Kaboutermutsen

Gisteren liep ik door een kleine beboste zone die bekend staat als het Leeuwerikenbos. Of er ook leeuwerikken wonen weet ik niet maar ik trof er een leger van kabouters aan die, getooid met hoge puntige mutsen, naarstig aan het werk waten. Ten minste, dat dacht ik gezien te hebben…. Wetende dat kabouters enkel in sprookjes bestaan, ontwaakte ik uit mijn droom en realiseerde me dat het hier ging over de grote schutbladen van een groep Gevlekte aronskelken (Arum maculatum). Het was trouwens niet de enige groep, ik trof ze in niet onbelangrijke hoeveelheden aan zelfs.

Geur van rottend aas

De gevlekte aronskelk is in België en Nederland een vrij algemeen voorkomende plant. Hij gedijt in eutrofe, kalkrijke en vrij vochtige loofbossen. Vochtig was het er dit voorjaar voldoende, misschien vandaar hun opvallend talrijke aanwezigheid. Ook nabij heggen en in de buurt van Daslook en Longkruid (Pulmonaria officinalis) komt de plant voor. Dit laatste kruid met blauwe bloemen was hier ook duidelijk aanwezig (zie allerlaatste foto in dit blog). De bloeiwijze verspreidt een geur van rottend vlees, wat vliegjes aantrekt. Ze glijden langs de gladde schutblad tot helemaal onderaan in de bloem. Pas de dag erna, als het schutblad duidelijk ruwer is geworden, kunnen de insecten overladen met stuifmeel, de bloem weer verlaten.

Kijken mag, aankomen beter niet

De gevlekte aronskelk wordt zo’n 20 tot 40 cm hoog en bloeit in april en mei. De bladeren zijn tamelijk groot en pijlvormig. Zowel het blad als het schutblad van de bloem vertoont paars-zwarte vlekken. De vruchten van de aronsklek zijn rood van kleur en staan in groep op een centrale as. De bessen bevatten oxalaten van saponinen die de huid, mond, tong en keel irriteren. Ook kunnen zwellingen van de keel, ademhalingsmoeilijkheden, brandende pijn en maagklachten optreden. De plant zelf is giftig in verse toestand, iets minder in gedroogde vorm.

Niet te verwarren met...

De Italiaanse aronskelk (Arum italicum) heeft een witte nervatuur op het blad en heeft geen zwarte vlekken op het blad. Nieuwe bladeren verschijnen in het najaar terwijk die van Gevlekte aronskelk in het vroege voorjaar verschijnen. De vruchtaar is groter (7-20 cm), de bessen zijn groter (1 cm). Bij de Italiaanse aronskelk is het knotsvormige deel van de bloem geel van kleur.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

51 gedachten over “2023 – n° 019 – Insectenval”

  1. Je connais des fleurs aux allures proches mais pas celle-ci. Merci pour la découverte et les explications toujours intéressantes. J’aime me cultivee en visitant les sites amis.

    1. Il existe plusieurs espèces de cette famille de plantes, chacune ayant son propre habitat. Il est logique que les espèces présentes dans votre région soient différentes. Bon week-end Marie.

  2. Je ne connaissais pas du tout cette plante mais tes superbes photos et explications ont été une belle découverte…
    Bon week-end à toi Rudi 🙂

  3. Waar je nu door bossen loopt, kom je ze tegen. Eigenlijk vind ik het een prachtige bloeiwijze. In de herfst opvallend rood- orange bessen op een steeltje. Spelende kinderen in bossen wel uitleggen dat bessen erg giftig zijn.. Net zoals dieren hun jongen leren wat giftig is zouden mensen- moeders dat ook moeten leren aan hun kinderen. Prachtige beelden van deze schoonheden.

    1. Dank je Marylou, het zijn inderdaad opvallende verschijningen, zowel nu als later in het jaar. Meestal is het altijd wel goed om op te passen met alles wat rood is in de natuur (op aardbijen na) 🙂

  4. Ik heb de Italiaanse soort in de tuin,maar ik haal de bloem er altijd uit omdat ik bang ben dat de kleinkinderen ze gaan plukken. Ik wist niet dat het blad ook giftig is.

    1. Inderdaad, de hele plant is giftig, ook de ondergrondse delen. Kinderen dus goed op de hoogte brengen is de boodschap. Misschien beter dan de bloem afsnijden want dat is natuurlijk eeuwig zonde en haalt het gevaar niet weg.

  5. De vruchten was ik ook al eens tegen gekomen en vroeg me toen af, om welke plant het ging. Intussen gebruik ik zo’n app (Obsidentify) om dat op te zoeken. Je hebt er weer een mooi naslagwerk van gemaakt Rudi.

    1. Die app is me ook bekend en werkt tamelijk goed 😉 Leuk dat je nu ook weer waar die rode bessen op steeltjes vandaan komen. Fijn weekend verder Hilde.

    1. Inderdaad maar dit jaar lijkt het alsof hij plots overal opduikt in vergelijking met vorige (veel drogere) jaren.
      Opletten, ook de bessen zijn giftig !

  6. Dank voor dit mooie biologielesje, Rudi. Dergelijke oranje bessen heb ik wel eens in een bosrijke omgeving zien staan, maar dat was dan in Frankrijk. Hier inde buurt ben ik ze nooit tegengekomen, voor zover ik me herinner.
    Prettig weekend verder.

    1. Klopt Jan, blijkbaar komen ze in bepaalde delen van Nederland minder voor en zoals je ook zegt, ze houden van bosrijke omgevingen. Wat mij nu vooral opvalt, is dat ze echt veel talrijker tevoorschijn komen in vergelijking met de vorige (drogere) jaren. Echt een wereld van verschil hoor ! Nog een fijne zondag gewenst !

  7. Deze kelken heb ik niet eerder gezien,. Wat zijn ze mooi om te zien. Prachtig foto’s om laten zien.
    De andere is ook prachtig te zien. Het is zonnig. Fijne dag.

    1. Blijkbaar komen ze in Nederland minder frequent voor en ze groeien ook enkel in loofbossen. Misschien woon je in een streek die niet echt geschikt is voor aronskelken. Fijne zondag nog en geniet van de zon !

  8. Dat was een mooi lesje plantkunde. En dat is je wel toevertrouwd. 😀
    We hebben ook een variant in de tuin, in een rommelhoekje. Volgens mij de gevlekte. Die van ons zijn nog een overblijfsel van de vorige eigenaar.

    1. Graag gedaan Jetske. Leuk dat je ze in je eigen tuin hebt, zo kan je er elk jaar opnieuw van genieten. Wel eventuele kindjes (groot en klein) waarschuwen voor de gevaren hé.

  9. Very interesting, Rudi, thank you. This is an interesting plant. There aren’t any native Arums where I live but a plant that I’ve written about, the Swamp lantern (Lysichiton americanus) is also in the Araceae family and shares some characteristics with Arum maculatum.

    1. I remember your blog about Lysichiton americanus (we call it the “Gele aronskelk” = Yellow arum). There is one place in Belgium (in an arboretum) where they introduced this arum.

  10. Ik heb altijd geweten dat kabouters bestaan, je hebt dat weer mooi bevestigd. Mooi tekst over de aronskelk, wist trouwens niet dat ie giftig is. Nuttige info dus.

  11. De plant ook al eens ontmoet maar jouw fotos waren veel mooier en zeker ook de beschrijving daarbij. Heb het een beetje druk maar ik volge je wel als ik even tijd hiervoor hebt.

    1. Bedankt voor het complimentje Tine en leuk dat je de aronskelken zelf ook al ooit gevonden hebt. Alle begrip dat je niet steeds in de mogelijkheid bent om op elk nieuw blog te reageren hoor 😉

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.