Kleine boomacrobaat in actie

Dat vogelfotografie niet eenvoudig is, was me al langer bekend maar wat doet men als je tijdens je ochtendwandeling totaal onverwacht een leuke vogel in het oog krijgt en beseft dat jouw 600 mm lens thuis ligt.

Proberen maar

Vanop een voetgangs-/ fietsersbrug merkte ik deze Boomklever (Sitta europaea) op. Hij bevond zich bijna op ooghoogte en was druk bezig met zoeken naar voedsel. Zou mijn 200 mm lens volstaan? Proberen maar, dacht ik bij mezelf…Ā  Hier de resultaten en ik geef toe, er kwam wel wat croppen aan te pas.

Kleven en metselen

De Boomklever is onze enige inheemse vogel die zowel omhoog als omlaag loopt over de boomstammen. Hij hangt zelfs geregeld ook ondersteboven aan takken. Zijn naam is dus zeker niet onterecht. Ze maken hun nesten in allerlei holen en ze verkleinen de opening van hun broedholte met eigen metselwerk (gemaakt met modder). Dit metselen blijven ze vaak nog doen nadat de vliegopening al de juiste diameter heeft, ze metselen dan gewoon verder in de buurt van hun nest.

Duidelijk herkenbaar

De blauwgrijze kleur die vanaf de kop verder loopt over de rug, de vleugels en de staart is redelijk opvallend, net als de oranje tot roestbruine kleur van de borst en de buik. Vanaf de snavelinzet loopt een kenmerkende zwarte lijn via het oog tot bij de vleugelinzet. De poten zijn kort, hebben lange tenen en dito nagels voor een goede grip op de boomschors. De snavel is spits, dun en donkergrijs.

Op het menu

Vooral ongewervelden (larven, oorwormen, kevers, spinnen) staan op zijn menu. Gedurende de herfst en winter wordt dit aangevuld met (vooral) beuken- en hazelnootjes). Soms vormt de sapstroom van de es, de esdoorn, de populier en de berk ook een bron van energie. Om die reden komt de boomklever vooral voor in oude loofbossen. Ook parken en grote tuinen met eik of beuk kunnen geschikt zijn.

Maar wat nu met het kruipen?

Hoewel duidelijk verschillend van kleurpatroon (hij lijkt een beetje op een mus) en ook de bek is fijner en licht gekromd, wordt de Boomkruiper (Certhia brachydactyla) wel eens verward met de Boomklever. De Boomkruiper mag dan ook een acrobaat zijn, hij klimt steeds naar boven langs de boomstammen zoekend naar insecten en spinnen. De borst is wit en de oogstreep is bruin en minder opvallend. Door hun schutkleur vallen ze haast niet op tegen de ruwe bruine boomschors.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

61 gedachten over “2023 – nĀ° 006 – Kleven of kruipen”

  1. Bedankt voor dit erg fraaie lesje vogelkennis. Een boomkruiper heb ik volgens mij nog nooit gezien. Zijn deze twee familie van de vliegenvanger?

    1. Vogelkennis is veel gezegd hoor, ben zeker geen specialist. Wel kan ik je zeggen dat beide vogels hier geen familie van elkaar zijn en dat ook de vliegenvanger tot een andere familie behoort. Op de site ” https://www.vogelbescherming.nl/ ” kan je zeer uitgebreide info vinden over alle in onze streken voorkomende vogels. Fijn weekend Arie.

    1. Het doet me plezier dat je er van genoten hebt, misschien zie je ze ook nog wel een keer als je op wandeling bent.
      Fijn weekend Neeltje en bedankt voor je reactie.

  2. O wat kreeg je mooi voor de lens Rudi , en ze zijn in mijn ogen perfect geslaagd , die vogeltjes zitten zelden echt stil
    ja duidelijke verschillen tussen de Boomklever en Boomkruiper , ik tref ze hier achter ook wel , maar op de foto krijgen is een ander verhaal šŸ™‚

      1. Gezien het beide tamelijk algemeen voorkomende vogels zijn en vaak in hetzelfde biotoop voorkomen, is de kans wel groot dat je ze samen zal aantreffen. Tenminste dat was toch het geval waar ik de foto’s nam. Bedankt voor je reactie Greta en nog een fijn weekend gewenst.

    1. Leuk dat je ze ook al meermaals gezien hebt Karel. Ze zijn dan ook tamelijk algemeen voorkomend. Als je geen voederplek aanlegt is het fotograferen een kwestie van heel veel geduld of heel veel geluk. Fijn weekend nog.

  3. La Sitelle “Torchepot” comme nous l’appelons chez nous est en effet un oiseau trĆØs reconnaissable et que j’aime beaucoup. Merci Rudi pour cette belle sĆ©rie oĆ¹ on a pu l’admirer dans diffĆ©rentes attitudes.

    1. Gezien de omstandigheden zijn de foto’s meegevallen, maar het was vooral leuk om te proberen er het beste van te maken en daar gaat het ook grotendeels om. Graag gedaan hoor, die info. Zo steken ik (door het opzoeken) en mijn lezers er ook nog iets van op. Fijn weekend Dirk en bedankt voor je reactie.

  4. De boomklever zie ik hier voor in de tuin ook wel en herken die aan de manier van klimmen tegen de stam…
    Zowel naar boven als naar beneden. Voor zover ik weet het ik de boomkruiper nog nooit gezien.
    Prachtfoto’s ook had je de goede lens niet…groetjes

    1. De boomklever is hier zeker de meest opvallende schoonheid en het is leuk om hem over de boomstammen te zien klimmen en dalen. De boomkruiper, tenminste die indruk heb ik, komt vaak ik dezelde habitat voor. Dat is toch wat ik hier ervaar. Bedankt voor je reacte Nellie en een fijn weekend gewenst.

  5. Wat en hoe ,doet ze niet zo toe ,het resultaat is geslaagd Heerlijke foto’s van deze snelle vogeltjes en de info altijd graag meegenomen. Fijn weekend

    1. Heel erg bedankt Marylou en het was vooral leuk om te proberen ze op de foto te krijgen want ja, stil zitten doen ze zelden hƩ. Ook voor jou een heel fijn weekend gewenst.

  6. Well done with the 200mm.

    I used an 18-200mm lens on both my Canon & Sony bodies for many years and it was pretty good at capturing close-ups as well as birds in trees. Shame both lenses died. The Canon from overuse and the Sony 18-200mm from a fall 3 months after I bought it in 2015.

    1. So sorry to hear that Vicki…. lenses are no cheap accessories in photography. What lenses do you use now ?
      Have a lovely weekend and lots of greets.

      1. 1. Sigma 150-500mm on a Canon body.
        2. Canon 17-50mm?? on a Canon body.
        3. Canon 50mm f1.4 (which I rarely use now. The 17-50mm lens can get much closer for flowers & insects).
        4. I resurrected my Sony a6000 which was damaged in a fall, but still doesn’t work sometimes. Broke the 18-200mm Sony lens and could only afford a kit lens 55-210mm to replace it back in 2015.

        Now, I couldn’t afford to buy another Canon 100mm macro (which I traded in to buy the Sony kit) and/or another 18-200mm lens, but can’t really see well enough to justify spending the money. I couldn’t see anything much through the viewfinder last Sunday due to bright hot sun, so just shot ‘blind’.

        I think my walking and nature phototgraphy days are coming to an end. Still, I can see ok if it is overcast. The last lumbar spine surgery 4 months ago was a failure. Still in extreme pain sad to say.

        1. Thanks for the info Vicki but so sorry to hear about your eye problems. I can imagine that it has an impact on your photography. I wish you all the best and hope that will go away soon. Photography on days with overcast weather is sometimes beter dan under sunny sircumstances. Have a nice weekend Vicki and take care.

  7. Boomklever en boomkruiper zeker mooie vogel om te zien op de stam. Heel interessant om te lezen bij jou.
    Ik kijk altijd zo graag naar de vogels. En ook andere dieren. Mooie serie foto’s gemaakt. Compliment Rudi. Fijn weekend. šŸ‘

  8. Boomkruipers zijn mooie vogeltjes, meestal heel zenuwachtig en snel, en dus niet zo makkelijk te fotograferen. Lens niet bij overkomt mij ook vaak, en dan moet je het beste ervan zien te maken. Toch zijn ze heel goed gelukt met een 200mm Rudi ! Fijn weekend.

    1. Soms is het behelpen met wat je mee hebt hĆ©, in dit geval was het nog redelijk te doen… Geef toe, een zware 150-600 mm lens ga je niet elke keer mee zeulen tenzij je een heel bewust doel voor ogen hebt natuurlijk.
      Fijn weekend en bedankt voor je reactie Marc.

  9. Knappe foto’s van deze vaak razendsnelle steile wand werkers, Rudi. Ik heb ze allebei 1 of 2 keer voor de lens gehad, maar een mooie fotoserie heeft het me helaas nog niet opgeleverd.
    Prettig weekend.

  10. Ze zijn schitterend inderdaad… en dat heb je goed weten vast te lezen, ondanks het ‘gebrek’ aan die andere lens.
    Mede dat ‘gebrek’ met regelmaat maakte altijd al dat ik wel een heel goede gsm heb waarin goede cameras zitten, zodat je nooit helemaal zonder zit

    1. Met een goede gsm kom je inderdaad ook een heel eind hoor, dat is zeker waar… al blijven er altijd wel een paar beperkingen maar daar leer je dan mee leven hĆ©. Fijn weekend en groetjes.

  11. Good bird work for a 200mm lens. With a large enough camera sensor (mine takes 50-megapixel images) you can crop a lot and still have a decent size at the end. Then a program like Topaz AI allows for high-quality enlargement.

    1. My camera (Nikon D5600) is more limited Steve. Pictures were made in RAW and I used the posibilities within Photoshop for processing. Have a lovely weekend and many greets.

  12. Erg toepasselijke naam, dat van die boomklever. Een mooi toeval dat je – vind ik – mooi in beeld hebt gebracht. Die boomkruiper vind ik ook heel mooi, met dat prachtige verenkleed.

    1. Gezien de omstandigheden vielen de beelden inderdaad nog redelijk mee, soms moet je tevreden zijn met wat mogelijk is hƩ0 Fijn weekend nog Pedro.

  13. I’m glad you tried becasue you got some great photographs – and you made them into an informative blog post. There are four Nuthatches in the US and the one that’s common here looks a lot like yours. We have the little brown tree creepers, too. I don’t see them as often.

    1. I’m happy that you enjoyed my captures, even if they are far from perfect šŸ™‚
      A lot of birds seem to have spread around the world and evolution did it’s work too….

  14. Ik vind het een hele knappe serie met de 200 mm!
    De boomkruiper komt met enige regelmaat in onze tuin, maar de boomklever niet. Die laatste vind ik wel een stukje mooier door de kleuren.
    Fijne avond.

    1. Bedankt voor het compliment Marjolein, de foto’s zijn inderdaad groter en ook kan je elke foto aanklikken waardoor je ze in volledige grootte ziet.
      Het was vooral leuk om deze vogels gefotografeerd te krijgen, zeker met een lens die er eigenlijk niet echt voor geschikt was.

  15. Wat heb je beide soorten mooi gefotografeerd! Zelf heb ik geen moeite om ze uit elkaar te houden, maar kan me voorstellen als je niet met vogels bezig bent de naamgeving lastig is.

    1. Gezien de omstandigheden vielen de foto’s redelijk mee… Deze twee zijn best wel goed uit elkaar te houden vind ik, maar er zijn er andere…. šŸ˜‰
      Bedankt voor je reactie en altijd welkom hoor. Nog een fijn verder verloop van de week Willie.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.