Golvende overkoepelingen

Zoals beloofd neem ik jullie vandaag mee naar Mechelen, zo’n 20 km ten zuiden van Antwerpen. Vorig jaar ging ik reeds een kijkje nemen bij het in aanbouw zijnde station en ik vroeg me af hoe ver der werken ondertussen al gevorderd zijn. Dus het leek me een leuk idee om met de fiets via de Fietsostrade n°1 (een fietssnelweg die de spoorlijn Antwerpen – Mechelen – Brussel volgt) een kijkje te gaan nemen.

Ooit zag het station van Mechelen er zo uit (klik op de foto voor meer info)

En zo zag het station er uit tot voor enkele jaren.

Een grondige aanpak moet resulteren in een architecturaal kunstwerk.

Dit is hoe het nieuwe station er over een aantal jaren zal gaan uitzien.

Het station in enkele cijfers

 • Het definitieve ontwerp uit 2011 zorgt voor een meer kostenefficiënte versie t.o.v de originele plannen.
  (door de inzet van ETFE luchtkussens)
 • Het nieuwe station zal 12 sporen  herbergen (10 in het oude) kan meer dan 20.000 reizigers per dag aan.
 • Het basisidee voor de golvende perronkappen is  gebaseerd op de honderd meter verderop gelegen monumentale spoorbruggen.
 • Er zal ruimte zijn voor 5.000 parkeerplaatsen voor fietsers en een parkeergarage voor 2.000 wagens.
 • Er komt een totaal vernieuwd busstations met een directe ondergrondse verbinding naar de nieuwe 4-baansweg die onder het station door loopt.
 • Totale oppervlakte; 17.000 m²
 • De totale bouwkosten belopen € 310 miljoen en nog een bijkomende € 80 miljoen voor planning en onteigeningen.
 • De oplevering van de werken is voorzien voor 2030.

Dwarsdoorsnede van het station – klik op de foto voor meer uitleg over de 2e bouwfase

De huidige stand van zaken

Op dit moment is de overkoepeling van één spoorbundel (spoor 11 en 12) quasi volledig afgewerkt. De sporen zijn in gebruik zoals je kan zien op de foto’s (lager in dit blog). Ook is de  indrukwekkende en volledig doorzichtige oostelijke zijwand over de volledige lengte van het station helemaal klaar. Hij geeft reeds een idee van hoe het station zal gaan ogen aan de stadskant (westelijke kant) waar zich ook de hoofdingang zal bevinden.

 

Momenteel wordt aan de stadskant hard gewerkt aan het plaatsten van de stalen draagconstructie boven de eerste twee sporenbundels. Verder bevindt er zich ook nog een grote bouwput, parallel aan het station waar gewerkt wordt aan de ondergrondse infrastructuur (o.a. toegangskokers tot de vertrekhal en fietsenstallingen).

De werken aan de kant van de stad Mechelen (westelijke zijwand en hoofdingang)

Toepassing van ETFE luchtkussen

Opmerkelijk om te weten is dat de transparante wanden alsook de horizontale delen bestaan uit ETFE luchtkussen. De luchtkussens worden op druk gehouden door compressoren die zich op het dak bevinden. Enkel het onderste deel van de zijwand bestaat uit glas. (zie video voor meer info)

De afgewerkte oostelijke zijwand (achterkant van het station)

Timelapse video over het aanbrengen van de ‘ETFE luchtkussen‘ wand

Het afgewerkte gedeelte van het station (binnenzijde)

Binnenzicht in het reeds afgewerkte gedeelte van het station (spoor 11 en 12).

Een station om fier op te zijn, maar geldt dat ook voor onze treinstellen ?

Ik weet niet wat jullie gevoel hierbij is, maar ik schaam me diep wanneer buitenlandse toeristen kennis maken met onze treinstellen… Zeker 80 % van het rollend materiaal is bewerkt door mensen die blijkbaar genoeg geld verdienen om voor duizenden euro’s aan spuitbussen leeg te spuiten op de NMBS rijtuigen… zelfs tot op de ramen toe !

Wel heerschappen van de NMBS, wat is jullie mening hierover ? Hoe bestaat het dat deze mensen ’s nachts toegang hebben tot deze treinstellen en hun gang kunnen gaan ? Dit is een regelrechte schande !!

 

Pittig detail: de TGV treinen lijken hier op wonderbaarlijke wijze wél aan te ontsnappen.

Hopelijk wordt dit prachtige station niet het doelwit van deze “kunstenaars”

Bedankt voor uw bezoek

Volg m’n blog en blijf op de hoogte van nieuw verschenen berichten.

90 gedachten over “2024 – n° 015 – In aanbouw”

 1. Zal heel speciaal zijn als het af is. Wat er tot voor kort stond was dan ook echt helemaal niks. En ja, die treinstellen zijn vreselijk. Hoe kan het toch zover komen? Dat zie je in het buitenland toch niet!

  1. Ondertussen hoorde ik van één van mijn volgers uit Frankrijk, dat ze daar ook kampen met dit probleem… maar net zoals bij ons blijven de TGV stellen ook daar ervan gespaard.
   Het zal zeker een hele verandering zijn tegen wat er tot voor kort stond. Zo gebeurt het vaak hé, wachten tot het niet meer om aanzien is en dan pas ingrijpen, in plaats van geregeld onderhouden.

  1. Thanks Tommy, this building site will be followed in the years to come….
   So, we agree about the terrible paintings on the trains 🙂
   Have a good night.

 2. Het lijkt wel alsof er weer een wereldtentoonstelling op nakende is, want overal is men van die waanzinnige realisatie aan het neerpoten. Niettemin heb jij er ook mooi werk van gemaakt in deze blogpost, zeer gedocumenteerd. Het zal er in ieder geval veel aantrekkelijker uitzien dan wat het was.

  1. Dat laatste is niet moeilijk Marc, het station was echt wel aan een grondige aanpak nodig.. maar dit project is inderdaad heel ongezien. Waarschijnlijk in navolging van de stations van Luik, Bergen en ook in Gent is men aan het werken (dacht ik).

 3. Dit is natuurlijk wel gekend terrein voor me, Rudi. In Mechelen kom ik heel graag, dan wel meestal met de auto. Ik passeer dus geregeld aan dit nieuwe station in opbouw. Heel benieuwd hoe het eindresultaat er gaat uitzien. Ik vind het wel iets hebben met dat golvende dak.

  1. Het wordt op zijn minst een zeer in het oog springend station, heel anders dan dat er tot voor kort nog stond. De perrons waren trouwens ook aan een grondige opknapbeurt toe en die krijgen ze nu héél zeker.

   1. Het vroegere station herinner ik me ook goed. Als student kwam ik er vaak.
    Mechelen over het algemeen is in positieve zin veranderd, zo ook de binnenstad waar men vlietjes terug heeft opengelegd.

    1. Helemaal waar, ik heb ooit nog een aantal jaren in St Katelijne Waver gewoond en toen kwam ik ook geregeld in Mechelen. Ik zag er in die jaren inderdaad heel wat veranderen in de goeie zin.

 4. Generally I like modern architecture, but the new station design leaves me unmoved. Let’s look at the bright side: it’s certainly better than the version from a few years ago,

 5. Het station op de eerste foto vind ik het mooist. 😉
  Het wordt wel een futuristisch station.
  Graffiti kan op bepaalde plekken heel mooi zijn, maar ze hoeven niet alles eronder te kliederen.

  1. Zoals je het op de eerste foto ziet, zou het dus in zijn totaliteit moeten worden, maar dat gaat nog wel een tijdje duren.
   Ik zal nog wel voor een update zorgen in de komende jaren.
   Fijn weekend Jetske

 6. Jammer dat het oude gebouw niet is behouden, maar wel goed dat het huidige wordt vervangen door het nieuwe!
  Wat een prachtig werk gaat dat worden.

  Je gaat ons vast op de hoogte houden van de vorderingen.

  Wat betreft de graffiti op de treinstellen en je hoop dat deze kunstenaars het nieuwe complex met rust laten…..ik hoop het met jou mee.

  Groet,
  Hans

  1. Denk dat aan het oude gebouw weinig te redden viel Hans, het historische gebouw daarentegen vond ik wel prachtig maar dat is al veel langere tijd neergehaald.
   De overkappingen zullen zeker prachtig zijn wanneer alles klaar is. Hoe de aanblik wordt van de hoofdingang blijft voor mij een vraag. Momenteel is het daar één grote bouwput.
   Ik zal zeker nog wel terugkomen op dit station in mijn blogs.
   Kennen jullie dat graffiti probleem ook op de voertuigen van de NS. Ik dacht dit nog nooit gezien te hebben of ben ik mis Hans ?

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.