Kleine boomacrobaat in actie
Dat vogelfotografie niet eenvoudig is, was me al langer bekend maar wat doet men als je tijdens je ochtendwandeling totaal onverwacht een leuke vogel in het oog krijgt en beseft dat jouw 600 mm lens thuis ligt.
Proberen maar
Vanop een voetgangs-/ fietsersbrug merkte ik deze Boomklever (Sitta europaea) op. Hij bevond zich bijna op ooghoogte en was druk bezig met zoeken naar voedsel. Zou mijn 200 mm lens volstaan? Proberen maar, dacht ik bij mezelf… Hier de resultaten en ik geef toe, er kwam wel wat croppen aan te pas.
Kleven en metselen
De Boomklever is onze enige inheemse vogel die zowel omhoog als omlaag loopt over de boomstammen. Hij hangt zelfs geregeld ook ondersteboven aan takken. Zijn naam is dus zeker niet onterecht. Ze maken hun nesten in allerlei holen en ze verkleinen de opening van hun broedholte met eigen metselwerk (gemaakt met modder). Dit metselen blijven ze vaak nog doen nadat de vliegopening al de juiste diameter heeft, ze metselen dan gewoon verder in de buurt van hun nest.
Duidelijk herkenbaar
De blauwgrijze kleur die vanaf de kop verder loopt over de rug, de vleugels en de staart is redelijk opvallend, net als de oranje tot roestbruine kleur van de borst en de buik. Vanaf de snavelinzet loopt een kenmerkende zwarte lijn via het oog tot bij de vleugelinzet. De poten zijn kort, hebben lange tenen en dito nagels voor een goede grip op de boomschors. De snavel is spits, dun en donkergrijs.
Op het menu
Vooral ongewervelden (larven, oorwormen, kevers, spinnen) staan op zijn menu. Gedurende de herfst en winter wordt dit aangevuld met (vooral) beuken- en hazelnootjes). Soms vormt de sapstroom van de es, de esdoorn, de populier en de berk ook een bron van energie. Om die reden komt de boomklever vooral voor in oude loofbossen. Ook parken en grote tuinen met eik of beuk kunnen geschikt zijn.
Maar wat nu met het kruipen?
Hoewel duidelijk verschillend van kleurpatroon (hij lijkt een beetje op een mus) en ook de bek is fijner en licht gekromd, wordt de Boomkruiper (Certhia brachydactyla) wel eens verward met de Boomklever. De Boomkruiper mag dan ook een acrobaat zijn, hij klimt steeds naar boven langs de boomstammen zoekend naar insecten en spinnen. De borst is wit en de oogstreep is bruin en minder opvallend. Door hun schutkleur vallen ze haast niet op tegen de ruwe bruine boomschors.
Bedankt voor uw bezoek
Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen
Van harte gefeliciteerd en de complimenten voor je nieuwe site Rudi!
En geweldig hoe je elke weer zulke uitgebreide blogs schrijft 🙂
Thanks Pieter for your nice compliments and your interest.
Always welcome 🙂
Vriendelijke groeten en nog een fijne dag gewenst,
Rudi
Fantastic shots. I do like the Nuthatch. 👍👏
It’s a nice bird and I like to see him in action on the tree stems.