Op zoek naar insecten

Eindelijk stijgen de temperaturen en dat zullen ook de insecten geweten hebben. De voorbije weken komen wij ze tijdens onze wandelingen opnieuw tegen. Mijn eerste opname die ik dit jaar maakte was er (vermoedelijk) een van een Lantaarntje (Ischnura elegans) – hij maakte een zachte landing op (eveneens vermoedelijk) een  Graslelie.

Dol op brandnetels

In tegenstelling tot wij, mensen, zijn lieveheersbeestjes dol op bladluizen, laat daarom altijd wat brandnetels in je tuin staan.  Lieveheersbeestjes zetten er graag hun eitjes op af en hun larven verslinden massa’s bladluizen. Ook de volwassen exemplaren eten tot 3.000 bladluizen per maand ! Ook meidoorn, linde en hazelaar zijn populair bij lieveheersbeestjes. Hier zien we ze eveneens op jacht in de bramenstruiken.

Van mooi tot bizar

Neem tijdens de wandeling eens de tijd om een paar minuten ter plekke te blijven staan. Speur tussen de gras- en andere stengels naar wat er allemaal beweegt. De ene minuut zie je niets, de andere minuut kruipt er plots wat uit zijn schuilplaats tevoorschijn. Echt boeiend hoor !

  • Op de 1e foto zien we mogelijks een kever uit de familie van de Haantjes maar zekerheid heb ik niet gevonden via  de AppObsidentify“.
  • Op de 2e foto herkennen we de Zwartkopvuurkever (Pyrochroa coccinea). De zwartkopvuurkever leeft in liefst bossige omgevingen, de larven leven in rottend hout maar eten het echter niet.  Ze voeden zich met hout-etende larven van andere insecten. De volwassen kevers eten stuifmeel en andere plantendelen.
  • Op de 3e foto zien we de Kleine eikelboorder (Curculio glandium), een snuitkever met een opvallend lange snuit waarop  twee voelsprieten ingepland zijn. Vrouwtjes boren gaatjes in onrijpe eikels waarin ze hun eitjes deponeren. In de herfst valt de eikel op de grond en de larve graaft zich in en verpopt zich in het voorjaar waarna een nieuwe kever verschijnt.
  • Op de 4e foto wordt het pas echt bizar met de Gewone doodgraver (Nicrophorus vespilloides). Het is de kleinste uit de familie van de doodgravers. Ze jagen voornamelijk op maden van vliegen die zich op kadavers ontwikkelen. Vaak reizen er liftende mijten mee (zie foto), die op zoek zijn naar kadavers om zich in voort te planten.

Een juweel van een wants

Wie ooit een Gestreepte eikenblindwants (Rhabdomiris striatellus) tegen het lijf loopt, gaat ongetwijfeld zijn beeld van wantsen moeten herzien. De tekening van deze wants is best wel anders dan wat we van wantsen gewend zijn. Opvallend zijn ook de hele lange voelsprieten (duidelijk zichtbaar op de eerste foto). Ze komen vaak voor op eiken. De volwassen wantsen voeden zich in hoofdzaak met andere insecten als bladluizen, rupsen en larven van andere blindwantsen.

Op acht poten

Spinnenhaters lezen best niet meer verder want voor hen zullen deze achtpotige wezens ware nachtmerries zijn. Zelf ben ik er ook niet meteen een liefhebber van, doch hoe meer ik ze bekijk, hoe boeiender ik ze ga vinden.

  • Bovenaan zien we de Voorjaarshooiwagen (Rilaena triangularis) Deze hooiwagen is heel algemeen en ze vertoeven heel graag op brandnetels. Terwijl de meeste hooiwagens pas in de nazomer of herfst volgroeid zijn, komt deze soort reeds voor vanaf april.
  • De Moeraskrabspin (Xysticus ulmi) op de tweede foto draagt inderdaad wel iets van een krab in zich. Ze leven vooral in moerassen of vlak bij water. Je kan ze echter ook  in de mos- en graslaag vinden.
  • Tot slot (op de twee onderste foto’s) de Kraamwebspin (Pisaura mirabilis). Het is een forse, vrij jagende spin, met een langwerpig lichaam. Kenmerkend in rust zijn te voorpoten die in twee paren worden bij elkaar gehouden worden. Kraamwebspinnen jagen in de lage vegetatie en op de grond. Na de paring draagt het vrouwtje het eicocon 2 weken met zich mee. Daarna bouwt ze een koepelvormig “kraamweb” boven de vegetatie waarin ze de cocon bevestigd en het geheel bewaakt terwijl de jongen uit het ei komen.
Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

76 gedachten over “2023 – n° 029 – Meer vlieg- en kruipverkeer”

    1. Hall Margriet,
      Bedankt voor je reactie en voor het complimentje. Altijd welkom op mijn site/blog indien je interesse moest tonen hoor 🙂
      Nog een hele fijne zonnige zondag gewenst, de lente komt eindelijk op gang….
      Vriendelijke groet,
      Rudi

  1. Prachtige foto’s weer … en wat fijn dat je al jouw vergaarde kennis met ons deelt. Ik leer steeds beter kijken naar alles wat om ons heen krioelt.

  2. Dass Maikäfer Blattläuse fressen, wusste ich bereits – nicht aber, dass sie gerne auf Brennnesseln hausen. Wieder was dazu gelernt. Ich denke, es ist gar nicht so gut, die heimische Flora komplett aus den Gärten auszumerzen und den Insekten ihren Lebensraum zu entziehen. So sind unsere empfindlichen, hochgezüchteten Zierpflanzen schutzlos Schädlingen ausgeliefert und wir wundern uns, wo die vielen Blattläuse herkommen und warum keine Maikäfer zu Stelle sind, wenn wir sie brauchen 😉

    1. Marienkäfer werden von bestimmten Pflanzenarten angezogen, auf denen sie auch ihre Eier ablegen, daher sind Wirtspflanzen so wichtig. Wenn Sie also diese Wirtspflanzen in Ihren Garten integrieren, werden die Marienkäfer mit Sicherheit auftauchen und diese finden die Blattläuse auch auf Ihren Zierpflanzen…. Ein Versuch ist es wert 🙂

  3. Hallo Rudi,
    da hast Du auf Deiner Suche nach Insekten ja wirklich Glück gehabt. Die Marienkäfer gefallen mir am Besten. Natürlich auch die anderen Insekten. Klasse wie du sie festgehalten hast.
    Lieber Gruss Claudia

  4. Toutes tes photos d’insectes sont superbes (la 1 surtout et le charançon que je découvre).Il est vrai que je ne prends pas le temps de chercher entre les herbes….peut-être plus tard?Je n’aime pas trop les araignées mais tant qu’elles restent là où elles sont,ça va.
    Merci pour ce bel article très instructif,Rudi.
    Belle journée.

    1. Les araignées ne sont pas non plus mes insectes préférés, mais plus je les photographie, plus je me rends compte qu’elles valent aussi le détour (de loin) 😉 Merci Andrée pour ton gentil commentaire et bonne journée.

  5. Speuren tussen groen is waat ik ook graag doet als ik een natuurwandeling gaat maken en menige heb ik dan ook al veel ontmoet die jij liet zien. De kraamwebspinnen zijn het die ik nu wel heel veel zag die heerlijk aan het zonnen waren. Wat ik ook graag doet is eens onder boomstronken kijken of onder oude boomschorsen want daar leven ook heel veel kleine diertjes onder. Supermooie fotos maakte jij weer Rudi en ik wens je zonnige dagen toe. En tevens bedankt voor je mooie reacties hierbij op mijn 2 blogs. Natuurgroetjes Tine

    1. Graag gedaan hoor, die reacties op je blogs 🙂 Onder boomstronken valt inderdaad wel een en ander te ontdekken, misschien moet ik me daar ook eens wat meer op gaan focussen… De kraamwebspinnen zijn best wel in het oog springende verschijningen he. Ook jij heel erg bedankt Tine voor je fijne reactie. Fijne dag verder en groetjes, Rudi

    1. Dank je Rudy, ik probeer mijn best te doen en deze tijd van het jaar is het er echt de gepaste moment voor.
      Geniet nog van de zonnige dagen en groetjes uit Berchem.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.