die je met de fiets dient te volgen. Wie de tocht slechts in één richting wil rijden, die neemt vanuit Antwerpen de Waterbus naar Lilllo (of vanuit Lillo terug naar Antwerrpen). De afstand Antwerpen (Het Steen) tot Lillo is 17 km.

Wel opletten ter hoogte van de Royersluizen/ Zeevaartschool/Noordkasteel. Door de vernieuwingswerken aan het sluizencomplex en wat verder de werken voor de nieuwe 3e Scheldetunnel, dien je gewoon het goed aangeduide alternatieve fietspad te volgen. (zie kaartjes onderaan)

(klik op de plannetje voor meer details)

Een paar beelden van de vernieuwingswerken van de Royersluizen

De geklasseerde sluiswachterswoning kreeg een gewapende ondersteuning en staat nu temidden van de immense bouwput.

Enkele indrukken van Lillo en omgeving

Lillo is een eeuwenoud polderdorpje langs de Schelde dat ondertussen helemaal omringd geraakt is door het havengebied. Desondanks bleven mensen er wonen binnen de omwallingen van het Fort Lillo. Het is een en blijft een toeristische trekpleiser, net als het aan de overzijde van de Schelde liggende spookdorp Doel.

Deze fietstocht onderneem je best op een ZONDAG omdat het dan rustig is in het havengebied.

Bedankt voor uw bezoek

Volg m’n blog en blijf op de hoogte van nieuw verschenen berichten.

75 gedachten over “2024 – n° 017 – Het kan ook anders”

 1. dat is een mooi ritje Rudi
  genoeg te zien aan kunstwerken en bouwwerken
  die haven is ook enorm gegroeid hé , dorpen verdwijnen zo wat
  havengebied vind ik zo ie zo de moeite waard

  1. Laat ons zeggen dat het een letterlijk een ritje is met twee kanten, aan de ene kant de Scheldeboorden met zijn mooie slikke en schorregebieden, aan de andere kant in hoofdzaak petrochemische bedrijven (goederenterminals liggen eerder langs de dokken, meer landinwaarts). Ja, er wordt hard gewerkt in en rond Antwerpen, zelfs op amper 50 m van mijn voordeur zullen we (net als vorig jaar) weer maanden met werken zitten die verband houden met de volledige vernieuwing van één van de belangrijkst kruispunten in de zuidrand van de stad. Niet enkel in de haven wordt er gewerkt Karel.

 2. Prachtige street art Rudi, echt. Aan de sluiswachterswoning dicht bij de Siberiabrug ben ik – ik denk vorig jaar nog geweest, maar nu ziet het er helemaal erg uit daar, wat zijn ze daar allemaal van plan. Knappe fotos !

  1. Het is echt de moeite om een kijkje te gaan nemen Marc, op enkele maanden tijd is het er totaal onherkenbaar geworden. Waar ooit nog de zomerbar stond (tot voor enkele jaren) is niks meer van terug te vinden. Ze werken bijna tot in de voortuin van de Zeevaartschool !

 3. Hallo Rudi,
  das ist wieder ein super Beitrag! Herzlichen Dank fürs Zeigen. Da werde ich sicher irgendwann vorbeischauen.
  Liebe Grüße Horst

 4. Die muur is echt heel erg de moeite om te zien. Ik wist niet dat ze er nog een (flink) stuk bij aan ‘gebreid’ hebben. Dank dus voor de tip.

 5. Ik heb genoten van je foto’s in iedere paragraaf. Om te beginnen al die mooie muurschilderingen al, de vijfde foto is mijn favoriet in die serie. Mooi dat de sluiswachterswoning behouden blijft. De foto’s in die afbraakserie doen bijna wat dystopisch aan. Zo kun je het daar maar tijdelijk zien.
  Ook de foto’s van Lillo hebben dat wat bevreemdende, dystopische effect.
  Al met al een mooi blogje weer.

  1. En dan toonde ik je nog niet eens de kerkjes van Oosterweel Sint Jan de Dooper en van Wilmarsdonk Sint Laurentius kerk De eeste staat nu ook quasi geïsoleerd in een grote bouwput, het tweede kerkje staat midden in een containerbedrijf. Beiden zijn geklasseerd en moeten gewaard blijven. Ik hoop dat de links werken en dat je ze kan vinden op Google maps.

   1. Die kerkjes staan op bijzondere plekjes tegenwoordig, dat geldt vooral voor de Sint Laurentius kerk. Is het de bedoeling dat die daar gewoon op dat industrieterrein blijft staan?

    1. Ja, beide kerkjes zijn geklasseerd en moeten behouden blijven. Ze vormen in de weekends wel vaker een atractiepool voor zij die door de haven een tochtje plannen.

 6. Zelf heb ik duidelijk voorkeuren…de kraan, de UU en de vogel 🙂
  En dan de laatste 3 foto ‘s
  Ja de zondagsrust doet goed 😉

 7. I like the idea of a 1.7km length of artwork. You must have to be careful not to fall off your bicycle when you are looking at the pictures.

 8. Prachtig, die street art. En een stuk fraaier dan de gemiddelde graffiti. Fijn dat je dit laat zien. Ook de laatste reeks over het droogvallende haventje is leuk. Maar ik ben daar eerlijk gezegd gek op. Met de Deltawerken hebben wij daar niet zo veel meer van.

  1. Langs de Schelde zijn er nog wel een paar van dergelijke droogvallende haventjes overgebleven maar veel ook niet meer…. Meestal verdwenen ze omdat de oevers werden rechtgetrokken en het haventje ook geen enkel nut meer had.

 9. Superb street art and it’s good to have a specific place for the artists to use for their work.

  That construction sight is massive, that’s for sure. Your last image interested me, because I have a similar scene down on the coast (25 min car drive) where the nature reserve and marine sanctuary is shown with the factory and industrial area in the distant background.

  1. The artist love this wall but I never had the chance to meet one of them, while at work.
   Indeed a special sight, the nature reserve covers a stretch of the Scheldt that almost completely dries up at low tide. In the background you can see one of the main container terminals located on the opposite bank. The light of the late afternoon and the threatening gray sky gave the image a somewhat special atmosphere.

 10. Wat een toffe post. Die richting ga ik nooit uit, ik kan niet meer fietsen door een zwaar auto-ongeluk in de jaren 80 sindsdien ben ik een wandelaar. Bedankt dat ik het allemaal kan bekijken op je blog. Prachtig die muurschilderingen Rudi. Bedankt

 11. Je n’aime pas TOUT le street art mais j’aime beaucoup ce que tu as présenté. Les artistes qui ont réalisé les fresques de ce mur sont vraiment de grand talent. Il semblerait qu’ils aient travaillé dans une certaine harmonie de couleurs entre eux et c’est vraiment très beau.
  La rénovation des écluses est une excellente idée et puis cette maison classée méritait bien ça. Pour les polders, nous n’avons pas en France mais ils ressemblent un peu à certains petits canaux quand la mer se retire du côté des Charentes.
  Bonne journée Rudi et merci du partage.

  1. Il y a vraiment des artistes de street art très talentueux, des gens qui sont même bien meilleurs que ceux qui ont peint ce mur ici. Ce qui m’importe, c’est qu’il s’agisse d’images significatives et qu’elles ne dégradent pas les murs ou les véhicules avec un travail de pulvérisation agressif que personne ne comprend.
   La rénovation des écluses vise principalement à augmenter la capacité, les anciennes écluses n’étaient adaptées qu’à la “navigation intérieure” (les bateaux qui naviguent sur les canaux).
   Il y a en effet une certaine similitude entre les petites réserves naturelles marémotrices et ce que l’on voit à certains endroits le long des côtes.

 12. Mooie schilderen op de muren. Hun hebben heel gaaf gedaan. Knap! Wat is daar veel te zien Rudi. Overal zijn hun bezig. Gebouw met spiegeling gebouw is heel apart te zien op de foto. En duidelijk foto’s waar het is. Leuk gedaan zo. Haan valt wel erg op. Goed gezien. Fijne dag.

  1. Om eerlijk te zijn, ik heb totaal geen idee waarom die rode haan in Lillo is neergezet op het dak van het oude tolgebouw – opvallen doet hij heel zeker 🙂
   Bedankt voor je leuke commentaar en nog een fijne dag gewenst.

 13. Naar de somber en grijze achtergrond van activiteiten in de sector vervuilende industrie, bieden deze in graffiti gespoten muren op verfrissende blik. Mocht ik graag met de fiets rijden, dan nog zou ik zeker niet deze omgeving uitkiezen, gezien de niet al te aangename en gezonde lucht om in te ademen. Maar anderzijds is het natuurlijk heel tof van je Rudi om het op deze manier in beeld te brengen, anders wisten we het bestaan er niet van.

  Die graafwerken om en rond het havenhuis en het gewezen royerssluis legt nogal ’t een en ’t ander bloot. Wat een ondergrondse partij aan oude muren, zoals ik merk op sommige foto’s. Maar het gaat er indrukwekkend uitzien, vanaf het ogenblik alles zal afgewerkt zijn. Hier een foto hoe het er moet uitzien: https://www.pzc.nl/antwerpen/royerssluis-krijgt-grootste-autonome-waterkeringsmuren-ter-wereld~ad6e480c/208773315/

  Het is in die omgeving in ieder geval een activiteit van jewelste, de bouw niet enkel van de sterk vergrootte sluis, maar ook de bouw van een nieuw vijzelgemaal die in totaal een maximaal debiet van maar liefst 8.000 liter water per seconde kunnen verwerken. Het einde is nog lang niet in zicht, voorzichtigheidshave houdt men het op eind 2028.

  Prachtige foto’s en zeer aangenaam leesbaar blogbericht.

  1. In het weekend valt het nog wel mee om daar te fietsen hoor, rekening houdend met hoe de wind staat 🙂 In de week zal je me er niet snel vinden.
   Bedankt voor je aanvullingen en de zeer informatieve link over de werken die gaande zijn 🙂

 14. Hallo Rudi,
  die Graffitis sind echt Klasse. Ich mag solche Gemälde sehr gerne. Es gibt viele tolle Künstler die aus Grau viel Buntes machen.
  Auch die anderen Bilder sind Klasse.
  Lieber Gruss Claudia

 15. J’aime le “Street Art” quand il mérite vraiment le terme d’ “art” ! Ce qui est le cas ici ! Ce sont de vrais artistes qui ont fait ces tableaux ! Merci pour ce partage … et les autres ! Amitiés Rudi !

  1. Merci Guy, ce mur est l’un des lieux de street art les plus connus autour d’Anvers, mais plus encore au centre se trouvent de nombreuses façades peintes avec des œuvres d’une qualité artistique encore plus élevée.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.