Er verschijnt langzaam weer kleur in de natuur

Nog midden in de winter lijken een aantal planten precies te weten dat het tijd nadert om hun kopjes weer boven het grondoppervlak te steken. Er beweegt wat ondergronds en dan plots zijn ze er, de voorboden van de naderende lente.

De betovering van de Hamamelis

De Toverhazelaars (Hamamelis soorten) zijn ongetwijfeld één van de eersten die reeds in januari in het oog springen. Van oorsprong zijn ze afkomstig uit de Verenigde Staten, China en Japan. Afhankelijk van de soort kan je ze reeds aantreffen van december tot midden maart. Ze vallen op door hun bloeiwijzen met gekrulde bloemblaadjes die op de nog kale takken staan.

Speelse klokjes al dan niet in de sneeuw

Voor het gewoon sneeuwklokje (Galanthus nivalis) maakt het echt niet uit of de wereld nog in een witte sneeuwvacht gehuld is. Hun speelse klokjes bengelen, als het echt moet, ook vrolijk in de ijzige wind. Dit zou je niet verwachten van een bolgewas dat afkomstig is uit Zuid-Europa. Doch zijn wetenschappelijke naam is duidelijk: ‘gala’ (= melk) en ‘anthos’ (= bloem) en nivalis (= ‘in of bij de sneeuw groeiend’).

Symbool voor de lente

Eens februari duiken  overal de krokussen weer op. In de 16e eeuw werden ze vanuit de Balkan en Klein-Azië ingevoerd. De natuurlijke habitats zijn rotsachtige alpenhellingen en bergweiden, evenals bosranden en kreupelhout. Er werden tal van hybriden gekweekt en ondertussen is het één van de meest polulaire voorjaarsbloeiers in onze tuinen. Onze saffraan is afkomstig van de Crocus sativus. De krokus staat symbool voor de lente, nieuw begin, blijdschap. Ze bloeien van februari tot maart.

Vorst is een noodzaak

Wanneer de bollen van de narcis hun noodzakelijke vorstperiode gehad hebben, worden ook deze ondergronds actief. De soorten komen voor van Macaronesië (3 eilandengroepen voor de West-Afrikaanse kust) tot in Afghanistan en verder in Zuidoost-China en Japan. Men spreekt van in totaal zo’n 85 verschillende soorten. Van nature komt in Nederland en België alleen de wilde narcis (Narcissus pseudonarcissus subsp. pseudonarcissus) van nature voor. Ook van krokussen bestaan tal van hybriden die we kennen als voorjaarsbloeiers in onze tuinen.

Kerst na Kerst

Niets is meer misleidend dan de naam “Kerstroos” voor de Helleborus soorten, ze bloeien immers pas vanaf februari tot april. De kerstroos komt van nature voor in de Oostelijke Noord- en Zuidalpen. De plant bloeit met één of enkele witte of roze bloemen. De bloemen verkleuren naar diep roze na de bevruchting. De plant (niet de wortel) wordt beschouwd als zeer giftig door de aanwezigheid van de stof helleborine.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

66 gedachten over “2023 – n° 003 – Langzaam kleur in de natuur”

 1. wat een pracht opnamen van deze prachtige lentebodes Rudi
  als het ietsje warmer wil worden , springt alles op

  1. Inderdaad Karel maar met de sneeuw die verwacht wordt steekt wel stokken in de wielen. Ik zag zelfs dat er in Nederland zelfs vandaag al sneeuw viel…

   1. klopt Rudi , het was een paar maal een beetje wit hier bbbrrr
    en echt warmer weer zit er voorlopig niet in 🙁

 2. Prachtige kiekjes!

  Ik las al her en der op blogs (met foto’s) dat de Lente in die vorm onderweg was … .hier in het noorden nog maar amper te zien, enkele groene sprietjes… tot aan de afgelopen dagen, tijdens het fietsen zagen we ‘ineens’ velden vol paars, lila, wit en een beetje geel … en dat terwijl hagelstenen om ons heen stuiterden (best gevoelig in het gezicht)

  1. Het kan soms erg snel gaan hé… maar nu staat de rem er weer op met de koudeprik en de sneeuwval. Hopelijk overleven de ontluikende bloemen de nachtvorst.

 3. Last night there was some -5C frost in Warsaw, plus a few centimetres of snow (which didn’t’ last long). It’s so nice to see spring plants waking up, hopefully sudden frost won’t kill them.

  1. We expect negative temperatures for the coming nights and also snow is predicted…. So we also go from spring back to winter for a few days. Let’s hope the best for the flowers. Have a nice evening Starszy.

 4. Het groepje krokussen heb je heel mooi in beeld gebracht. De sneeuwklok in detail vind ik mooi, maar ook de kerstroos. Maar ook de rest kan me bekoren. Kortom, alles komt weer tot leven.
  De toverhazelaar in onze voortuin heeft de hele winter doorgebloeid. Ook wel bijzonder.

  1. Het is echt leuk om deze eerste signalen van de lente te mogen oppikken en ze te mogen fotograferen. De komende dagen zal het echter wat minder zijn…. koude en sneeuw staan op de agenda.

 5. Tout le printemps est dans cette superbe série Rudi. Ici en moyenne montagne nous n’avons pas encore tout ce choix alors vos belles photos nous permettent de patienter. Merci.

 6. Niet alleen de natuur komt tot leven. Ook de fotografen trekken er op uit. Hoewel, een fotograaf is ook natuur. Nou ja, mooie foto’s.

  1. Tot leven komen wel, maar dan toch aan een laag tempo hoor…. en met de koude en de sneeuw die men verwacht zal de snelheid nog wel wat uitblijven 🙂

  1. My pleasure Ashley, at this time of the year there are not so many flowers yet. For the coming days, temperatures will drop again and they predict snow !

 7. Beautiful images.

  I’m a big fan of Hellabores (Christmas Roses), but I’ve never seen a white one with that black detail before. Perhaps we don’t grow that variety in Australia? 🙂

 8. Elke nieuwe lente is elk jaar weer opnieuw een nieuw begin van het sprankelend nieuwe natuur foto seizoen !
  Genieten is de boodschap !

 9. Zalig deze lentelokkertjes, de sneeuwklokjes doen vandaag hun naam alle eer aan ❄️❄️❄️

  1. Bedankt voor je reactie 🙂 Ik zag dat je twee keer reageerde, heb enkel deze reactie behouden, denk trouwens dat je het zo ook gewenst had. Wat de lente betreft, die staat inderdaad voor een paar dagen op hold…

 10. ER komen steeds meer kleuren van deze mooie bloemen te zien. Prachtig kleuren. Valt natuur ook op. Hommel prachtig om te zien. Stuifmeel zijn daar dol op. Mooie foto’s. Fijne dag.

  1. Nu maar hopen dat de temperaturen ook nog wat de hoogte in gaan, maar voor de eerstkomende dagen moeten we daar nog niet echt op hopen hé… momenteel sneeuwval.

   1. Sneeuwt bij jou hele tijd. Laten maar hopen bij jou in de buurt bloemen heel blijven. Zou zonde zijn. ❄️❄️❄️ ☃️

 11. Mooie serie, vooral de foto’s van de toverhazelaar en de krokussen met de hommel vind ik erg mooi.
  Hier was het vanmorgen even wit door een dun laagje korrelsneeuw. Intussen is dat weer weggesmolten en mogen de voorjaarsbloeiers de tuin weer wat kleur geven.
  Prettige dag.

  1. Dank je Jan 🙂 Hier lag een een laagje sneeuw van zo’n 2 cm. Ondertussen dooit het langzaam en komt er regen. De maartse buien zijn lang nog niet het land uit !

  1. I think that many people hope for the spring to come… At this moment, temperatures dropped and we had snow this morning.
   Thanks for subscribing Steve.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.