Op zoek naar insecten

Eindelijk stijgen de temperaturen en dat zullen ook de insecten geweten hebben. De voorbije weken komen wij ze tijdens onze wandelingen opnieuw tegen. Mijn eerste opname die ik dit jaar maakte was er (vermoedelijk) een van een Lantaarntje (Ischnura elegans) – hij maakte een zachte landing op (eveneens vermoedelijk) eenĀ  Graslelie.

Dol op brandnetels

In tegenstelling tot wij, mensen, zijn lieveheersbeestjes dol op bladluizen, laat daarom altijd wat brandnetels in je tuin staan.Ā  Lieveheersbeestjes zetten er graag hun eitjes op af en hun larven verslinden massa’s bladluizen. Ook de volwassen exemplaren eten tot 3.000 bladluizen per maand ! Ook meidoorn, linde en hazelaar zijn populair bij lieveheersbeestjes. Hier zien we ze eveneens op jacht in de bramenstruiken.

Van mooi tot bizar

Neem tijdens de wandeling eens de tijd om een paar minuten ter plekke te blijven staan. Speur tussen de gras- en andere stengels naar wat er allemaal beweegt. De ene minuut zie je niets, de andere minuut kruipt er plots wat uit zijn schuilplaats tevoorschijn. Echt boeiend hoor !

  • Op de 1e foto zien we mogelijks een kever uit de familie van de Haantjes maar zekerheid heb ik niet gevonden viaĀ  de AppObsidentify“.
  • Op de 2e foto herkennen we de Zwartkopvuurkever (Pyrochroa coccinea). De zwartkopvuurkever leeft in liefst bossige omgevingen, de larven leven in rottend hout maar eten het echter niet.Ā  Ze voeden zich met hout-etende larven van andere insecten. De volwassen kevers eten stuifmeel en andere plantendelen.
  • Op de 3e foto zien we de Kleine eikelboorder (Curculio glandium), een snuitkever met een opvallend lange snuit waaropĀ  twee voelsprieten ingepland zijn. Vrouwtjes boren gaatjes in onrijpe eikels waarin ze hun eitjes deponeren. In de herfst valt de eikel op de grond en de larve graaft zich in en verpopt zich in het voorjaar waarna een nieuwe kever verschijnt.
  • Op de 4e foto wordt het pas echt bizar met de Gewone doodgraver (Nicrophorus vespilloides). Het is de kleinste uit de familie van de doodgravers. Ze jagen voornamelijk op maden van vliegen die zich op kadavers ontwikkelen. Vaak reizen er liftende mijten mee (zie foto), die op zoek zijn naar kadavers om zich in voort te planten.

Een juweel van een wants

Wie ooit een Gestreepte eikenblindwants (Rhabdomiris striatellus) tegen het lijf loopt, gaat ongetwijfeld zijn beeld van wantsen moeten herzien. De tekening van deze wants is best wel anders dan wat we van wantsen gewend zijn. Opvallend zijn ook de hele lange voelsprieten (duidelijk zichtbaar op de eerste foto). Ze komen vaak voor op eiken. De volwassen wantsen voeden zich in hoofdzaak met andere insecten als bladluizen, rupsen en larven van andere blindwantsen.

Op acht poten

Spinnenhaters lezen best niet meer verder want voor hen zullen deze achtpotige wezens ware nachtmerries zijn. Zelf ben ik er ook niet meteen een liefhebber van, doch hoe meer ik ze bekijk, hoe boeiender ik ze ga vinden.

  • Bovenaan zien we de Voorjaarshooiwagen (Rilaena triangularis) Deze hooiwagen is heel algemeen en ze vertoeven heel graag op brandnetels. Terwijl de meeste hooiwagens pas in de nazomer of herfst volgroeid zijn, komt deze soort reeds voor vanaf april.
  • De Moeraskrabspin (Xysticus ulmi) op de tweede foto draagt inderdaad wel iets van een krab in zich. Ze leven vooral in moerassen of vlak bij water. Je kan ze echter ookĀ  in de mos- en graslaag vinden.
  • Tot slot (op de twee onderste foto’s) de Kraamwebspin (Pisaura mirabilis). Het is een forse, vrij jagende spin, met een langwerpig lichaam. Kenmerkend in rust zijn te voorpoten die in twee paren worden bij elkaar gehouden worden. Kraamwebspinnen jagen in de lage vegetatie en op de grond. Na de paring draagt het vrouwtje het eicocon 2 weken met zich mee. Daarna bouwt ze een koepelvormig “kraamweb” boven de vegetatie waarin ze de cocon bevestigd en het geheel bewaakt terwijl de jongen uit het ei komen.
Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

76 gedachten over “2023 – nĀ° 029 – Meer vlieg- en kruipverkeer”

  1. Prachtige foto’s heb je gemaakt Rudi. Ik ben zo iemand die niets van insecten weet, en ook niet van planten overigens, en die onder andere door de foto’s van jou met open mond kijkt naar de pracht die zich in tuin en beemd bevindt. Het is een wereld op zich vol schitterende diertjes die hun ding doen zonder zich iets aan te trekken van het universum buiten hen. Je kunt er van leren.

    1. Dat doet me enorm veel plezier Peter om te lezen dat ik door mijn blogs jou wat kennis, maar vooral ook liefde, mag bijbrengen over de natuur om ons heen. Dit is nou precies de opzet van deze website šŸ™‚
      Fijn weekend en groetjes.

  2. This sƩrie is just incredible!!!! Fantastic fotos my friend!!!
    Have a nice evening and a beautiful week-end šŸ™‚

  3. Wonderful photos! I especially like the Striped Oak bug although I’ve never seen one. I need to be on the lookout! šŸ”šŸ™‹ā€ā™‚ļø

  4. Je bent een echte insectenkenner en fotograaf. Dit is ook een hele mooie serie.
    We hebben een border vol met dagkoekoeksbloemen. Dit bloemen zitten onder de luis, maar er is daar geen lieveheersbeestje te bekennen. Je mag dus wel wat lieveheersbeestjes onze kant opsturen. šŸ˜‰

    1. Wat de “kenner” betreft ben ik heel blij met mijn twee assistenten (here google en vrouwe obsidentify) – wat de fotograaf betreft… je ziet enkel de geslaagde opnames ha ha ha.
      Geen lieveheersbeestjes in je tuin ? Sorry, maar dan moet je dringend een brandnetelborder aanleggen (zie de favo planten voor lieveheersbeestejs Jetske) Of je blij gaat zijn met deze tip…. ???? Toch maar een fijn weekend wensen om met een positieve noot te eindigen šŸ˜‰

  5. Van het juffertje tot en met de kraamwebspin, het zijn stuk voor stuk weer prachtige macro’s. Mijn favorieten zijn kleine eikelboorder en de gewone doodgraver met zijn lifter. Het insectenseizoen wil in onze tuin maar niet op gang komen. Als ik nog wat wil, moet ik het kleine spul binnenkort toch maar elders zoeken.
    Prettig weekend, Rudi.

    1. Moge het een troost zijn Jan…. in vergelijking met vorige jaren treft ik ook hier veel minder insecten aan tot hiertoe. Vind het eigenlijk een beetje zorgwekkend….
      Ook voor jou een fijn weekend gewenst Jan.

  6. What a feast. I find it hard to spot any wee beasties as my eyesight has got worse, so I am pleased to have you doing the looking for me.

  7. The damselfly is lovely, Rudi. For some reason all the other images have white bars alternating through them.

    We are just starting to see some of the early insects here.

    1. Sorry Steve but there is something strange with the way the pictures are presented in my posts, I will try to find a solution…. Normaly there are much more insects this time of the year, also here in Belgium. I read the same about some other countries…. Maybe the cold weather, we still have strong cold and dry N-E winds since more than 2 weeks !

  8. Wat een knappe foto’s Rudi,1 voor 1 pareltjes en gelukkig hebben we veel zon en dus meer beestjes.
    Het aantal insecten en beestjes is de laatste jaren ver achteruit gegaan en de vlinderstichting heeft beaamd dat het een heel slecht vlinderjaar is. Hopelijk blijft het goede weer nog wat duren zodat er toch veel meer beestjes verschijnen.

    1. Dank je Marylou šŸ™‚ Ja het is echt opvallend…. ik hoor het van veel van mijn mede-bloggers dat er opvallend minder insecten te vinden zijn, niet enkel in ons land trouwens !

  9. Van dit macro logje geniet ik met volle teugen !
    Ik ga er geen nr 1 uit selecteren, voor mijn part krijgen alle foto’s hier een nr 1 label šŸ‘
    Iedereen in mijn omgeving merkt ook dat er dit jaar veel minder insecten, vlinders zijn… Een teken aan de wand ?

  10. Ja mooi weer, maar hou niet zo van spinnen…ze staan wel mooi op de foto
    Laat ze daar maar blijven. Ojee als ik nu maar kan slapen.
    Fijn weekend

  11. TrĆØs beau reportage photographique que j’apprĆ©cie encore plus car tu donnes tous les noms des insectes et c’est bien plus intĆ©ressant de savoir ce qu’on visionne. Merci Rudi, bon weekend!

  12. Prachtige serie insecten Rudi, en heel mooi vastgelegd. Het lieveheersbeestje steelt wel nog altijd de show vindt ik, knappe foto’s. Een heel fijn weekend !

    1. Denk dat dit bij heel veel mensen het geval is Mark, lieveheersbeesteje worden dan ook vaak met geluksbrengers geassocieerd hƩ. Ook voor jou nog een hele fijne verderzetting van het weekend.

  13. Inderdaad, Rudi, het loont de moeite om eens even stil te staan. Dan ontdek je allerlei kriebelbeestjes. Je hebt ze hier mooi in beeld gebracht. Wat een weelde.

  14. Mooi…ook trouwe gebruiker van Obsidentify šŸ˜‰ Niet meppen maar appen šŸ˜€ Al zijn spinnen geen insecten, 4 paar looppoten ipv 3, lichaam bestaat uit 2 delen ipv 3, toch prachtige in beeld gebracht!

  15. Wonderful series of insect photos. So crisp and well-focused.
    I’m not a fan of insects in general, especially spiders, but can’t help but be fascinated by their intricate body/leg structures and in some, their webs.

    1. Not all insects are attractive and most people don’t like spiders. However, the more I photograph them, the more I get inspired. Thanks for the compliment Vicki an have a nice sunday.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.