De geur van look

Het vervolg over de luchthaven – Static Show & Air Show volgt wanneer de foto’ uitgesorteerd zijn.   Dus we keren tijdelijk terug naar de natuur, maar we blijven wel in de buurt van de luchthaven.

 

De mooiste ontdekkingen komen vaak totaal onverwacht. Zo was ik de voorbije week in het Boekenbergpark gelegen in de gemeente Deurne. Samen met het Te Boelaerpark zijn het twee groene longen die net ten noorden van de luchthaven van Deurne (Antwerpen) liggen.

Lanen van look

Op dit moment is het Boekenbergpark een plek waar de Daslook (Allium ursinum) in volle bloei staat. Op sommige plekken zijn de wandelpaden volledig afgezoomd met deze fraaie naar look geurende plant.

Daslook bloeit van april tot juni, soms tot juli. Na juli verdwijnt het bovengrondse deel van de plant volledig en blijft enkel de ondergrondse bloembol over. Vooral de bladeren ruiken bij het fijnwrijven naar knoflook, uien, bieslook of prei. Logisch want allemaal behoren ze tot het plantengeslacht “Allium”.

 

Daslook geniet sinds enkele jaren een grote populariteit en wordt verwerkt bijvoorbeeld tot pesto en marinades. Toch opletten want bladeren van daslook lijken op de bladen van enkele andere, maar dan giftige planten, zoals die van het lelietje-van-dalen, de jonge bladen van de gevlekte aronskelk en eventueel de bladen van de herfsttijloos. Jaarlijks vallen er slachtoffers door verwisseling.

Kan het ook zonder look ?

Op andere plekken zorgde het wat meer in de hoogte opgaande Look zonder look (Alliaria petiolata) voor een eveneens opvallende onderbegroeiing met witte bloesems. Zoals de naam ons doet vermoeden, komt na het wrijven van de bladeren, het zaad en zelfs de wortels, eveneens een geur vrij die volgens sommigen op uien ok knoflook lijkt.

 

Toch heeft deze twee plant niets te maken met de uien, bieslook of de look. Wel herkennen we in de geslachtsnaam “Alliaria” het Latijnse “Allium” wat zich vertaalt in look of knoflook.

Wist je dat...

De allium- of de lookfamilie in totaal zo’n 600 soorten telt.

Het zijn meerjarige bolgewassen en ze hebben allemaal een sterke uiengeur.

Ze hebben smalle bladeren, meestal met parallelle nerven en zijn echte smaakmakers.

Alle uiachtigen zijn rijk aan zwavel, in een vluchtige vorm, wat goed te merken is wanneer je uien snijdt.

Naast zwavel bevatten uien ook suiker.

Prei (Allium porrum) behoort ook tot de familie van de ui, maar is géén bolgewas en is niet méér- maar tweejarig is !

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

80 gedachten over “2023 – n° 026 – Met of zonder look”

  1. Wow, the flowers are very beautiful, the pathway must be a real delight to walk through, Rudi! A delicious smell! 🇧🇪

  2. volkstuinvanbemar

    Dank je voor de informatie, erg leuk! Dedaslook in mijn tuin is al uitgebloeid!

  3. Het ruikt in ieder geval heerlijk…en daar laten we het bij.
    Kijk wel naar de schoonheid en haal mijn kruiden bij de suup 🙂
    Maar mooi is het wel…groetjes

    1. Gewoon kijken mag zeker hoor en niks mis mee dat je voor je kruiden naar de surpermarkt gaat, maar met deze daslook loop je echt geen risico hoor. Maar goed, jij helpt dan ook weer extra mee aan de bescherming van deze plantjes en dat ik ook belangrijk.

  4. In het Neigembos kan je ook veel daslook bewonderen én ruiken !
    Lente is echt wel een wonderbaar seizoen hé ? 👍

  5. Mooie foto’s van en weetjes over de daslook.
    Wij hebben ook wat daslook in de tuin staan, maar tegen de hoeveelheid van je eerste foto kunnen we lang niet op. We eten er overigens niet van, maar we kijken er met veel plezier naar.
    Fijne avond verder, Rudi.

    1. Ik zal het evenmin promoten om de daslook in de keuken te gaan gebruiken hoor…. we mogen de natuur niets meer ontnemen want er verdwijnt al meer den genoeg !

  6. ‘k Heb er hier een bloembakje staan, en daar eet ik dus elke dag enkele bloempjes en/of blaadjes van. Hééééérlijk!
    De ‘meiklokjes’ staan aan de andere kant…, weinig gevaar dus…
    Lie(f)s.

    1. Als je ze in een bakje hebt staan, mag je er best van smullen…. maar in de vrije natuur laat je ze beter met rust, zodat we er elk jaar opnieuw van mogen genieten.

  7. Ik kocht ooit een paar plantjes. Heel leuk want je kan ze op minder geschikte plekjes zetten en ze vormen vrij vlug een hele plek als bodembedekker

  8. L’ail des ours, en plus de son parfum un peu entêtant est une fleur magnifique et très photogénique. Bonne journée Rudi

    1. Merci Marie, la floraison a été vraiment abondante et j’espère qu’elle sera tout aussi belle l’année prochaine. Ils sont actuellement épuisés.

  9. Een paar weken geleden stond ie zo maar in mijn tuin … fijn dat ik nu de naam weet. En als het toch een bodembedekker is – die pesto lijkt me wel wat – eerst maar wat plantjes kopen.
    Dank voor de info.

    1. Als je hem zelf kweekt in je eigen tuin, geen bezwaar hoor Neeltje maar in de natuur zou ik hem toch liever zien blijven staan… het zou jammer zijn als iedereen hem er ging wegplukken.

      1. Dat snap ik … behalve dat wordt dát ook afgeraden ivm giftige planten die er sterk op lijken. Ik heb ze op mijn lijstje staan om in het najaar te poten.

    1. Graag gedaan hoor Willy. Je kan hem dus echt nuttigen maar zelf doe ik het niet om deze schoonheid niet te doen verdwijnen. Dat zou pas echt jammer zijn als iedereen het daar komt leegplukken….

  10. Hallo Rudi, wie immer sehr schöne Bilder. Bei uns ist der Bärlauch leider schon vorbei. Ich denke ich streck meine Hand jetzt durch den Bildschirm und hole mir da aus dem grossen Feld eine Ladung Bärlauch.
    Lieber Gruss Claudia

    1. Vielen Dank Claudia 🙂 Die Bilder stammen von vor etwa 2 Wochen. Tut mir leid, aber ich werde deine greifende Hand stoppen … es ist so viel besser, diese Schönheit noch viele Jahre weiterleben zu lassen 😉

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.