Vreemde lucifers op de heide

Wanneer een wier en een schimmel in symbiose samen gaan leven kunnen er heel bijzondere dingen ontstaan, dit is er zeker één van !

De Rode Heidelucifer (Cladonia floerkeana)

Laat mij jullie er vooraf op wijzen dat wie op zoek wil gaan naar de Rode Heidelucifer over heel scherpe ogen moet beschikken. Zelf heb ik er bijna twee uren over gedaan, ondank dat ik wist in welk natuurgebied ik op zoek moest gaan. Wat je hierboven ziet, is amper 1 cm à 2 cm hoog ! Eens je er enkele gevonden hebt, wordt het je duidelijk waarom ze de gewone wandelaar nooit zullen opvallen.

Leven in symbiose

De Rode Heidelucifer is een steelvormig korstmos maar ondanks zijn naam heeft hij niets met mossen te maken. Korstmossen bestaan uit een wier (alg) en een schimmel. Beiden leven in symbiose met elkaar. Het wier doet aan fotosynthese zoals elke plant en maakt dus voedingsstoffen waarvan de schimmel meegeniet. De schimmel beschermt het wier tegen uitdroging en ongedierte en levert tevens bepaalde mineralen aan.

Habitat en bedreiging

Zoals de naam reeds doet vermoeden, moet je de Rode Heidelucifer gaan zoeken op wat meer open heideterreinen kan je hem met wat geluk wel aantreffen. Zelf vond ik hem op een stuk schrale heide, net op het moment dat ik bijna alle hoop om hem te vinden had opgegeven. Korstmossen zijn perfecte indicatoren voor de luchtkwaliteit gezien ze enorm gevoelig zijn voor vervuiling. Door de toenemende stikstofdepositie uit de lucht neemt groeien open plekken snel dicht met grassen en bossen waardoor de goeiplaatsen van korstmossen snel verdwijnen.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

78 gedachten over “2023 – nr 002 – Vreemde lucifers”

 1. J’avais vu bruyère de Lucifer dans le titre alors je n’ai pas pensé à autre chose.
  Pour la newsletter je pense que ça ne se reproduira pas car j’ai cliqué sur NON SPAM et en général ça marche bien. Bonne journée Rudi.

  1. Pas de soucis, la faute de Google…. mieux était: Lucifer rouge tout court. En néerlandais, le préfixe du site est souvent placé devant ou entre le nom réel : ici “rodeHEIDElucifer” (= rougeBRUYERElucifer) 🙂

  1. Ja, bijzonder zijn ze wel…. net zeldzaam maar wel enorm klein waardoor iedereen ze achteloos voorbij loopt.
   Bedankt voor je reactie en leuk je ook hier te mogen verwelkomen.

   1. Ja dat begreep ik al uit andere reacties ook 😉

    Ik ga al jaren op ‘stoeltjesjacht’ dus achteloos voorbij lopen doe ik zelf niet zo gauw 🙂 Wellicht loop ik net elders ipv daar waar ze staan, hier in de regio dan 😉

    Graag gedaan, welkom is wederzijds uiteraard

    1. Zoeken op heidegebieden en vooral daar waar de heidebegroeiing wat schraler is zodat de ondergrond ook deels zichtbaar is. Volgens mij zijn dat de beste plekken want daar vond ik ze uiteindelijk ook.

     1. Ahhh jah oké…. daar kom ik weinig dus dan is het wel logisch dat ik ze nog nooit zag.

      Ik woon in de stad (wel de groenste van nl) en wandelen is leuk maar helaas ben ik daar niet zo goed in 😄 . Wandelen doe ik dus in de stad het meest

 2. Knap ! die wil ik ook wel eens vinden.
  Om één of andere reden krijg ik geen melding in WP reader van jouw updates – ik kijk het nog na.
  Echt wel een mooie site Rudi, proficiat !

  1. Zag reeds op Instagram dat mensen ze zowat in elk heidegebied gevonden hebben ondertussen. Bedenk wel dat ze enorm klein zijn, dus je moet echt diep door de knieën want een wandelaar die er langs loopt zal ze niet zien ! Zoek op wat meer ijlere heidegebieden waar een deel van de ondergrond zichtbaar is. Daar vond ik ze ook.
   Raar van de meldingen Marc. Krijg je dan wel een berichtje in je mailbox over het verschijnen van een nieuw blogbericht ?

   1. Goed om te weten, waneer ik nog eens daar geraak ga ik daar zeker eens naar opzoek. De website meldingen, ja het is raar, mails komen er ook niet binnen van nieuwe blogs, ik zoek nog uit waar het probleem zit.

    1. Als je geen mails krijgt Marc, ga dan via het menu BLOG naar VOLGEN. Kies daar voor de 2e optie. Vul je naam en e-mailadres in, bevestig je akkoord (vinkje onderaan) en klik op VOLGEN. Je krijgt dan een mail (kan in spam terecht komen) waarin je nogmaals je abonnement-aanvraag moet bevestigen. Vanaf dan krijg je een bericht in je mailbox als er nieuwe blogs verschijnen. Indien nog vragen…. contacteer me gerust.

     1. Hallo Rudi, Geen probleem hoor. Zelf gebruik ik liever de WordPress reader – ik ontvang al teveel mails dus die gebruik ik nooit. Het is de reader die het probleem heeft. Na een aanpassing wacht ik nu even op je volgende post om te zien of ik het gevonden heb.

  1. Vielen Dank Claudia. Ich entschuldige mich für die späte Antwort, ich muss mich auch an die andere Arbeitsweise mit meiner neuen Website gewöhnen.
   Frohe Ostern, denn inzwischen ist es schon April.
   Grüße,
   Rudi

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.