Anders of toch ook weer niet

Laatst toonde ik jullie de Kievitsbloemen uit het geslacht Fritillaria. Wel, binnen diezelfde familie blijvend komen we deze keer uit bij de Keizerskroon (Fritillaria imperialis). Als we de afzonderlijke bloemen in de krans bekijken en we denken het dambordpatroon even weg, dan wordt het wel duidelijk dat er een verband moest zijn.

Halskragen van hemden stijven

De plant kwam in de 16e eeuw in onze contreien terecht vanuit Turkijke, Iran en Kashmir. De plant groeit daar tot op zeer grote hoogte (tot op 3.000 m) en dat verklaart ook wel dat hij zij ons goed weet te gedijen. Meestal kennen we hem als tuin- of parkplant. De giftige wortel (bol) bevat enorme hoeveelheden zetmeel waardoor hij vroeger werd gekruikt voor de aanmaak van stijfsel om halskragen te stijven. Altijd handen goed wassen als je deze plant hebt gemanipuleerd. Let ook op met kinderen, waarschuw hen tijdig.

Druppelende nectar

De Keizerskroon produceert, net zoals de Kievitsbloem, rijkelijk nectar. Als je ’s ochtend de bloemen aanraakt, kan het zijn dat je de nectardruppels uit de bloem ziet vallen. Dat insecten deze beide bloemen graag bezoeken, lijdt dus geen twijfel !

Bloei- en planttijden

Keizerskronen plant je best van augustus tot september. De bloei valt in de maanden april en mei. Plant de bollen zo’n 30 cm diep. Laat na de bloei de keizerskroon rustig afsterven, in dat proces doet hij krachten op voor volgend jaar. Eens de plant verschrompeld is, verwijder je de bovengrondse delen.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

47 gedachten over “2023 – n° 016 – Keizerlijke schoonheid”

 1. Délicieuses ces petites clochettes rouge orangé. Vrai qu’il y a un air de famille avec les fritillaires, ce qui prouve que Dame Nature a beaucoup d’idées pour nous offrir des fleurs toutes plus belles les unes que les autres.

 2. ik ken hem en heb juist een post klaar. Deze plant die hier ook in de tuin groeit, is een gele, rode heb ik zelf niet.

 3. Een bijzondere plant en bloem. Wij hebben deze ook wel in de tuin gehad, bedenk ik mij nu, nu ik dit bij jou lees.
  Bijzonder dat deze zoveel nectar geeft. Inderdaad een el dorado voor de insecten.
  Fijne avond.

 4. wat een schitterende bloem Rudi
  mooi in beeld gebracht en wat een goede info er bij
  daar maak je toekomstige liefhebbers wijs mee
  rustige avond groet

 5. Ik heb deze bloemen nooit gezien. Mooi dat je tegen kwam. Je hebt wel schoonheid foto’s van gemaakt. Mooie kleur heeft deze bloem. We wensen je een mooie zonnige dag toe.

 6. Wist niet dat er familiebanden met de kievitsbloem waren, maar het is wel duidelijk na jou uitleg en prachtige foto’s van deze schoonheden.

  1. Ze behoren al vast tot hetzelfde geslacht “Fritilaria” wat niet altijd hoeft te betekenen dat er ook uiterlijk bepaalde overeenkomsten zijn hoor.

  1. Maybe I’ve choosen the most beautiful ones. They have been planted in a wide field in the hope that the plants can start their own live from now on and multiply by nature.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.