Heel soms lacht het geluk je echt toe

Trouwe lezers zitten waarschijnlijk al een paar dagen vol spanning te wachten op een verrassing die ik hen beloofde. Wel, de foto’s zijn ondertussen door mij uitgesorteerd en een aantal ervan heb ik bewaard voor dit blogje. Waar het over gaat… wel over de Buizerd (Buteo buteo) en middelgrote tot grote roofvogel uit de familie van de havikachtigen met een spanwijdte tussen de 1.1 – 1.4 meter en een lengte tussen de 40 – 56 cm voor de volwassen exemplaren.

Eerder een schuwe vogel

De buizerd toont zich niet gemakkelijk, soms zien we hem hoog in de lucht spelen in de stijgende luchtstromen. Wanneer hij ergens zit te rusten, is hij één en al aandacht en ontgaat hem niets, nieuwsgierige blikken tolereert hij zelden. Vaak heb je nog de meeste kans op hem te bewonderen vanuit de wagen als hij, gezeten op een paal, de weide afspeurt naar iets eetbaars.

Een echt buitenkansje

Toen ik laatst in één van onze grotere parken op wandel was had ik al een paar keer een buizerd zien opvielen vanuit een hoge boom. Op het moment dat ik huiswaarts wou keren, viel mijn oog op iets bruins in een met klimop overgroeide boom. Deze stond aan de overkant van een vijver – ik schat op een 100-150 meter. Mijn telelens gaf uitsluitsel, het was een buizerd die zat te genieten van de late namiddagzon.

Of wachtte hij op iets anders....

De sluiter van mijn camera begon overuren te draaien. Maximaal ingezoomd (600 mm) hoopte ik foto’s te kunnen maken van voldoende kwaliteit die na het croppen nog bruikbaar zouden zijn. Gelukkig viel dit nog heel goed mee. Na een 10 tal minuten gebeurde er iets dat zorgde voor mijn “tot hiertoe meest spectaculaire fotomomenten”. De buizerd bleek een dame te zijn en je raad het misschien al… het mannelijk gezelschap verscheen ten tonele. Wat er toen gebeurde zie je hier onderaan in de fotocarrousel.

 

Het zijn een 15-tal beelden van best unieke momenten ! Met de muis kan je de carrousel stopzetten en je kan elke foto aanklikken om ze in volledig formaat te zien.

De rust keerde terug

Na het hele gebeuren bleef mevrouw een beetje verweesd achter. Het heerschap posteerde zich op een boomtop in de buurt. Na zo’n 5 minuten koos hij voor het vrije luchtruim. Zij keek hem duidelijk nog even na. Ik vond het een geweldige ervaring om dit alles te mogen aanschouwen en vooral… waarschijnlijk worden er ergens in het park weldra jonge buizerds geboren. Misschien weet ik op een dag ook hun nest nog te lokaliseren.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

91 gedachten over “2023 – n° 015 – Opwindende fotomomenten”

 1. Very good work indeed. There are many buzzards round here but they never stay still for long enough for me to get anything like such good pictures as you took. Well done.

 2. “Buteo buteo” zelfs zijn naam klinkt als een lokroep, unieke beelden kon je vastleggen, once in a lifetime, de juiste man op de juiste plek op het juiste moment, dat is echt documentaire- materiaal, proficiat!

  1. Heel af en toe zit het geluk dermate mee dat het je dit soort unieke beelden oplevert. Ben er dan ook ontzettten blij mee en wou mijn lezers dit absoluut niet onthouden, dat spreekt voor zich 🙂 Bedankt voor de complimenten en nog een fijn weekend gewenst.
   Groetjes,
   Rudi

  1. Dank je Rudy en dat bijna allemaal in onze achtertuin van onze stad hé. Jij zou in de bossen meer kansen moeten krijgen om dergelijke taferelen te mogen aanschouwen, bedenk ik me dan. Groetjes hoor !

  1. Geen probleem hoor, een tijdsdruk om mijn blog te bezoeken is er totaal niet 😉
   Leuk dat je de foto’s van de paring van de buizerds wist te waarderen en natuurlijk ook dank voor het bezoek dat je bracht.
   Altijd welkom hoor.

  1. Ja Liesbeth, mazzel was het zeker….. was heel blij dat ook deze foto’s tot stand zijn kunnen komen zodat ook jullie er hier van kunnen meegenieten. Bedankt voor je reactie en nog een fijne avond.

  1. Thanks Steve, I just was very lucky to have withnessed this. I was realy proud to have these shots. Maybe I never have such a chance anymore in my life.

 3. Beautiful moment, beautifully captured! As you know, “buzzard” is a commonly (and mistakenly) used term here in the US for Black Vulture (Coragyps atratus) or Turkey Vulture (Cathartes aura). After seeing your fabulous photos, I’ll never make that mistake again!

  1. I know Sam, Steve Schwartzman made the same remark in one of the previous reactions above 🙂
   Thanks for reminding. Have a nice weekend and greets.

  1. Dank je Elly, ook ik stond versteld van de resultaten want geef toe…. het is toch altijd wat afwachten wat je van dit alles mee naar huis neemt.
   Fijne avond nog en groetjes,
   Rudi

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.