Vier jaar later

Het was ongeveer vier jaar geleden toen ik voor het eerst de Verbeke Foundation (Kemzeke – België) bezocht. Het was dus hoog tijd om er nog eens  een kijkje te gaan nemen en ja… er was heel wat veranderd gedurende de voorbije jaren.

Een private kunstruimte - zowel indoor als in open lucht

De Verbeke Foundation, opgericht in 2007 door Geert en Carla Verbeke – Lens,  herbergt een indrukwekkende verzameling aan moderne en hedendaagse kunstwerken, uitgestald op twee oppervlakten van ieder20.000 m² met daarrond een tentoonstellingspark – alles in totaal 12 ha. Het is hiermee het grootste privé initiatief van Europa. Ze streven ernaar om een plek te zijn waar cultuur, natuur en ecologie zich met elkaar verweven. De collectie wordt nog constant uitgebreid en/of aangepast.

Zomertentoonstelling 2023 "Junk Culture - City Art"

Al bijna 16 jaar lang is De Foundation is al 16 jaar lang een plek waar kunst en natuur elkaar ontmoeten op een manier ver van de codes van institutionele musea ligt.
De collecties en tentoonstellingen brengen een grote verscheidenheid aan werken samen: o.a. collages en assemblages, foto-installaties, BioArt, Land art, industrieel erfgoed, enz. Het is in een continu groeiproces, dat er elke dag weer anders uitziet, net zoals een levend organisme.

Is het kunst, is het kitsch, zijn het gewoon gekke constructies van vrije denkers of gewoon een samen rapen van afgedankte industriële of technologische creaties. Volgens mij is het een mengeling van alles samen. Dit is slechts een greep van waar je mee geconfronteerd zal worden bij een mogelijk bezoek.

Zelf een bezoek brengen kan zeker hieronder vindt je het adres en de openingsuren:

Verbeke Foundation
Westakker 1, 9190 Stekene (België)

CLICK HIER voor :
Plattegrond en aanduiding van de installaties

Tel: +32 3 789 22 07

Open donderdag tot en met zondag van 11:00 u – 18:00 u

Mensen die vanuit Antwerpen richting Zelzate / Knokke rijden, zullen net voorbij de afslag Kemzeke/Hulst ongetwijfeld al geconfronteerd zijn met bovenstaande Russische helikopter en met de onderstaande olifanten familie. Ze zijn zichtbaar vanop de Expresweg

Tevens een unieke locatie voor tal van events

De Verbeke Foundation wordt graag gebruikt voor het organiseren van bedrijfsevenementen, zakelijke- of privéfeesten, productvoorstellingen, beurzen en zelfs als decor voor populaire TV-programma’s zoals “Stukken van mensen” waar men kunstwerken of bijzondere voorwerpen tracht te verkopen aan een aantal gekende kunsthandelaars en de reeks “Rijker dan je denkt” waar mensen hun vermoedelijk kostbare bezittingen konden laten schatten door experts.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

52 gedachten over “2023 – n° 032 – Kunst, kitsch of schroot”

  1. Gern geschehen, es ist in der Tat eine ganz besondere Ausstellung, ganz anders, als man es von einem Museum erwarten würde. Vielen Dank für die Wertschätzung.

  1. Kan me best voorstellen dat niet iedereen zich er in kan vinden, ik laat dan zelfs de meer “extreme” voorwerpen hier nog buiten beschouwing. Apart is het zeker maar eerlijk gezegd vond ik dat het buitenpark er op achteruit gegaan is in vergelijking met mijn vorig bezoek.

 1. ha die Rudi
  daar zit vast wel iets bij voor een ieder , kunst of kitsch is voor elk anders
  van wat ik hier zag vind ik de olifanten het mooist

  1. Ieder zijn smaak en voorkeur natuurlijk. Ik bracht deze locatie gewoon in beeld voor diegene die er interesse in zouden tonen. Mijn vorig bezoek was – zeker wat het buitenpark betreft – meer voldoeninggevend. Momenteel waren er binnen wel meer artistieke werken te zien maar daar heb ik me eigenlijk minder op gefocust bij het maken van foto’s.

 2. ook voor mij al enkele jaren geleden dat ik er nog eens was Rudi

  heel wat zien daar; enkele bewonderwaardige kunstwerken

  maar ook veel rommel…

  iets voor een leuke uitstap

  wel heel knappe foto’s

  1. Wel, ik was om eerlijk te zijn, meer onder de indruk van mijn vorig bezoek – zeker wat het buitenpark betreft. Momenteel waren er wel veel meer kunstwerken te zien in het overdekte deel (en dan bedoel ik niet de verzameling “rariteiten” ,-)

 3. Wat een mooie tentoonstelling en wat goed in beeld gebracht! Ik zie veel nieuws en ook soms ouds, die paarden, die steeds meer vervallen, uit as, tot as etc. Prachtig. De olifanten evenzo. Een geweldige project is dat! De volgende keer dat ik erlangs rijd ga ik weer kijken.

 4. Knap in beeld gebracht Rudi, of het nu kunst of kitch is laat ik in het midden, ik denk dat er wat van beiden is. Hoe dan ook, ik had al interesse om daar eens te gaan kijken, en nu na uw serie is dat nog sterker geworden. Fijne avond !

  1. Wel veel plezier Mark… Denk wel dat je dingen zal kunnen waarderen, maar bij andere zaken zal het toch wel wat vragen oproepen…. zelf was ik wel wat teleurgesteld over de toestand van het openlucht gedeelte, dat oogde bij mijn vorig bezoek wel een stuk verzorgder. Er raakt veel in verval… maar misschien is dat juist ook de bedoeling om dit verval te tonen, wie weet….

 5. Wat bijzonder, vind het wel wat hebben om daar rond te lopen. Leuk om eens te bekijken … helaas voor mij te ver weg.

  1. Als je van rariteiten houdt, is het zeker the place to be… iedereen zal wel wel iets leuks, iets totaal geks, iets wansmakelijk of iets kunstzinnig en mooi ontdekken.

 6. Het spreekt me wel aan. Of het nu kunst of kitch is, is niet zo erg. Dat bepaal ik ter plaatse (en voor mezelf) wel 🙂
  Een leuk ideetje voor een anders-dan-anders dagje uit !

  1. Wel ik ga je er vooral zelf over laten oordelen Dirk… Het beter omschrijven dan als een “dagje anders dan anders” zou ik niet kunnen bedenken 🙂

  1. Gelukkig dat er regelmatig dingen veranderen, soms is dit ook echt nodig 😉 Wie voldoende fantasie en inlevingsvermogen heeft, weet er zeker wel toffe dingen te ontdekken en als fotograaf kan het een speeltuin zijn hé…

 7. Ik weet niet hoe lang jij daar bent geweest, maar volgens mij kun je er wel een week vertoeven. Ik kijk tenminste mijn ogen uit. Jij hebt de diverse kunstwerken heel goed gefotografeerd. Niet alles spreekt mij aan, maar daar gaat het niet om. 😉

  1. Twijfel ik geen moment aan, de tentoonstelling is soms zo “maf” dat het zeker niet ieders belangstelling zal wegdragen maar goed, soms moet je de mind kunnen open zetten en dingen op je laten afkomen voor wat ze zijn…
   Je kan er trouwens ook logeren… dat vertelt tenminste de folder. De logementen heb ik ook bekeken maar… ga wel eerst kijken voor je boekt Jetske !

 8. Ik hoorde en zag pas een paar maanden geleden voor het eerst het een en ander van de Verbeke Foundation. Wat een geweldig mooi en avontuurlijk project is dat. Kunst of kitsch, modern of oud roest, hoe je het ook wilt noemen, ik vind het prachtig. En jij laat me hier met je geweldig mooie fotowerk weer heel andere kanten van het geheel zien.
  Alvast een mooie woensdag gewenst.

  1. Graag gedaan Jan. Men bouwt er trouwens ook aan een “ecokathedraal” maar die kan totaal niet tippen aan die bij jullie hoor. Ik durfde er zelf geen foto’s van nemen want zag er totaal niet uit. Maar goed, zoals je zelf zegt het is een bont allegaartje dat je zonder al te veel vooroordelen op je moet laten afkomen.

 9. Prachtige beelden en voor alles zijn voor- en tegenstanders.
  Toen we naar Knokke reden zagen we de olifanten langs de baan staan.
  Ik kan niet tegen de hitte en kom dus bijna niet buiten als de temperaturen zo hoog zijn

  1. Wij brachten het bezoek net voor de hittegolf uitbrak maar zelfs toen was het er warm hoor. Trouwens ook bij overtrokken weer is het zeer geschikt om foto’s te maken hé. De olifianten zijn zeer mooi maar van dichtbij zie je jammer genoeg ook het verval (of misschien wel vernieling) beginnen optreden.

 10. J’aime ces articles intéressants qui nous apprennent beaucoup et nous font découvrir des artistes de grands talents. La série est variée et vraiment très intéressantes et tes choix de présentations excellents. Merci Rudi

  1. Merci Marie 🙂 Avec mes photos, j’ai essayé de me limiter à certains des articles les plus attrayants (il y en a beaucoup plus, d’ailleurs). Je pense que le parc extérieur a l’air un peu bâclé, surtout par rapport à ma dernière visite. C’est sûr que c’est une exposition “différent”…. 🙂

 11. Rudi, jij blinkt voor mij uit in jouw diversiteit aan onderwerpen die je met ons deelt. Van natuur naar cultuur. Ook dit relaas heb ik weer met genoegen gelezen en je foto’s met bewondering bekeken. Dank voor het delen en …… weer een mooie dag gewenst. Hans

  1. Dank je Hans en misschien is het ook maar goed dat ik af en toe mijn onderwerpen wat afwissel om de eentonigheid te doorbreken. Als ik dan lees dat dit gewaardeerd wordt – wat zich ook vertaalt in de reacties – dan ben ik daar alleen maar heel blij om.

  1. Snap ik Rudy, you love it or you hate it…. Mijn vorig bezoek vond ik wel meer voldoening gevend, maar goed, wie ben ik om een oordeel te vellen. Eén ding is zeker…. deze tentoonstelling is niet wat je van een “standaard” tentoonstelling zou verwachten 🙂 dus is er zeker ook niets mis met jouw mening hoor.

 12. Merci beaucoup pour ce superbe et complet reportage sur un sujet et un endroit que je ne connais pas du tout ! Pour moi l’ “art” se ressent et ne se décide pas par un “artiste” ou un “critique d’art” ! Ce ressenti est très personnel et ce qui plaira à un ne plaira pas à l’autre ! Alors je ne déciderai pas … mais ça ne m’emballe pas dans l’ensemble ! bonne journée et amitiés !

  1. Merci pour ta réponse Guy et comme tu le dis, chacun a son avis et cela vaut plus que jamais pour cette exposition ! Si vous voulez voir quelque chose de “différent de ce que d’habitude”, alors vous êtes définitivement au bon endroit. Seulement, je pensais que c’était dommage que la partie extérieure ait semblé plus désordonnée que la dernière fois.

 13. Het is daar inderdaad een bijzondere plek met unieke collecties (al vind ik niet alles mooi). Met dit bloedhete weer blijf ik er toch liever weg, die serre daar is een echte broeikas.
  Die helikopter heeft toen een diep indruk op me nagelaten, vooral het geluid dat er uit voortkwam – alsof hij z’n laatste adem uitblies. Zo te zien is er weer wat nieuw bijgekomen sinds mijn bezoek in oktober 2022 daar. Van de olifanten familie blijf ik wel fan.

  1. Ja smaken verschillen uiteraard, wij hebben ook onze favo’s en onze “mindere”. Bij ons kwam er geen geluid uit de helicopter hoor, we hebben er anders wel een tijdje vertoeft om alles rustig te bekijken…. niks gehoord dus.
   De olifanten zijn uiteraard prachtig maar er mankeren hier en daar al stukken hout.

   1. Dat van die helikopter zullen ze afgeschaft hebben. Er kwam mogelijk reactie op, dat het sommige mensen afschrok kan ik me voorstellen. Beter zo.
    Zo zonde van die olifanten. Wel prachtig, net zoals die paarden. Die vond ik toen ook heel mooi.

 14. Les oeuvres sont très variées et chacun y trouvera ce qu’il aime.J’avoue que la découverte donne envie de visiter le lieu mais je me contenterais de regarder tes photos qui sont toujours au top. 😉
  Comme je suis en retard,je file voir l’article suivant.

 15. Die Werke sind nicht wirklich meins, aber da gibt es auch nur wenig, das mir gefällt. Danke fürs Mitteilen, interessant ist es allemal.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.