Purperen pracht

De boshyacinten (Hyacinthoides non-scripta) staan weer overal in volle bloei. Plekken zoals het Hallerbos, het Brakelbos, het Raspaillebos, het Kluisbos en het Kloppenbergbos zijn voor België zowat de meest belangrijke trekpleisters. Maar soms hoef je helemaal niet er te lopen om boshyacinten te vinden. Ze zullen er zeker niet zo massaal voorkomen als op de hogergenoemde locaties, maar dat doet niets aan de schoonheid van de plant op zich.

Klokjes die tot de verbeelding spreken

De geurende buis- tot licht klokvormige bloemen met hun gele helmknoppen zijn trosvormig gegroepeerd en hangen naar een zijde. Witte exemplaren worden vaak aangetroffen. Roze vormen zijn zeldzamer. Hun favoriete standplaats zijn loofbossen. In België komt de wilde hyacint voor ten westen van de lijn Mechelen, Gembloers, Namen en Maas. De plant wordt bestoven door hommels en zweefvliegen en vermeerdert zich enerzijds door zaadvorming maar ook vegetatief door bolletjes.

Drama tussen de bloemenpracht

Toen ik een groepje witte hyacinten fotografeerde had ik totaal geen vermoeden dat ik een zware misdaad aan het vastleggen was. Pas toen ik thuis kwam en de foto’s aan het bewerken was, viel me iets bijzonder op. Wanneer ik het beeld ietwat begon te croppen, ontdekte ik de naakte feiten. Een van de bestuivers bleek ten prooi te vallen aan een kleine gele spin die in een hinderlaag lag. Wie op onderstaande foto klikt en goed kijkt, zal mee getuigen worden van de moord. Let op, u kan mogelijks opgeroepen worden voor de rechtszaak die volgt…

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

80 gedachten over “2023 – n° 022 – Moord tussen de hyacinten”

 1. Genieten hoor van de “bluebells” vooral als het van die eindeloze tapijten van blauwe bloemen zijn. Maar ook kleine groepjes zijn altijd mooi om te zien, zoals je mooi hebt vastgelegd.

  1. De aaneengesloten tapijten zoals we die o.a. hebben in het Hallerbos bij Brussel zijn uiteraard uniek maar ik vind het ook leuk om onverwachts kleine groepjes te zien opduiken… dat geeft me eigenlijk veel meer voldoening 😉

 2. Deze bloemetjes heb ik ook gezien. Zijn echt prachtig bloemen te zien. Er zijn verschillende kleuren te zien. Heel mooi deze foto’s. Fijne dag.

 3. Men hoeft er inderdaad niet persé voor naar het alomgekende Hallerbos. Een tijdje geleden vond ik er zelfs in Het verloren bos (Lokeren). Weliswaar op een kleine plek maar zeker ook de moeite. Een pracht is het Rudi.
  Het is soms verrassend wat je achteraf op je laptopscherm ziet tegenover wat je denkt te hebben vastgelegd met die camera hé.

  1. Ik vind zelfs die onverwachtte ontdekkingen veel leuker dan de grote massa (wat natuurlijk wel een unicum is).
   Soms ontdek je wel eens een “bijvangst” en dat is altijd leuk.
   Fijne avond nog.

 4. Lieber Rudi,
  wunderschön zeigst Du die Glockenblumen. Schade hört man sie nicht wenn sie sich im Winde bewegen.
  Lieber Gruss Claudia

 5. Vroeger ben ik verschillende keren naar het Hallerbos geweest maar het werd me daar te druk en zoek tegenwoordige kleinere plekjes op

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.